Zijwand terrasoverkapping

zijwand terrasoverkapping

Dankzij een zijwand terrasoverkapping kan je ook op regenachtige dagen met wind heerlijk in de tuin zitten. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij tijdens ieder seizoen van je afdak kunt genieten.

Ontvang GRATIS offertes en advies

1. Zijwand van doek bij je terrasoverkapping

Een zijwand voor een overkapping is op maat gemaakt als je voor doek kiest. Je kunt in het doek een venster laten plaatsen waardoor je beschermd bent tegen de wind, maar nog wel optimaal van de zon kunt genieten.

Zo behoud je ook het gevoel dat je in de buitenlucht zit. Normaal gezien is een zijwand in een terrasoverkapping van doek ook waterdicht.

Een zijwand voor een overkapping van doek wordt aan alle randen gezoomd. Die zomen worden vervolgens in de constructie gestanst. De onderkant van het doek kun je verzwaren met een lat of een pijp zodat het doek niet omhoog waait.

Doorgaans kun je het doek oprollen en aan de bovenkant vastmaken met riempjes. Zo kies je afhankelijk van de weersomstandigheden of je het doek in de zijwand van de terrasoverkapping laat zakken of omhoog houdt.

Het voordeel van een zijwand voor een overkapping van doek is dat het in talloze kleuren en motieven verkrijgbaar is. Kies voor een kleur die bij de buitenverf van je woning past, of ga juist voor een zomerse kleur om al helemaal in de stemming te komen. Een ander positief punt van doek is dat deze optie relatief goedkoop is.

Een zijwand van doek heeft ook enkele nadelen. Als de zon op het doek staat, wordt het snel warm onder je terrasoverkapping. Om dit enigszins te voorkomen, kies je het best voor een lichte kleur.

Het probleem daarvan is dat het snel vuil wordt en relatief lastig schoon te maken is. Je gebruikt daarom het best een speciaal schoonmaakmiddel zonder agressieve bestanddelen. Kijk ook uit dat je geen krassen maakt tijdens het reinigen van de vensters.

terrasoverkapping glazen zijwand

2. Houten zijwand bij je terrasoverkapping

Een andere populaire optie is om een houten zijwand in je terrasoverkapping te plaatsen. Een zijwand van hout wordt doorgaans geleverd als kant-en-klaar bevestigingssysteem. Hout biedt vele opties. Natuurlijk zijn er sowieso veel verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen.

Daarnaast kan je nog opteren voor een profiel. Een profiel wordt meestal als bekleding op de houten onderwand geklikt. Je kunt kiezen voor horizontale of verticale belijningen en diverse afwerkingen. Als je ook je tuinhuis of je poort met deze profielen bekleed, creëer je in een handomdraai een duidelijk thema in je tuin.

Een houten zijwand in je terrasoverkapping heeft talloze voordelen. De wand beschermt je tegen regen en wind als je onder het afdak zit. Bovendien geeft een houten wand je meer privacy.

De buren kunnen niet meer zo eenvoudig meeluisteren met je gesprekken of kijken wat je aan het doen bent. Hout is een ecologische optie en heeft een natuurlijke uitstraling die in jouw tuin niet zal misstaan.

Een nadeel van hout is dat het minder lang meegaat dan andere materialen en dat het relatief veel onderhoud vergt. Hout moet regelmatig behandeld worden om degradatie door de natuur tegen te gaan.

3. Aluminium zijwand voor de overkapping

Een zijwand voor een overkapping van aluminium wordt bevestigd in profielen van rubber. Als je dit rubber wil verbergen, kun je een sierlijst over het profiel laten plaatsen.

Aluminium geeft je overkapping een industriële en moderne uitstraling. Aluminium is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt.

Vaak wordt er overigens gekozen voor een combinatie van aluminium en hout. Deze trend kun je makkelijk doortrekken in de bekleding van je gevel om een duidelijk en modern geheel te creëren.

Krijg advies van experts

4. Glazen zijwand in je terrasoverkapping

Bij een glazen zijwand in een terrasoverkapping moet je vooral denken aan schuifdeuren die je kan openen en sluiten. Bij een zijwand van glas wordt er meestal gekozen voor gelaagd veiligheidsglas.

Daardoor is het glas ook bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel. Veiligheidsglas is bijna niet breekbaar.

Het voordeel van glas is dat je het zicht op de tuin behoudt. De terrasoverkapping vormt hierdoor ook minder een doorn in het oog in je tuin en is een natuurlijke verlenging van je woning. Een glazen zijwand zorgt ervoor dat je beschut zit tegen de wind, de zon en vervelende buren.

Het nadeel van een glazen zijwand in de terrasoverkapping is dat je de wand niet kan weghalen op dagen dat je een frisse bries zou willen voelen onder het afdak. Ook is een glazen zijwand behoorlijk aan de prijs.

zijwand terrasoverkapping

Wat plaatsen als ik liever een zonnescherm wil?

Als je liever een zonnescherm wilt plaatsen in plaats van een zijwand in de terrasoverkapping, kun je kiezen voor een ritsscreen. Dit is een verticaal hangend doek met microperforaties. Daardoor geniet je nog wel van je uitzicht, maar heb je geen last meer van de zon en de wind.

Het doek is voorzien van een rits, waardoor het altijd strak staat en niet klappert bij veel wind. Het scherm wordt aan de zijkanten vastgemaakt in een geleidende constructie, doorgaand van aluminium gemaakt. Een ritsscreen bedien je elektrisch. Je kiest tussen bediening met een schakelaar die aan de wand bevestigd wordt, of een bediening op afstand met een app.

Een voordeel van zo’n scherm is dat je de keuze hebt uit verschillende doeken. Bedenk of jij liever een verduisterend scherm wilt, of toch eerder een licht doorlatend doek. Als je niet kunt kiezen, ga je voor de gulden middenweg en neem je een semitransparant screen. Een ander positief punt van een ritsscreen is dat het insecten weert.

Een nadeel van een ritsscreen ten opzichte van een zijwand in een terrasoverkapping, is dat het je geen extra privacy geeft zoals andere opties dat wel zouden kunnen doen. Een ander nadeel is dat je het scherm altijd moet intrekken als het hagelt of sneeuwt om schade te voorkomen. Bovendien is het een relatief prijzige keuze.

Wat plaatsen als ik slechts een gedeelte van de overkapping wil afsluiten?

Als je niet een zijwand in je terrasoverkapping gaat maken en alleen een klein deel wil afsluiten, dan is het een goed idee om een spie of hoekafdichting te laten plaatsen. Dit is een kleine zijwand die aan de bovenkant van de overkapping bevestigd wordt. De spie heeft een zonwerende werking en houdt ook wind tegen.

Een zijspie wordt ook regelmatig als accessoire van de terrasoverkapping gebruikt, bijvoorbeeld om een schuin deel volledig af te sluiten.

terrasoverkapping zijwand spie

Kan ik zelf een zijwand in de terrasoverkapping plaatsen?

Ondanks dat de meeste zijwanden voor terrasoverkappingen als kant-en-klare pakketten worden geleverd, is het niet direct aangeraden om ze zelf te plaatsen. Je moet daarvoor wel een erg doorgewinterde klusser zijn, en ook nog eens alle benodigde materialen in huis hebben.

Tegen een kleine meerprijs schakel je de hulp in van een professional. Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat de constructie sterk en veilig is. Bij eventuele defecten die zich op een later moment kunnen voordoen, kun je dan ook terugvallen op de vakman.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.