Terrasoverkapping prijzen

Wat zijn de terrasoverkapping prijzen? Kostprijzen verschillen door soorten en maten. Het is al met al dus nog geen eenvoudige opgave om de juiste terrasoverkapping aan te schaffen.

Het is een kwestie van kijken wat het meest geschikt is voor je woning en, niet onbelangrijk, wat het beste bij je budget past. In dit artikel gaan we verder in op de prijs van een terrasoverkapping.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat uit staanders (minimaal twee) met hieraan liggers bevestigd. Op de liggers wordt een dak gemonteerd. De hele constructie wordt aan de gevel van het huis vastgemaakt en de ruimte eronder kun je benutten als terras.

Het voordeel van een terrasoverkapping is dat je niet alleen beschut bent tegen de felle zon, maar ook tegen neerslag en vallend blad. Daarbij heb je geen gesleep met tuinmeubelen en dergelijke, want die kunnen gewoon onder de terrasoverkapping blijven staan.

Een goede terrasoverkapping is bestand tegen forse sneeuwval en zeer harde wind. De nieuwste terrasoverkappingen zijn zelfs bestendig tegen aardbevingen. Je kunt een terras-overkapping dan ook gerust beschouwen als een hele fijne verlenging van je huis.

Welke soorten terrasoverkapping zijn er?

Kijkend naar draagconstructie zijn er twee gangbare soorten terrasoverkapping: een houten en een aluminium variant. Deze twee soorten worden het meest verkocht en zijn ook het populairst. Binnen de soorten materialen zijn er ook nog weer diverse varianten. Zo heb je terrasoverkappingen van blank hout, geïmpregneerd hout of hardhout.

Aluminium is ook weer in verschillende sterktes te krijgen. Wat betreft het dak van een terrasoverkapping zijn er ook nog verschillen. Daken van terrasoverkappingen kunnen gemaakt zijn van pvc, dakleer, doek, polycarbonaat (een soort kunststof) of glas.

terrasoverkapping kostprijs

Hoe verhouden de prijzen van terrasoverkappingen zich tot elkaar?

Een houten terrasoverkapping is gemiddeld genomen iets goedkoper dan een aluminium overkapping. Hout vergt echter meer onderhoud en gaat minder lang mee. Op de langere termijn zal een aluminium overkapping zijn hogere aanschafprijs zeker terug verdienen.

Aluminium vergt weinig tot geen onderhoud en is duurzamer dan hout. Een dak van glas is het duurst en een dak van golfplaten van pvc het goedkoopst. De prijzen van materialen als dakleer, doek of polycarbonaat liggen daar tussenin.

Polycarbonaat is een veel gebruikt materiaal voor een dak van een terrasoverkapping. Het geeft een stijlvol effect, het is sterk en slijtvast en kan goed tegen een stootje.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een terrasoverkapping?

De afmetingen zijn heel bepalend bij de prijzen van terrasoverkappingen. Om tot een goed prijsvergelijk te komen, gaan we uit van een vaste maat. Natuurlijk kun je een terrasoverkapping kopen in iedere gewenste maat, maar bij een prijsvergelijking is het handiger om van een vaste maat uit te gaan.

Een afmeting voor een gemiddelde terrasoverkapping is vijf tot zes meter breed en twee en half tot drie meter diep. De hoogte speelt in ons prijsvoorbeeld geen rol. Staanders zijn gemiddeld allemaal twee meter en vijftig centimeter tot drie meter hoog.

prijs van een terrasoverkapping

Prijsvoorbeeld van een houten terrasoverkapping

Peter en Anne hebben een terras van twee en half meter diep en vijf meter lang. Ze willen hier een houten terrasoverkapping op laten plaatsen en gaan naar bouwbedrijf X. Ze kiezen voor een overkapping van stevig Douglashout met een dak van polycarbonaat.

Deze overkapping kost precies 1.100 euro. De betonpoeren voor de fundering kosten 175 euro. Ook hebben ze een extra staander nodig, want twee staanders op vijf meter is minimaal. Een extra staander kost 50 euro. Ze willen ook dakgoten aan hun overkapping, zodat het regenwater makkelijk weg kan stromen.

Een set dakgoten van pvc kost 250 euro. Al met al zijn Peter en Anne 1.575,- euro kwijt. Dit bedrag is exclusief montage en inclusief btw. Voor de montage rekent bouwbedrijf X vijfhonderd euro.

Dan moet de overkapping ook nog geschilderd worden. Als Peter dit zelf doet, is hij ongeveer vijftig euro kwijt aan verf, kwasten en dergelijke.

De kosten voor deze terrasoverkapping zijn in totaal 2.125 euro. Dan hebben ze een goede en stevige terrasoverkapping, zonder extra’s, waar ze jaren meer vooruit kunnen.

Prijsvoorbeeld van een aluminium terrasoverkapping

Peter en Anne willen ook wel eens weten wat een aluminium terrasoverkapping met dezelfde afmeting kost in vergelijking met een houten. Gelukkig heeft bouwbedrijf X die ook te koop. Ze kiezen aluminium terrasoverkapping met hetzelfde polycarbonaat dak. Deze kost 1500 euro.

Dakgoten zijn al in het model verwerkt dus die hoeven er niet apart bij. Wat betreft de fundering zijn ze ook hier 175 euro kwijt. Voor 1675 euro hebben Peter en Ans nu een aluminium terrasoverkapping compleet.

Qua montage rekent bouwbedrijf X nu 650 euro. Peter hoeft niet te schilderen, want aluminium roest niet. De kosten voor deze terrasoverkapping zijn 2325 euro. Daarmee zijn iets duurder uit voor een hoogwaardiger en duurzamer product.

kostprijs terrasoverkapping plaatsing

Wat kost een goedkope terrasoverkapping?

Als je echt goedkoop wilt bij het aanschaffen van een terrasoverkapping dan kun je hier en daar wel wat op de kosten besparen. Maar hoe je het ook wendt of keert, een terrasoverkapping is een relatief dure aanschaf. We gaan weer uit van dezelfde maten als in ons eerdere voorbeeld.

We nemen nu een terrasoverkapping van vuren hout. Dit is één van de goedkoopste houtsoorten. We besparen nog eens extra door dunne staanders te nemen van twaalf bij twaalf centimeter.

Voor het dak kiezen we geen polycarbonaat maar golfplaten. Er komen verder geen dakgoten aan, we hoeven ook geen extra fundering en het plaatsen en verven doen we zelf. Voor een bedrag tussen 750 en duizend euro is het dus mogelijk een goedkope terrasoverkapping aan te schaffen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat kost een luxe terrasoverkapping?

Als je luxe uitvoering wilt van een terrasoverkapping zit het verschil vooral in de opties. We gaan weer uit van dezelfde maten als in onze eerdere voorbeelden. We nemen een aluminium terrasoverkapping met een glazen dak. Deze kost 1750 euro. Vervolgens kiezen we een fundering voor iedere staander met waterafloop.

Deze kosten 200 euro. We nemen ook verlichting en kiezen voor een set van zes ledlampen. Deze set kost 200 euro. We willen ook beschut zitten tegen de wind en daarom nemen we zijwanden. We nemen twee glazen schuifdeuren voor 1800 euro.

Omdat de wind ook wel eens van voren komt, kiezen we daar ook glazen schuifdeuren. Deze kosten 1000,- euro. Het plaatsen van al dat glas duurt iets langer en daarom zijn de montagekosten 750 euro. Al met al zijn de kosten voor deze terrasoverkapping 5700 euro. Als we helemaal luxe willen, zouden we er ook nog een terrasverwarmer van 650 euro bij kunnen nemen.

kost terrasoverkapping

Vergelijken loont

Om kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Offertes zijn vrijwel altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand komt.

Ga dan ook niet direct voor de goedkoopste, maar kies de aanbieder met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) is dan zeker mogelijk.

Heb je een bouwvergunning nodig?

Bij de uiteindelijke prijs voor een terrasoverkapping zou je ook nog het aanvragen van een vergunning kunnen rekenen. Een terrasoverkapping wordt gezien als aan- of bijbouw en daarvoor moet je altijd een vergunning aanvragen.

Er zijn echter ook uitzonderingen en daar valt een terrasoverkapping meestal ook onder. Je hebt namelijk geen bouwvergunning nodig als:

  • De oppervlakte niet groter is dan veertig vierkante meter (inclusief andere bijgebouwen, bijvoorbeeld een tuinhuisje).
  • De overkapping niet hoger is dan drie en een halve meter.
  • Overkapping binnen een straal van dertig meter van de woning geplaatst is.
  • De overkapping een meter van de perceelgrens geplaatst is (bij waterlopen vijf meter).
  • De functie van de woning mag niet veranderen door het plaatsen van de overkapping.

In de meeste bouwzaken worden verschillende terrasoverkapping bouwpakketten verkocht voor de handigen onder ons. Deze doe-het-zelf pakketten besparen je uiteraard geld bij de aankoopprijs.

Bij het afwegen van verschillende bouwpakketten is het belangrijk om rekening te houden met vervoerskosten en/of transportkosten, alsook de leveringskosten, de prijsverschillen tussen de materialen en het eventueel op maat gemaakte materiaal (die duurder zal zijn).

Voor een terrasoverkapping uit hout betaal je (ongeveer) €1.000 tot €4.000 euro. Deze prijs kan uiteraard oplopen. Voor de stevigere aluminium terrasoverkapping met dezelfde afmetingen betaal je iets meer. Reken op zo’n €1.200 tot €4.000 euro. Een meerprijs is altijd mogelijk. Zeker als je opteert voor o.a beglazing, sterkere materialen, elektrische installaties, …

prijs terrasoverkapping

Terrasoverkapping laten plaatsen

Een terrasoverkapping kan natuurlijk ook geplaatst worden door professionals. Dit is waarschijnlijk de beste oplossing wanneer je weinig ervaring hebt met grote klussen op te knappen, evenals wanneer het nodig is om betonpoeren te installeren waarop je de overkapping zal moeten laten ondersteunen.

Plaatsingskosten verschillen sterk. Soms worden ze zelf volledig gratis aangeboden bij de aankoop van een terrasoverkapping. Toch mag je in de meeste gevallen rekenen op een 500 euro aan plaatsingskosten.
Wil je weten wat het exact gaat kosten? Vraag hier gratis offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.