Carport maken

carport makenHandig met hout? Wil je je eigen ‘toets’ geven aan je carport? Dan is het natuurlijk geen slecht idee om zelf je carport neer te poten!
Net zoals je een terrasoverkapping zelf kan maken, kan je een carport op gelijkaardige wijze in elkaar stoppen.
Via onderstaand lijstje (en handige tips) weet je meteen hoe je aan de slag kunt gaan.
Wil je graag een terrasoverkapping laten plaatsen? Klik dan hier.

Hoe ga je te werk?

Beslis eerst of je gaat voor een doe-het-zelf kit, of dat je zelf alles wilt maken.
Bedenk wel dat je je heel wat werk en kosten zult besparen indien je voor een doe-het-zelf kit kiest (doordat bedrijven dit op grote schaal maken is heel veel goedkoper dan zelf een carport te gaan uitzagen) – Anderzijds heb je wel geen volledig unieke carport als je voor zo’n doe-het-zelf pakket kiest.

Bij de meeste doe-het-zelf kits zitten duidelijke inlichtingen van hoe je een carport moet plaatsen. Lees dit artikel zeker door voor aanvullende tips en informatie.

Voorbereiding
Teken op de grond de plaatsen waar de steunbalken zullen worden geplaatst.
Zorg er ten alle tijde voor dat deze loodrecht op elkaar zijn afgestemd en dat ze met regelmatige afstanden van elkaar zijn verwijdert.

Verankering in de grond
Belangrijk is dat de (steun)palen van je carport stevig in de grond zitten.
Dit kan je op verschillende manieren doen.
Komt de carport te staan op een ondergrond van grind of aarde? Kies dan voor een verankering in beton van ongeveer 40 cm diep.
Een betere optie blijft het verankeren van stalen of gegalvaniseerde steunen die in de grond worden geplaatst, eventueel in een betonnen fundering. (Door deze methode gaat het hout niet rotten door contact met het beton)

carport doe het zelf

Plaatsing steunpalen
Plaats de steunpalen in de verankering of aan de bevestigingssteunen. Vooraleer je ze helemaal vast zet, is het belangrijk dat je controleert of ze loodrecht staan.

Controleer ook of ze in een mooie, rechte lijn zijn geplaatst.
Dit kan door twee piketten naast de eerste en laatste paal te zetten, met daaraan een koordje gespannen.
Indien het koordje niet volledig in een rechte lijn wordt getrokken moet je de steunpalen wat opschuiven.

Zijn er steunpalen die tegen een muur worden geplaatst? Bevestig deze dan ook nog met haken (of beugels) aan de muur, zodat ze stevig vaststaan.

Plaatsing dak
Vervolgens worden de langsliggers geplaatst. Dit gebeurt met vastzetinrichtingen zodat je later nog kan nakijken of alles waterpas en horizontaal ligt. Is dit het geval? Maak dan gebruik van een boormachine om alles netjes vast te schroeven.

Na de langsliggers is het tijd voor de dwarsliggers te plaatsen en de verschillende zijden van de carport met elkaar te verbinden.
Tussen deze rechthoekige constructie kan je nu de kapbalken plaatsen. Hierop wordt de dakbedekking later op geplaatst. Welke dakbedekking je wenst, kies je natuurlijk zelf.

Afwerking
Vergeet niet dat je met hout ook regelmatig een onderhoudsbeurt moet geven!
Als de carport er dus staat, mag je hem al meteen inwrijven met houtbeits of houtverf indien dit nog niet is gebeurd.