Prieel

prieel

Twee eeuwen geleden was een prieel voornamelijk te vinden in de tuinen van grote landhuizen. Hierin dronken de adellijke dames en heren ’s middags genoeglijk hun kopje thee.

Het prieel diende hierbij als overkapping tegen de warme zon. Deze luxe vorm van terrasoverkapping is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor de rijkeren onder ons. Je vindt ze in vele tuinen en zijn op even zoveel plekken verkrijgbaar. In dit artikel gaan we in op de wetenswaardigheden over de huidige prieeltjes.

Ontvang gratis offertes voor een prieel

Wat is een prieel?

Een prieel is een halfopen tuinhuisje gemaakt van hout, metaal of kunststof. Een prieel wordt ook wel tuinpaviljoen (meestal wordt hier een groot prieel mee bedoeld) of tuinkoepel genoemd.

Het is gebruikelijk om een prieel te omringen met bloemen en planten. Vooral klimplanten (rozen), rode roos, kunnen heel mooi tegen de staanders van een prieel omhoog klimmen. Tegenwoordig zijn prieeltjes als kant en klare bouwpakketten te koop bij bouwmarkten en tuincentra. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze te laten maken of zelf te fabriceren.

Waarom een prieel kopen?

Veel mensen kopen een tuinprieel om een gezellige sfeer in de tuin te creëren. Door er bloemperken omheen te planten en klimplanten tegenop te laten klimmen ontstaat er een echte tuinkamer.

In principe kun je een prieel beschouwen als een extra kamer, waar je voornamelijk ’s zomers heerlijk in kunt verblijven. Je krijgt dan ook volledig het idee dat je een bent met de natuur. Er zijn zelfs prieeltjes te koop die je (gedeeltelijk) af kunt sluiten, zodat je met bijvoorbeeld een terrasverwarmer hier ook in de koude maanden kunt verblijven.

prieel terrasoverkapping

Waar is een prieel van gemaakt?

Er zijn diverse materialen waar je een tuinprieel van kunt maken. We noemen hier de meest voorkomende:

Hout

Een houten prieel zie je het vaakst en is ook het meest populair in aanschaf. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende houtsoorten. Het voordeel van een houten prieel is dat deze een warme en natuurlijke uitstraling heeft.

Bekende houtsoorten zijn: geïmpregneerd grenen, larikshout, Douglashout of tropisch hardhout. Je mag er vanuit gaan dat hoe beter de kwaliteit hout is, hoe hoger de prijs van het prieel uitvalt. Het dak van een houten prieel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Het gaat hierbij meestal om: dakleer, shingles of epdm.

Metaal

Een metalen prieel is meestal gemaakt van giet- of smeedijzer. Door de constructie en het gietijzer ontstaat er een zeer stevig prieel dat vele jaren (een leven lang) meegaat. Een ander voordeel van een metalen tuinpaviljoen is dat deze een romantische en klassieke uitstraling aan de tuin geeft.

Er zijn ook metalen prieeltjes verkrijgbaar van staal met een poedercoating. Deze geeft de tuin juist een strakke en moderne look. Het dak van een metalen prieel kan gemaakt zijn van kunststof, maar tegenwoordig is doek ook heel populair.

Ontvang gratis advies en vergelijk prieëlen

Kunststof

Prieeltjes van kunststof zijn minder bekend, maar worden steeds populairder. De kunststof waar het prieel van gemaakt is, kun je het beste vergelijken met kunststof kozijnen.

Je krijgt dus een zeer solide prieel van een relatief licht materiaal. Het is gebruikelijk om kunststof prieeltjes te voorzien van (dubbele) beglazing, zodat je het hele jaar door gebruik kunt maken van deze overkapping.

houten prieel

Factoren die de prijs van een prieel beïnvloeden

Prieeltjes zijn er in zoveel verschillende soorten, vormen en maten dat het onmogelijk is om een exacte prijs hiervan te noemen.

Er zijn dan ook diverse factoren die een rol spelen in het tot stand komen van de prijs. Een zeer bepalende factor is het materiaal. Een eenvoudig houten prieel is een stuk goedkoper dan een gietijzeren, bijvoorbeeld. Een andere belangrijke factor is de grootte.

Hoe groter het prieel is, hoe hoger de prijs waarschijnlijk zal uitvallen. Ook is het van belang of je een kant en klaar bouwpakket koopt, of een prieel op maat laat maken. Dit laatste is namelijk duurder.

Ten slotte krijg je ook nog te maken met eventuele plaatsingskosten. Die verschillen per aanbieder en het kan zeker geen kwaad om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De prijs van een prieel

Om te voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken, geven we hier de prijzen per materiaalsoort. Alle prijzen die we hier noemen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing.

Het gaat hier trouwens om richtprijzen. Het kan heel goed zijn dat de actuele prijzen anders liggen. Voor een exacte prijs kan je altijd gratis en vrijblijvend prijsoffertes met elkaar vergelijken via deze pagina.

Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Prijzen houten prieel

Je hebt al een houten prieel, gemaakt van geïmpregneerd grenen hout, voor een bedrag tussen 500 en 1.000 euro. Wil je een houten prieel van een betere kwaliteit hout, bijvoorbeeld lariks- of Douglashout dan betaal je een bedrag tussen 1.000 en 2.000 euro. Ga je nog een stapje verder qua kwaliteit en kies je voor hardhout?

Dan is een exacte prijs moeilijk te geven. In de meeste gevallen koop je dan ook geen bouwpakket, maar moet een dergelijk prieel op maat gemaakt worden. Reken in dit geval zeker op een bedrag rond 5.000 euro.

prijzen prieel

Prijzen metalen prieel

Gietijzeren prieeltjes zijn meestal niet als bouwpakket verkrijgbaar. Ze worden vrijwel altijd op maat gemaakt en volledig naar de wensen van de koper. Het valt dan ook niet mee om hier een exacte prijs van te geven. Een zeer eenvoudig metalen prieel kun je al kopen voor 1.000 tot 1.500 euro.

Als je echter een uitgebreid metalen prieel wilt met veel versierselen kan de prijs behoorlijk oplopen. Je moet dan denken in duizenden euro’s, waarbij de prijs op kan lopen tot tienduizend euro. Prieeltjes van staal zijn iets goedkoper dan gietijzer. Bij deze prieeltjes ligt de gemiddelde prijs tussen 1.500 en 5.000 euro.

Prijzen kunststof prieel

Kunststof prieeltjes liggen ongeveer op hetzelfde prijsniveau als die van gietijzer. Hier betaal je dus ook enkele duizenden euro’s voor. Gemiddeld ligt de prijs van een kunststof prieel, inclusief beglazing, op 6.000 tot 7.000 euro.
Hiervoor heb je dan wel een prieel waar je het hele jaar door van kunt genieten.

prieeltje

Prieel laten plaatsen of zelf doen?

Als je het hebt over een eenvoudig houten prieel van de bouwmarkt moet het een handige klusser zeker wel lukken om deze zelf te plaatsen. Bij ingewikkeldere modellen, ook al is het een bouwpakket, komt toch al gauw wat meer kijken. Zonder bouwkundige kennis, inzicht en ervaring wordt het plaatsen van een prieel al snel een lastig karwei.

Het is daarom zeker raadzaam om de hulp in te roepen van een vakman. Deze kan een prieel snel en vakkundig plaatsen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt.

Daarbij krijg je ook garantie op de plaatsing, zodat je altijd op de specialist terig kunt vallen bij eventuele problemen. De prijs van het plaatsen en monteren van een prieel ligt gemiddeld tussen 500 en 1.500 euro.

Een prieel kopen? Vergelijken betekent besparen

Als je van plan bent om een prieel te gaan kopen, is het zeker niet onverstandig om bij meerdere aanbieders te informeren naar de prijzen en de mogelijkheden.

Mocht je van plan zijn om een op maat gemaakt prieel aan te schaffen, is het zelfs raadzaam om meerdere offertes aan te vragen.

Door deze naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht over de prijs van het prieel in vergelijking met het gebodene. Op deze manier kun je veel euro’s (soms wel 30 tot 40 procent) besparen op de aankoop van jouw prieel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.