Lamellen terrasoverkapping

Een lamellen terrasoverkapping nodigt meteen uit om gezellig in de tuin te zitten. Daarnaast krijg je in feite twee overkappingen in één, want met één druk op de knop klap je de lamellen open en dicht.

Je hebt dus de mogelijkheid om zowel overdekt in de schaduw als in de volle zon te zitten. Niet zo vreemd dus dat een terrasoverkapping met lamellendak erg geliefd is bij velen.

Ontvang gratis offertes

lamellendak

Hele jaar door genieten onder terrasoverkapping met lamellendak

Een lamellen terrasoverkapping bestaat uit staanders en leggers, die samen een constructie vormen. Deze wordt meestal aan de gevel gemonteerd, maar vrijstaande overkappingen bestaan ook. Op de leggers wordt een dak (in dit geval lamellen) geplaatst en zo krijg je dus een overkapping.

’s Zomers is het er fijn om uit de hete zon te zitten en op koudere dagen heb je een mooie beschutting voor regen. Dankzij een terrasoverkapping met lamellendak geniet je dus vrijwel het hele jaar door van het buitenleven in de tuin!

Het open, half dicht en helemaal dicht doen van de lamellen gebeurt elektrisch en eventueel kun je er ook voor kiezen dit met een afstandsbediening te doen.

Bij een lamellen terrasoverkapping wordt meestal alleen het dak voorzien van plankjes, maar het is ook mogelijk om de wanden van latjes te voorzien. Echter is dit niet erg gebruikelijk. Wil je toch graag aan de zijkanten ook lamellen? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij het aanvragen van een offerte.

Ontvang gratis offertes

lamellendak terrasoverkapping

De voordelen van een lamellendak terrasoverkapping

Een lamellendak op een terrasoverkapping kent een aantal voordelen:

Stijlvolle uitstraling

Het eerste voordeel is natuurlijk het uiterlijk, want de balkjes geven je tuin een speelse uitstraling. Als de zon erop schijnt, dan ontstaat er een streepjesschaduw die je huis een extra dimensie geeft. En als je er even genoeg van hebt, zet je de lamellen helemaal open of juist dicht. In feite heb je dus meerdere terrasoverkappingen in één.

Lichtinval en luchtstroom reguleren

Een ander groot pluspunt van een kantelbare lamellen terrasoverkapping is dat de lamellen dicht, half open of helemaal open kunnen. Op deze manier is zowel het lichtinval als de luchtstroming zelf te bepalen. Bij een overkapping met een vast dak kan het in de zomer soms flink warm worden, omdat het dak de opstijgende warme lucht tegenhoudt.

Een lamellendak terrasoverkapping schuif je daarentegen gewoon open, zodat de warmte kan ontsnappen. Ditzelfde principe geldt ook voor de hoeveelheid zonlicht: schijnt de zon te fel, dan klap je de lamellen dicht en creëer je binnen no time schaduw.

Een lamellen overkapping is waterdicht!

Als je je afvraagt of een lamellen terrasoverkapping waterproof is, dan is het antwoord ja! Als de lamellen “gesloten” zijn, dan heb je een volwaardig dak waar je gewoon droog onder zit. De latten zijn stevig en kunnen wel tegen een stootje, dus wind- en regenbuien zijn geen probleem.

Zijn de zijkanten van je terras ook voorzien van wanden, dan ben je helemaal goed beschermd tegen allerlei weersinvloeden van buitenaf.

Een lamellendak kan ook zonder enige schaduw

Als je denkt dat een lamellendak áltijd een schaduw werpt, dan ben je verkeerd. Als je kiest voor een model waarbij de latjes kunnen worden weggeschoven, zit je namelijk helemaal in de zon als je dat wenst. Kijk naar de foto hieronder om te zien wat we precies bedoelen.

Nadelen van een lamellen overkapping

Om een eerlijk beeld te schetsen, moeten we je uiteraard ook over de nadelen van een lamellen overkapping vertellen.

Het grootste nadeel voor veel mensen is dat het niet goedkoop is. Hoeveel geld je ongeveer kwijt bent, lees je verderop in dit artikel. In vergelijking met andere soorten overkappingen (bijvoorbeeld met een “vast” dak of een oprolbaar zeil) zijn lamellen een stuk duurder. Het prijsverschil zit hem vooral in het feit dat je een lamellen terrasverkapping vrijwel altijd elektrisch moet bedienen.

Daarnaast moet je bij een houten lamellen terrasoverkapping er rekening mee houden dat het materiaal om de zoveel tijd onderhouden moet worden. Dit is zeker het geval als je voor een lamellen overkapping met goedkoop hout gaat. Een likje verf of lak is dan noodzakelijk om het materiaal weersbestendig te houden.

lamellen overkapping

Heb ik een vergunning nodig bij de aanbouw van een lamellen terrasoverkapping?

Er geldt geen meldingsplicht (en dus ook geen vergunning) als je overkapping voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De overkapping is qua oppervlakte niet groter dan 40 m².
 • De hoogte van de overkapping is niet groter dan 3,5 meter.
 • De vrijstaande lamellen overkapping staat binnen 30 meter van je woning.
 • De overkapping staat binnen je eigen perceelgrenzen (1 meter aan de achterkant, 3 meter aan de zijkanten).

Woon je in een monumentaal pand, in een beschermd dorpsgezicht of in een kwetsbaar gebied? Dan gelden er soms nog aanvullende voorwaarden. Deze verschillen per gemeente. Informeer dus bij de gemeente of je in dat geval wel een vergunning nodig hebt.

Terrasoverkapping met lamellen en de prijs

Bij een terrasoverkapping met lamellen is de prijs afhankelijk van een aantal factoren: het formaat, of de overkapping vrijstaand is of aan de gevel vastzit en het soort materiaal.

Formaat lamellen terrasoverkapping

Hieronder is een overzicht met de meest voorkomende formaten met de bijbehorende richtprijzen.

Afmetingen (l x b) lamellen terrasoverkappingPrijs
3 x 3 meter€ 4.000 – € 8.000
4 x 3 meter€ 6.000 – € 9.500
5 x 4 meter€ 8.000 – € 12.500
6 x 4 meter€ 9.500 – € 14.000
6 x 5 meter€ 12.000 – € 16.000

Houd er rekening mee dat de bovengenoemde prijzen slechts een indicatie zijn. Staan de gewenste afmetingen voor jouw situatie er niet bij, of wil je graag een lamellen overkapping op maat laten maken?

Dan is het altijd slim om een offerte aan te vragen bij leveranciers in jouw regio. De offertedienst is via deze website helemaal gratis en vrijblijvend en geeft je een veel duidelijker beeld wat de precieze kosten zijn in jouw specifieke geval.

Wat de afmetingen van de lamellen zelf betreft: hoe breder de latjes, des te duurder de overkapping. Als je voor dunnere plankjes kiest, dan heb je er vanzelfsprekend ook meer van nodig. De hoeveelheid lamellen heeft echter weinig invloed op de prijs.

Meestal zit de breedte van een lamelle voor een terrasoverkapping tussen de 16 en 21 centimeter. Vind je dit nog steeds te smal en wil je de lamellen van de overkapping op maat laten maken? Dan komen daar uiteraard ook nog eens extra kosten bij.

Ontvang gratis offertes

Accessoires bij een lamellen terrasoverkapping

Een lamellen terrasoverkapping is al een luxe op zich, maar je kunt deze desgewenst nog luxueuzer maken. Hier volgt een opsomming van mogelijkheden:

 • Led- verlichting aanbrengen in de lamellen terrasoverkapping door middel van spots of strips. Het mooiste is natuurlijk dat je ze ook nog kunt dimmen.
 • Een heater aanschaffen, zodat je ook als het frisser wordt heerlijk onder de lamellen terrasoverkapping kunt blijven zitten.
 • Je kunt zijwanden plaatsen in de lamellen terrasoverkapping, bijvoorbeeld zijwanden van glas of screens.
 • Een luxe afstandsbediening nemen in plaats van de standaard, zodat je alle accessoires van de lamellen terrasoverkapping met dezelfde afstandsbediening kunt bedienen.

Prijsvoorbeeld van een terrasoverkapping met lamellen

De heer en mevrouw Jansen hebben besloten een middelgrote terrasoverkapping met lamellen te nemen.

 • De basisprijs van een terrasoverkapping met lamellen is € 12.500
 • Het opmeten en het plaatsen kost € 1250,-
 • Omdat ze een middelgrote lamellen overkapping nemen, is er extra materiaal ( bijvoorbeeld staanders) nodig. Dit kost met elkaar € 500,-

Voor het bedrag van € 14.250 heeft de familie Jansen nu een lamellen terrasoverkapping, maar…

 • Mevrouw Jansen wil graag led- verlichting in de lamellen overkapping. Dit kost inclusief afstandsbediening, ontvanger en montage € 1000,-.
 • Om de zijwanden dicht te maken, komen er ook nog twee screens bij. Deze kosten samen € 2000,- inclusief montage.
 • Voor de koude zomeravonden komt er nog een heater bij voor € 750,-.
 • Meneer Jansen wil liever één afstandsbediening, waarmee hij de accessoires en de lamellen tegelijk kan bedienen. Deze kost € 100,-

In totaal komt deze terrasoverkapping met lamellen, inclusief accessoires, op de totaalprijs van € 18.100.

lamellendak terrasoverkapping

Vrijstaand of aan de gevel vast

Een vrijstaande lamellen terrasoverkapping is duurder dan eentje die tegen de gevel aan zit. De reden is dat bij een vrijstaand exemplaar meer materiaal nodig is voor de constructie. Daarnaast kost het plaatsen hiervan meer tijd, dus moet je ook meer arbeidskosten betalen.

Soort materiaal

Aluminium lamellen overkapping

De meest gebruikte materiaalsoort is aluminium. Je krijgt dan een overkapping met een strakke, moderne uitstraling. Het voordeel van aluminium is dat het nauwelijks onderhoud vraagt en het erg duurzaam is. Een aluminium lamellen terrasoverkapping is daarentegen wel prijzig. Soms wordt er ook staal gebruikt, welke nog duurder is dan aluminium. Het pluspunt van staal is wel dat het nog sterker en duurzamer is.

Kunststof terrasoverkapping

Als je minder budget te besteden hebt, dan kun je beter voor een exemplaar van kunststof (polycarbonaat) gaan. Het voordeel van kunststof is dat het in allerlei kleuren en stijlen te verkrijgen is. Net als bij aluminium vraagt kunststof bijna geen onderhoud. Helaas is het nadeel wel dat het minder lang mee gaat.

Houten lamellen terrasoverkapping

Verder is een lamellen terrasoverkapping van hout ook mogelijk. Er bestaan verschillende soorten hout, van duurzaam en prijzig tot aan minder duurzaam en goedkoop. Als je besluit om voor hout te kiezen, dan moet je er rekening mee houden dat het minder goed bestand is tegen weersomstandigheden zoals regen, vergeleken met aluminium en kunststof. Om het hout van een lamellen overkapping waterdicht en netjes te houden, moet je het dus regelmatig lakken.

In het algemeen is een lamellen terrasoverkapping van hout trouwens wel de goedkoopste optie, ook al kies je voor een duurder type houtsoort.

Extra opties prijzen

Voor degenen die het luxe willen aanpakken, zijn er mogelijkheden om extra opties aan de overkapping toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een afstandsbediening om de lamellen open en dicht te doen (€ 100), LED-spotjes in de lamellen (€ 1.000), terrasverwarming (€ 800) of zelfs een geïntegreerde luidspreker voor muziek (€ 600).

De genoemde prijzen voor de extra opties bij een lamellendak terrasoverkapping zijn slechts richtprijzen. Voor een duidelijkere prijsindicatie in jouw geval kun je het beste een offerte aanvragen.

Het prijskaartje hangt namelijk sterk af van het merk bedieningssysteem, LED-spotjes en speakers. Er is namelijk van alles mogelijk en meestal zit er ook nog garantie op (waar je soms extra voor betaalt), maar soms kan de leverancier een mooie korting leveren op de prijs.

terrasoverkapping met lamellen

Terrasoverkapping met lamellen doe-het zelf: is dat mogelijk?

Geld besparen willen we natuurlijk allemaal wel en vaak ben je goedkoper uit als je klusjes in en rondom het huis zelf doet. Helaas is er bij een terrasoverkapping met lamellen een doe-het zelf tutorial vrijwel niet mogelijk.

Het dak zit namelijk erg ingewikkeld in elkaar en daarnaast moet hij ook elektrisch aangesloten worden. Het is niet aan te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan als je er geen verstand van hebt. Er moeten bijvoorbeeld rails met een afdichtstrip geplaatst worden en dit is een precisiewerk.

Kleine onderdelen van de overkapping zoals de latjes zijn nog wel relatief eenvoudig zelf te plaatsen en op internet is ook uitleg te vinden hoe je bij een terrasoverkapping de lamellen doe-het zelf moet plaatsen. Echter gaat dit dus slechts om een klein onderdeel van het geheel en kun je er misschien zo’n 10% mee besparen op de eindprijs.

Ga bij jezelf na of je die tijd en moeite het wel waard vindt.

Terrasoverkapping met lamellen: Prijs bepalen d.m.v. offertes!

Wil je weten hoe je een lamellen overkapping zo goedkoop mogelijk kunt krijgen? Dan raden we aan om offertes bij verschillende leveranciers aan te vragen. Deze dienst is geheel gratis en vrijblijvend en stelt je in staat om de prijzen met elkaar te vergelijken, zodat je automatisch tot de voordeligste tarieven komt.

Leveranciers binnen een bepaalde regio houden graag hun prijzen scherp vanwege de concurrentie, dus iedereen wil jou graag verleiden door de prijzen zo goedkoop mogelijk te houden.

Soms is de goedkoopste optie niet altijd ook de beste. Een houten lamellen terrasoverkapping is qua aanschafprijs misschien goedkoper dan een versie van aluminium, maar aluminium gaat in het algemeen wel langer mee dan hout.
Bij het aanvragen van de offerte kun je ook gerust informeren naar de gemiddelde levensduur van de gebruikte materialen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.