Vergunning nodig voor een terrasoverkapping?

vergunning terrasoverkapping

Heb je een vergunning nodig voor een terrasoverkapping? Wat zijn eigenlijk de regels voor het bouwen van een terrasoverkapping? Wat zijn de voorwaarden en aan welke eisen moeten je plannen voldoen voordat je kunt beginnen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ontvang gratis advies en offertes voor terrasoverkapping

Wat is de algemene regelgeving voor een aanbouw in België?

Als je plannen hebt om je woning uit te breiden, moet je goed de regelgeving in de gaten houden. Voor sommige aanbouwen geldt een vergunningsplicht. Zo is er een bouwvergunning nodig voor een veranda van meer dan 40 m².

In andere gevallen mag je bijbouwen zonder vergunning. Als je plannen aan bepaalde voorwaarden voldoen, wordt deze vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. We leggen je hieronder uit wat de verschillen zijn, zodat jij kan bepalen welke regels voor jouw plannen gelden.

Wanneer val ik onder de meldingsplicht voor een terrasoverkapping?

Als je een terrasoverkapping wil aanschaffen, dan geldt in de meeste gevallen alleen een meldingsplicht en mag je gewoon bijbouwen zonder vergunning. Je geplande overkapping moet dan aan de volgende eisen voldoen:

1. Het totale aantal aanbouw bij je woning meet niet meer dan veertig vierkante meter. Je moet daarbij dus ook de bestaande aanbouw meerekenen, als je al eens iets hebt aangebouwd.

2. De terrasoverkapping mag niet hoger zijn dan vier meter. Je meet deze afstand vanaf de grond.

3. De functie van de woning mag niet aangepast worden. Aan deze eis voldoet een terrasoverkapping vrijwel altijd.

4. In de tuin aan de zijkant van je huis moet de terrasoverkapping op minstens drie meter afstand van de perceelsgrens gebouwd worden.

5. In de tuin achter je huis moet de terrasoverkapping op minstens twee meter afstand van de perceelsgrens gebouwd worden.

6. Als je de terrasoverkapping aan een aangrenzend gebouw plaatst, bijvoorbeeld de garage, dan mag de overkapping wel tot aan de perceelsgrens komen. Maar je mag de scheidende muur dan niet aanpassen. Ook mag de terrasoverkapping dan niet dieper zijn dan de diepte van het aangrenzende gebouw.

Als aan één van deze voorwaarden niet voldaan wordt, is de meldingsplicht niet voldoende. Je zult dan een vergunning voor de terrasoverkapping moeten aanvragen om je wensen te mogen verwezenlijken.

terrasoverkapping vergunning nodig?

Waar moet ik deze melding maken?

Als je hebt geconcludeerd dat voor de door jou geplande werken een meldingsplicht voor de terrasoverkapping geldt, dan kun je online aangifte doen van je verbouwing. Net hetzelfde geldt voor de aanvraag van een vergunning voor de terrasoverkapping, als jouw plannen daar niet van zijn vrijgesteld.

Je doet de melding of de aanvraag bij het Omgevingsloket. Je vult op de website in de snelinvoer in wat je precies van plan bent. De website geeft dan zelf aan welke aanvullende informatie of bewijzen nog nodig zijn.

Enkele uitzonderingen op de regels

Zelfs als je aan alle voorwaarden voldoet, kan het in sommige gevallen nog voorkomen dat je niet vrijgesteld bent van de vergunning voor de terrasoverkapping en de meldingsplicht voor de overkapping. Je hebt altijd een vergunning voor een terrasoverkapping nodig in de volgende situaties:

1. De bouwgrond maakt deel uit van beschermd erfgoed. Hieronder vallen bijvoorbeeld beschermde stads- of dorpsgezichten, percelen waarop zich beschermde monumenten bevinden, beschermde archeologische monumenten en beschermde cultuurhistorische landschappen.

2. De bouwgrond is een kwetsbaar gebied.

3. De bouwgrond bevindt zich in een oeverzone, binnen vijf meter van ingedeelde waterlopen of voor een rooilijn.

4. De bouwplannen zijn in strijd met het burgerlijk wetboek, de natuurwetgeving of de erfdienstbaarheden.

5. De bouwplannen zijn in strijd met stedenbouwkundige verordeningen of uitdrukkelijke voorwaarden van de bestaande stedenbouwkundige vergunningen.

In al deze situaties gelden bijzondere regels waarover jouw woongemeente je beter kan voorlichten.

vergunning nodig voor overkapping?

Moet ik verplicht de hulp van een architect inschakelen bij de bouw van de terrasoverkapping?

Als je een terrasoverkapping wil bouwen, is het in de regel verplicht om een architect te raadplegen. Dit geldt voor alle werken waarbij een omgevingsvergunning of een melding verplicht is.

In sommige gevallen kan je aan deze regel ontsnappen. Misschien heb je zelf wel hele goede plannen en genoeg bouwervaring, en zie je het nut van een architect niet in. In dat geval moeten je plannen aan de volgende eisen voldoen:

  1. De bouwwerkzaamheden veranderen niets aan de stabiliteit van het hoofdgebouw
  2. De bouwwerkzaamheden brengen geen constructieproblemen met zich mee

Vind de juiste vakman in jouw regio

Enkele zaken om op te letten

Iedere gemeente heeft het recht om daarnaast nog extra regels op te leggen. Als je van plan bent een terrasoverkapping te plaatsen, dan is het dus van groot belang dat je je licht gaat opsteken bij het gemeentehuis van jouw woonplaats.

Misschien woon jij in een appartement. Voor een terrasoverkapping aan een appartement is een vergunning doorgaans niet nodig. De kans is klein dat het afdak de eisen qua grootte en hoogte overstijgt.

Wel heb je als bewoner van een appartement te maken met de algemene voorwaarden die gelden voor het gehele complex. Raadpleeg de syndicus om te weten te komen of je voor een terrasoverkapping aan het appartement een vergunning moet aanvragen.

Ook goed om in gedachten te houden: je moet de vergunning of de melding natuurlijk wel aanvragen of maken voordat je aan de werkzaamheden gaat beginnen, anders ben je niet legaal bezig!

terrasoverkapping architect en vergunning

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Al met al zijn het heel wat voorwaarden voor het bijbouwen zonder vergunnning. Het is misschien iets eenvoudiger te begrijpen als je hier een visueel beeld bij kunt maken. Daarom geven we je hier twee praktijkvoorbeelden waarmee je jouw situatie kunt vergelijken.

Familie Claessen

Familie Claessen is van plan een terrasoverkapping te plaatsen. De overkapping wordt drie meter hoog en beslaat ongeveer tien vierkante meter. Ze willen de overkapping graag aan de gevel van het huis bouwen, zodat ze de woning optisch verlengen en extra schaduw in de tuin kunnen creëren.

In de tuin staat ook al een tuinhuis met een grootte van vijftien vierkante meter. Daar moet de familie wel rekening mee houden. Maar tien plus vijftien vierkante meter is nog altijd kleiner dan de maximale veertig vierkante meter voor bijgebouwen.

De overkapping wordt lager dan vier meter en wordt aan een gebouw gebouwd zonder de scheidingsmuur te wijzigen. Afhankelijk van de eventuele aanvullende regels die in de gemeente van de familie gelden, lijkt een vergunning voor een terrasoverkapping in dit geval dus niet nodig. De familie moet de verbouwing alleen melden via het Omgevingsloket. De hulp van een architect is niet verplicht.

Familie Nuytinck

Familie Nuytinck is voornemens een terrasoverkapping van aluminium te laten bouwen. De familie heeft een redelijk grote tuin. Ze wonen namelijk in een beschermd dorpsgezicht.

Volgens de bouwplannen wordt de overkapping zo’n dertig vierkante meter groot met een hoogte van drie meter. De geplande terrasoverkapping is minder dan veertig vierkante meter groot en is lager dan vier meter.

Toch gelden hier speciale regels. De relatief grote terrasoverkapping komt in de achtertuin namelijk op slechts een halve meter vanaf de perceelsgrens te staan. Alleen al daarom moet de familie een vergunning voor de terrasoverkapping aanvragen.

Bovendien wonen ze in beschermd gebied. Daardoor gelden er nog meer bijzondere regels. De familie moet om raad vragen bij de gemeente om erachter te komen waar zij een machtiging kunnen aanvragen voor het bouwen op deze grond. De hulp van een architect is niet verplicht.

terrasoverkapping vergunning

Kan iemand anders deze stappen voor mij uitvoeren?

Zie jij door de bomen het bos niet meer en vind je het lastig om te bepalen welke regels gelden voor de door jou geplande werkzaamheden? Dan kan het een goed idee zijn om een professional in te schakelen.

Als je de terrasoverkapping door een vakman laat plaatsen, heeft dat vele voordelen. Niet alleen heeft hij de juiste kennis, materialen en ervaring, maar je bent er ook zeker van dat de overkapping juist geplaatst wordt.

Een aannemer is op de hoogte van alle geldende regels in zijn regio. Hij zal je direct kunnen vertellen of jij wel of niet een vergunning moet aanvragen of de werkzaamheden verplicht moet melden. Een echte professional kan het hele proces zelfs van je overnemen en voor jou de vergunningen aanvragen.

Hoe kies ik de juiste leverancier?

Om een professioneel bouwbedrijf te kiezen, kun je het best diverse prijsopgaven opvragen en deze vergelijken. Je hebt hierboven al gelezen waarom het gunstig is om voor een lokaal bedrijf te gaan. Zij zijn op de hoogte van de lokale regelgeving en weten of een vergunning nodig is voor een terrasoverkapping. Ook kun je dan gemakkelijk in de showroom gaan kijken welke opties je hebt. Bovendien zijn zij altijd dichtbij als er op een later moment een probleem ontstaat.

Door verschillende leveranciers te vergelijken kan je tot een goede prijs komen. Je kunt ze eventueel zelfs tegen elkaar uitspelen om een nog betere prijs te krijgen. Het opvragen van offertes is via deze website volledig kosteloos en vrijblijvend dus het loont zeker de moeite om het eens te proberen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.