Uitschuifbare terrasoverkapping

Als je zelf wil bepalen hoeveel zon je nog op het terras wilt, is een uitschuifbare terrasoverkapping iets voor jou. Als het regenachtig weer is, schuif je de overkapping helemaal uit en zit je droog. Zodra de zon weer tevoorschijn komt, kun je de overkapping weer inschuiven.

Op deze manier kun je snel inspelen op de weersomstandigheden en daardoor geniet je een groot deel van het jaar van het buiten zijn. In dit artikel ontdek je alle wetenswaardigheden over uitschuifbare overkappingen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

uitschuifbare overkapping

Waarom een uitschuifbare terrasoverkapping?

De meeste mensen kennen de terrasoverkapping met een vast dak wel. Deze heeft een constructie van steunpalen, leggers en een dak. Dit geheel is aan de gevel gemonteerd boven het terras. Nadeel van een vast dak is dat het op warme dagen weinig tot geen verkoeling biedt.

Zonder bescherming (bijvoorbeeld een doek) kan de overkapping soms ook erg heet worden. Met een uitschuifbare overkapping heb je hier helemaal geen last van. Doordat het dak van deze overkapping kan schuiven, bepaal je zelf de mate van zonlicht dat op het terras terechtkomt en blijft er altijd voldoende ventilatie.

Uitschuifbare terrasoverkapping: de werking

Het dak van een uitschuifbare overkapping kun je op twee manieren bedienen: handmatig of elektrisch. Bij handmatige bediening schuif je het dak uit via een slinger of een dergelijk voorwerp. Bij elektrische bediening maak je gebruik van een schakelaar of een afstandsbediening.

Met één druk op de knop laat je het dak uit- of inschuiven en je kunt het dak zover laten schuiven als je zelf wilt. Bij de modernste versies van uitschuifbare terrasoverkappingen kun je het dak zelfs bedienen met een speciale app op je smartphone. In dit geval hoef je niet eens thuis te zijn om het dak open of dicht te doen.

uitschuifbare terrasoverkapping alternatief: lamellendak

Voordelen

Een uitschuifbare terrasoverkapping heeft veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

  • Je kunt je eenvoudig aanpassen aan alle weersomstandigheden door het dak open, half open of dicht te schuiven.
  • Een elektrisch bedienbare terrasoverkapping heeft veel gebruiksgemak, waardoor het je geen moeite kost om het dak in of uit te laten schuiven.
  • Een uitschuifbare terrasoverkapping is in veel verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit vele kleuren. Zo krijg je altijd een overkapping die perfect bij je huis past.
  • Uitschuifbare overkappingen zijn degelijk en duurzaam. Ze gaan zeker een vele jaren mee. Zelfs slechte weersomstandigheden, als windkracht 8, is geen probleem voor een dergelijke overkapping.
  • Het monteren van een uitschuifbare terrasoverkapping gaat vlot en gemakkelijk. De montage duurt zeker niet langer dan die van een vaste overkapping. Een goede vakman realiseert dit meestal binnen een dag.
  • Uitschuifbare overkappingen zijn leverbaar met een geïntegreerde regenafvoer. Hierdoor heb je geen last van regenwater dat van de dakrand naar beneden drupt.
  • Een uitschuifbare terrasoverkapping is een absolute meerwaarde voor de woning. Dit is bij een eventuele verkoop van het huis een financieel voordeel.

Nadelen

Overweeg jij ook om een uitschuifbare terrasoverkapping aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. Gelukkig zijn er niet heel veel nadelen, maar voor de volledigheid noemen we ze wel.

  • Een uitschuifbare terrasoverkapping is een behoorlijk zware investering. Dit geldt zeker als je een elektrisch bedienbaar model neemt. Je zou dan kunnen overwegen om een uitschuifbaar zonnescherm te nemen (lees hierover ook elders in dit artikel).
  • Bij doeken van minder goede kwaliteit heb je kans op scheurvorming bij harde wind en deze zijn meestal niet regenbestendig.
  • Je moet echt een buitenmens zijn om het hele jaar door te genieten van een terrasoverkapping. Ben je dit niet en zit je alleen op zonnige dagen onder de overkapping? Overweeg dan om een uitschuifbaar zonnescherm te nemen.
terrasoverkapping uitschuifbaar

Wat beïnvloedt de prijs?

Exacte prijzen van uitschuifbare terrasoverkappingen zijn lastig te geven. De reden hiervoor is dat er verschillende factoren zijn die de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de grootte van de overkapping. Als je een groot exemplaar neemt, ben je meer materiaal kwijt en valt de prijs dus hoger uit.

Ook moet je rekening houden met het materiaal waar de overkapping van gemaakt is. Niet alle materialen zijn even goedkoop of duur. Natuurlijk speelt ook de bediening een rol.

Een elektrisch bedienbare terrasoverkapping is door de automatisatie duurder dan een handmatig bedienbare. Ten slotte heb je nog te maken met de montagekosten. Iedere vakman rekent hiervoor weer zijn eigen prijzen.

Uitschuifbare terrasoverkapping: prijzen

We zijn uitgegaan van de standaardmaten voor een terrasoverkapping: vijf meter breed, tweeënhalve meter hoog en drie meter diep. Voor een goede uitschuifbare overkapping van aluminium met een waterafstotend doek betaal je 1000 tot 1500 euro. Als je kiest voor een waterdicht doek dan ga je richting 2000 euro.

Een uitschuifbaar dak van segmenten van glas of polycarbonaat kost ongeveer 3000 euro. Neem je elektrische bediening in plaats van handmatige dan kun je nog ongeveer 1000 euro bij de prijs optellen.

De hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief de kosten voor montage. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. Voor de actuele prijzen kun je het beste informeren bij de vakman bij jou in de buurt.

Vind de juiste vakman in jouw regio

uitschuifbare terrasoverkapping

Soorten en mogelijkheden

In principe zijn er twee soorten uitschuifbare overkappingen: met doek of met segmenten. Onderling verschillend deze soorten ook nog weer. We lichten hieronder de soorten toe.

Terrasoverkapping met uitschuifbaar doek

Een overkapping met uitschuifbaar doek is voorzien van een zogenaamd waterafstotend doek. Dit doek is meestal gemaakt van polyester en is voorzien van een coating. Hierdoor kan het doek een regenbuitje wel doorstaan, maar bij plensbuien moet het doek toch echt ingeschoven worden.

Het voordeel van deze doeken is dat ze vrijwel direct weer droog zijn met een beetje wind en een lekker zonnetje. Daarnaast zijn waterafstotende doeken ook relatief laag geprijsd. Het doek is eveneens voorzien van een bescherming tegen UV-stralen. Dit is beter voor je huid, maar ook voor het doek zelf en alles wat eronder staat.

Terrasoverkapping met waterdicht doek

Onder een overkapping met waterdicht doek kun je een groot deel van jaar vertoeven. Je hoeft namelijk niet bang te zijn voor een stevige bui. Dergelijke doeken zijn oersterk en kunnen ook tegen harde wind. Bijkomende voordeel is dat ze gemakkelijk te reinigen zijn en dat het water er gemakkelijk afloopt.

Deze doeken zijn eveneens voorzien van bescherming tegen UV-straling. Een waterdicht doek valt in de regel wel iets duurder uit dan een waterafstotende doek. Doeken voor een terrasoverkapping zijn in ontzettend veel kleuren en designs verkrijgbaar, zodat je altijd wel één vindt die bij je woning past.

Uitschuifbare terrasoverkapping met segmenten

Een uitschuifbare overkapping met segmenten bestaat uit panelen die over elkaar heen schuiven.
De segmenten kunnen gemaakt zijn van (gehard) glas of van polycarbonaat. De laatste is een harde transparante kunststof.

Het voordeel van polycarbonaat is dat het goedkoper is in aanschaf dan glas en dat het een stuk lichter van gewicht is. Hierdoor wordt met polycarbonaat de constructie ook weer minder belast. De lichtinval van glas is weer iets hoger dan bij polycarbonaat en met glas heb je minder snel kans op krassen.

Let op: er zal altijd een deel van de overkapping (die het dichtst bij de gevel zit) blijvend zijn.

uitschuifbaar afdak

Het uitschuifbaar zonnescherm als alternatief

Wil je geen ‘echte’ terrasoverkapping, maar wel een goede bescherming tegen de weersomstandigheden? Dan is een uitschuifbaar zonnescherm een uitstekend alternatief. In dit geval hebben we het over een zogenaamd ‘knikarmscherm’.

Het doek wordt vanaf de gevel recht naar voren uitgerold (in tegenstelling tot een uitvalscherm dat schuin naar beneden uitrolt), zodat er een afdak ontstaat.

Deze zonneschermen zie je ook veel in de horeca. Een uitschuifbaar zonnescherm is zowel handmatig als elektrisch bedienbaar te verkrijgen. Daarbij kun je ze ook met verschillende soorten doek kopen.

uitschuifbare terrasoverkappingen zonnescherm

Zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Je kunt arbeidskosten uitsparen door een uitschuifbare overkapping zelf te plaatsen. Ook al ben je een handige klussen, het is nog niet zo’n heel gemakkelijk karwei. Behalve tijd, mankracht en gereedschap heb je ook een behoorlijke portie vakkennis, inzicht en ervaring nodig. Dit is vooral nodig bij het plaatsen van elektrisch bedienbare overkappingen.

Daarom is het verstandiger om het plaatsen van een terrasoverkapping over te laten aan de echte vakman. Deze kan een overkapping snel en handig plaatsen en daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing. Bij eventuele gebreken kun je dus ook op hem terugvallen.

Vergelijken levert geld op.

Ben je van plan om binnenkort een uitschuifbare overkapping aan te schaffen? Kies dan niet voor de eerste de beste aanbieder, maar laat meerdere offertes opstellen. Een offerte aanvragen via deze website is altijd vrijblijvend en je hebt geen aankoopverplichting.

Door de offertes naast elkaar te leggen, zie je al snel hoe de prijsopbouw hiervan is. Hierdoor kun je een verstandige keuze maken en kiezen voor de vakman die de beste prijs- kwaliteitsverhouding aanbiedt.

Vaak blijkt dat je door deze manier van vergelijken ‘zomaar’ dertig tot veertig procent aan kosten kunt besparen. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.