Terrasoverkapping doe-het-zelf

terrasoverkapping doe het zelf

Kan je een terrasoverkapping doe-het-zelf doen? Het aanschaffen van een terrasoverkapping is een dure aangelegenheid en dan komen er ook nog eens plaatsingskosten bij. Indien je de terrasoverkapping zelf gaat maken, of je kiest voor een terrasoverkapping als bouwpakket, kun je flink op de kosten besparen.

Je bent immers geen kosten kwijt aan het plaatsen. In dit artikel vergelijken we het zelf maken van een terrasoverkapping en het maken van een terrasoverkapping aan de hand van een bouwpakket met elkaar.

Ontvang GRATIS offertes en advies

zelf terrasoverkapping maken

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat uit staanders (minimaal twee) met hieraan liggers bevestigd. Op de liggers wordt een dak gemonteerd. De hele constructie wordt aan de gevel van het huis vastgemaakt (of staat apart: pergola) en de ruimte eronder kun je benutten als terras.

Het voordeel van een terrasoverkapping is dat je niet alleen beschut bent tegen de felle zon, maar ook tegen neerslag en vallend blad. Daarbij heb je geen gesleep met tuinmeubelen en dergelijke, want die kunnen gewoon onder de terrasoverkapping blijven staan.

Een goede terrasoverkapping is bestand tegen forse sneeuwval en zeer harde wind. De nieuwste terrasoverkappingen zijn zelfs bestendig tegen aardbevingen. Je kunt een terrasoverkapping dan ook gerust beschouwen als een hele fijne verlenging van je huis.

Welke materialen kies je?

Kijkend naar draagconstructie zijn er twee materialen die het meest gebruikt worden voor een terrasoverkapping: hout en aluminium. Er zijn nog andere materialen om een terrasoverkapping te maken, bijvoorbeeld smeedijzer, maar men kiest hier niet zo snel voor. Zeker niet als je er zelf eentje moet maken…

Als je kiest voor een bouwpakket zijn hout en aluminium de meest populaire materialen. Binnen de soorten materialen zijn er ook nog weer verschillende opties. Zo kun je terrasoverkappingen van verschillende soorten hout maken. Denk maar eens aan vuren, grenen, lariks of eikenhout.

Daarbij kun je ook nog kiezen voor geïmpregneerd hout of tropisch hardhout. Aluminium is er niet in soorten, maar is wel in verschillende sterktes en kleuren te krijgen. Wat betreft het dak van een terrasoverkapping zijn er ook nog verschillen. Je kunt een dak maken van pvc, dakleer, doek, polycarbonaat of glas.

doe het zelf terrasoverkapping

Waarom een terrasoverkapping maken van hout?

Hout heeft veel voordelen: het is makkelijk te bewerken, het is relatief goedkoop in aanschaf en het is een tijdloos materiaal. Een houten terrasoverkapping heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende soorten hout waar je uit kunt kiezen.

Een populaire houtsoort om een terrasoverkapping van te maken is Lariks Douglas hout. Deze houtsoort heeft de duurzaamheidsklasse van 3- 4 en dit betekent dat het zeker zeven tot vijftien jaar meegaat.

Lariks Douglas hout is zeer betaalbaar, maar mocht je voor een goedkopere houtsoort gaan dan kom je op vuren of grenen hout uit. Dit is goedkoper, maar ook minder duurzaam. Als je voor een duurdere, maar ook duurzamere houtsoort gaat, kies je voor eiken of voor hardhout.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Waarom een terrasoverkapping maken van aluminium?

Aluminium heeft ook veel voordelen. Het is licht van gewicht, het is een sterk materiaal en het roest niet. Aluminium is eveneens makkelijk te bewerken, maar dan moet je wel met een lasapparaat overweg kunnen. Dit gegeven geldt tenminste als je de terrasoverkapping zelf gaat bouwen.

Je kunt kiezen voor verschillende sterktes aluminium en dit heeft vaak te maken met de afmetingen. Hoe groter de terrasoverkapping wordt, hoe dikker het materiaal is wat je gaat gebruiken.

Aluminium heeft een grotere duurzaamheid dan hout. Het gaat gemakkelijk tientallen jaren mee en behalve af en toe schoonmaken, heb je er verder geen onderhoud aan.

doe het zelf aluminium overkapping

Van welk materiaal maak je het dak?

Het dak kun je van verschillende materialen maken. Dakleer en pvc zijn eenvoudige materialen die gemakkelijk te bewerken zijn. Daarbij komt dat deze materialen relatief goedkoop zijn. Het nadeel van dakleer en pvc is dat ze niet heel duurzaam zijn en vrij gemakkelijk beschadigen.

Een goede en veel gebruikte optie om een dak van te maken is polycarbonaat. Deze kunststof is stevig en minstens 250 keer sterker dan glas. Daarbij is het makkelijk te bewerken, het scheurt niet in en werkt brandvertragend. Ook heb je met een dak van polycarbonaat een goede lichtinval en kun je op minder mooie dagen profiteren van de zonnewarmte.

Een dak maken van doek of glas is iets wat voor de meeste doe-het-zelvers niet is weggelegd. Dit is een zeer gespecialiseerd werkje dat door een vakman gedaan moet worden.

Vind de juiste vakman in jouw regio

terrasoverkapping zelf maken dak

De voordelen van zelf een terrasoverkapping maken

Als je de keuze hebt gemaakt van welke materiaalsoort je een terrasoverkapping gaat maken, kun je gaan beginnen met het bouwen. Er zijn op internet voldoende voorbeelden te vinden hoe je een zelf een overkapping kunt maken.

Het voordeel van zelf maken, is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe de overkapping er uit komt te zien en welke materialen je gaat gebruiken. In principe zijn de mogelijkheden onbeperkt.

De nadelen van zelf een terrasoverkapping maken

Zelf een terrasoverkapping maken, heeft ook nadelen. Je betaalt meestal meer voor de afzonderlijke materialen in vergelijking met een bouwpakket, omdat de leveranciers daarvan groot kunnen inkopen. Daar komt bij dat je extra tijd kwijt bent om alle afzonderlijke materialen op de juiste lengte te zagen.

Als je een bouwpakket koopt, is dit al voor je gedaan. Ook voor het assembleren van de terrasoverkapping ben je vaak meer tijd kwijt. Daar komt bij dat je zelf ook enigszins bouwkundig inzicht moet hebben, zodat het eindresultaat een mooie terrasoverkapping wordt.

zelf terrasoverkapping maken

De voordelen van een terrasoverkapping als bouwpakket

Een bouwpakket is ook voor de niet zo handige doe-het-zelver gemakkelijk in elkaar te zetten. Bij ieder bouwpakket zit een uitgebreide handeling en als je dit stap voor stap volgt, is het resultaat een prachtige terrasoverkapping. Ook ben je met een bouwpakket vaak goedkoper uit.

Leveranciers kopen vaak groot in, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Ook kun je vaak nog wel een korting bedingen, bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen of als je een showmodel koopt.

De nadelen van een bouwpakket

Eigenlijk heeft het maken van een terrasoverkapping met een bouwpakket maar één nadeel: je bent gebonden aan vaste maten.

Je kunt niet zelf bepalen hoe de terrasoverkapping eruit komt te zien en welke materialen je liever wel en welke je liever niet hebt. Je zult altijd ergens compromissen moeten sluiten en de overkapping kiezen die het beste bij jouw smaak en, niet onbelangrijk, je budget past.

doe het zelf terrasoverkapping maken

De prijzen van zelf een terrasoverkapping maken

Om tot een goede prijsvergelijking te komen, gaan we uit van een gemiddelde terrasoverkapping. Deze is ongeveer vijf meter breed, drie meter diep en twee en halve meter hoog.

Daarbij nemen we een dak van polycarbonaat. Het is heel erg moeilijk om een richtprijs te geven, maar voor een terrasoverkapping van Lariks Douglas hout ben je zeker een bedrag rond de tweeduizend euro kwijt.

Kies je voor aluminium in plaats van hout dan ben je waarschijnlijk iets duurder uit. Dan betaal je een bedrag tussen de tweeduizend en vijfentwintighonderd euro. Wil je graag vergelijken? Vraag offertes aan bij erkende vakmannen.

De prijzen van een bouwpakket

Ook nu gaan we weer uit van de gemiddelde terrasoverkapping zoals hiervoor aangegeven. Voor een dergelijk bouwpakket van aluminium ben je een bedrag kwijt rond de vijftienhonderd euro.

Als je een terrasoverkapping van hout neemt, ben je vaak nog wel iets goedkoper uit. Voor een bedrag tussen de duizend euro en de vijftienhonderd euro kun je een bouwpakket van hout aanschaffen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.