Terrasoverkapping polycarbonaat

terrasoverkapping polycarbonaatVan een terrasoverkapping uit polycarbonaat kun je het hele jaar genieten. De beschutting van een dak boven het terras biedt namelijk veel voordelen. Het houdt niet alleen de regen tegen, maar zorgt het ook voor een prettiger terrasklimaat. De doorstroming van de buitenlucht wordt beperkt door de overkapping en hierdoor blijft het veel langer aangenaam op het terras. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer de barbecue af te lasten als de weersvoorspellingen tegenvallen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een terrasoverkapping van polycarbonaat?

Een terrasoverkapping bestaat uit staanders (minimaal twee) met hieraan liggers bevestigd. In de meeste gevallen is deze constructie van hout of aluminium gemaakt. Op de liggers wordt een dak gemonteerd van polycarbonaat. De hele constructie wordt aan de gevel van het huis vastgemaakt en de ruimte eronder kun je benutten als terras.

Het voordeel van een terrasoverkapping van polycarbonaat is dat je niet alleen beschut bent tegen de felle zon, maar ook tegen neerslag en vallend blad. Daarbij heb je geen gesleep met tuinmeubelen en dergelijke, want die kunnen gewoon onder de terrasoverkapping blijven staan.

Een overkapping van polycarbonaat is bestand tegen forse sneeuwval en zeer harde wind. De nieuwste terrasoverkappingen zijn zelfs bestendig tegen aardbevingen. Je kunt een terrasoverkapping van polycarbonaat dan ook gerust beschouwen als een hele fijne verlenging van je huis.

Wat is polycarbonaat?

Als het gaat om het dak van een terrasoverkappingen wordt er veel gewerkt met kunststof. Polycarbonaat is een stevige, harde en doorzichtige kunststof. Als je het met iets wilt vergelijken, dan kun je polycarbonaat het beste vergelijken met een glasplaat van kunststof, maar dan een stuk harder en sterker.

De belangrijkste eigenschap van polycarbonaat is namelijk de enorme sterkte. Polycarbonaat is zeker 250 keer sterker dan glas. Daarom wordt polycarbonaat veel toegepast in de veiligheidsbeglazing als vervanger van glas. Denk maar eens aan bushokjes, wachtruimtes of fietsenstallingen.

Maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk met polycarbonaat. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in veiligheidsbrillen, afscherming van machines, koplampen voor auto’s, de cockpit van straaljagers en, uiteraard, als dak van een terrasoverkapping.

kunststof terrasoverkapping

Voordelen van polycarbonaat

Platen van polycarbonaat zijn bij uitstek geschikt voor het maken van terrasoverkappingen. We hadden al gezegd dat het materiaal enorm sterk is. Het is 250 keer sterker dan glas en nagenoeg onbreekbaar, maar laat het zich makkelijk buigen. Polycarbonaat is ook nog eens vijftig procent lichter van gewicht dan glas.

De kunststof is bestendig tegen hoge temperaturen. Mocht er toch brand ontstaan dan is er geen man overboord, want polycarbonaat is brandvertragend. Je kunt polycarbonaat koud bewerken zonder dat het inscheurt, of er verkleuring plaats vindt.

Het is ook prima geschikt om in te zagen, te boren of te frezen. Platen voor een polycarbonaat terrasoverkappingen zijn bestendig tegen uv- straling. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn voor verkleuring na verloop van tijd.

Nadelen van polycarbonaat

Het belangrijkste nadeel van polycarbonaat is dat het niet geheel krasvrij is. Als er bijvoorbeeld takken op de terrasoverkapping vallen, is het mogelijk dat er krassen op de overkapping komen. Een ander nadeel van polycarbonaat, in vergelijking met glas, is dat het minder licht doorlaat.

Heldere platen van polycarbonaat laten ongeveer 75 procent licht door en gekleurde platen (meestal melkwit) zestig procent. Hierdoor is de isolerende waarde van polycarbonaat ook minder hoog dan glas. Als je niet van al te felle zon houdt, is dit natuurlijk weer een voordeel.

Ondanks dat polycarbonaat platen uv- bestendig zijn, zal de doorlatende waarde na verloop van tijd toch lager worden. Dan zijn er nog een paar zaken die eerder storend zijn dan nadelig.

Polycarbonaat kraakt nogal als het uitzet door de warmte en door vochtvorming kan er op den duur vorming van algen optreden. Dit laatste is eenvoudig te verwijderen door de platen goed schoon te maken.

PVC terrasoverkapping

Wat is het verschil tussen polycarbonaat en pvc?

Het verschil tussen polycarbonaat en pvc is niet altijd duidelijk. Velen denken zelfs dat dit hetzelfde is. PVC is evenals polycarbonaat een kunststof waar platen van gemaakt zijn. Het grootste verschil is dat polycarbonaat veel en veel sterker is dan pvc.

We noemen dit slagvast en dat houdt in dat polycarbonaat niet zal scheuren of indeuken als er druk op uitgeoefend wordt. Dit in tegenstelling tot pvc dat veel makkelijker stuk zal gaan. Daar komt bij dat de weekmaker van pvc op den duur uit het product trekt.

De pvc-plaat zal dan verharden en er kunnen makkelijker stukken afbreken en scheuren ontstaan. Andere nadelen van pvc zijn dat het zeer gevoelig is voor uitzetting bij hoge temperaturen en dat het gaat druipen bij brand. Heeft PVC dan geen voordelen?

Jawel, want pvc is stukken goedkoper dan polycarbonaat. Met een terrasoverkapping van pvc ben je in aanschaf veel goedkoper uit. Een terrasoverkapping van pvc is echter veel minder duurzaam dan een terrasoverkapping van polycarbonaat.

Vergelijk terrasoverkappingen

Welke soorten polycarbonaat zijn er?

Er zijn twee soorten polycarbonaat platen die gebruikt worden bij terrasoverkappingen. Ten eerste is er de reguliere massieve plaat van polycarbonaat. Deze plaat is geheel doorzichtig en kun je het beste vergelijken met een glasplaat.

Dan is er ook nog de zogenaamde kanaalplaat. Kanaalplaten hebben over de hele lengte een soort van schotten. Het lijkt wel of het allemaal buisjes zijn die aan elkaar zijn gemaakt (vandaar ook de naam kanaalplaat). Deze kanalen zorgen voor meer stevigheid, maar je kunt er niet doorheen kijken.

polycarbonaat terrasoverkapping pvc

Welke kleuren polycarbonaat zijn er?

Voor terrasoverkappingen zijn de twee meest voorkomende kleuren glashelder en melkwit. Een glasheldere plaat van polycarbonaat is, zoals de naam al zegt, helemaal doorzichtig: je kunt er dwars doorheen kijken. Een glasheldere plaat laat het meeste licht door en zorgt daarmee ook voor de meeste warmte.

Glasheldere platen zijn vooral geschikt voor een terrasoverkapping als je er ook in het voor- en najaar veel gebruik van maakt. Een polycarbonaat plaat van melkwit laat minder licht door dan een glasheldere plaat en zorgt dus ook voor minder warmte.

Als je voornamelijk in de zomer gebruik maakt van je terrasoverkapping is dit een prima oplossing. Er is ook polycarbonaat in de handel dat grijs, blauw of bruin getint is van kleur. Deze kleuren gaan de lichtinval juist tegen.

Ze worden vooral gebruikt bij caravans, campers of boten. Als je de terrasoverkapping echt wilt gebruiken als schaduwplek zou je ook voor deze kleuren kunnen kiezen.

Wat is de prijs van polycarbonaat?

Aangezien je een terrasoverkapping bijna altijd in zijn geheel koopt, is het lastig om een prijs te geven voor alleen een dak. Om je toch een beetje een indruk te geven wat een polycarbonaat dak kost, geven we de prijs voor een plaat van polycarbonaat.

De kosten voor het frame, profielen, rubbers en dergelijke zijn dan niet berekend. Het gaat trouwens om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Polycarbonaat is er in verschillende diktes. Voor een terrasoverkapping wordt meestal een dikte van zestien millimeter gekozen.

De gemiddelde prijs per vierkante meter polycarbonaat van deze dikte ligt rond de twintig euro, inclusief btw. De oppervlakte van een gemiddelde terrasoverkapping is tien tot vijftien vierkante meter.

Voor alleen de dakplaten ben je dan een bedrag kwijt tussen twee- en driehonderd euro. Hier komen dus nog allerlei andere kosten overheen voordat het echt een dak van terrasoverkapping is.

polycarbonaat terrasoverkapping

Vergelijken loont

Om kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Offertes zijn vrijwel altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand komt.

Ga dan ook niet direct voor de goedkoopste, maar kies de aanbieder met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) is dan zeker mogelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.