De terrrasoverkapping: een afdak voor je terras

Niet iedereen is op de hoogte van wat een terrasoverkapping nu precies is. Soms wordt het ook wel aangeduid met de term pergola en zelfs prieel (terwijl dit eigenlijk iets helemaal anders is).
Een terrasoverkapping is, net zoals de benaming al weggeeft: een overkapping of afdak die (gedeeltelijk) over een terras wordt gezet. Het is als het ware een afdak om onder te schuilen tegen regenachtige of snikhete dagen.

afdak terras terrasoverkapping

Waarom een afdak over je terras zetten?

We gaven op de homepage al enkele voor- en nadelen over de terrasoverkapping.
Zo is een terrasoverkapping stukken goedkoper dan een veranda, heb je de mogelijkheid om een ‘deeltijdse’ terrasoverkapping te plaatsen (die je kan opbergen als je ze liever alleen in de zomer wilt gebruiken.) en daarnaast beschermt ze je ook nog eens perfect tegen alle weergrillen.

Een terrasoverkapping sluit ook perfect aan bij een terras. Bij veranda’s gaat het niet meer om een afdak voor je terras, maar om een aangebouwd stuk woning. Bij een overkapping is dit wel het geval. Je verliest het gevoel met je terras of met de natuur niet.
Geen deuren meer openschuiven, geen extra verwarmingskosten (tenzij je met verwarmingspanelen wilt gaan werken), …

Het leuke aan een terrasoverkapping is dat ze in heel wat stijlen beschikbaar zijn en daardoor bij zowat alle terrassen kunnen passen. Een terras wordt meestal in hout of steen gezet. Bij een houten terras past een houten terrasoverkapping dan ook perfect.

Bij steen of tegels kan je ook kiezen voor aluminium en zelfs glas. Wil je graag een terras die zo open mogelijk blijft, maar waar je toch onder kan schuilen als het weer wisselvallig is of als de zon net heel fel schijnt? Dan kan je je terras ook altijd combineren met een overkapping uit doek of een zonnescherm.

Deze overkappingen zijn makkelijk op te bergen en kunnen tegenwoordig zelfs helemaal onzichtbaar tegen de muur worden geschoven of in de muur worden getrokken.afdak terras terrasoverkappingen

Zonwering terras

In een veranda zit heel wat glas. Als de zon even op dit glas schijnt wordt de veranda soms onverdraagbaar warm. Dit probleem heb je natuurlijk nooit met een terrasoverkapping, aangezien alle -of een gedeelte- van de zijkanten helemaal open is.

Op een terras zitten zonder bescherming tegen de zon is ook niet aan te raden. Ten eerste is het vervelend en ten tweede is te veel zon niet goed voor je huid. De kans op huidkankers wordt drastisch verhoogd én de huid veroudert te sterk als je te veel wordt blootgesteld aan de zon.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat je niet meer van de warmte zou mogen genieten! Door een terrasoverkapping op je terras te zetten geniet je zowel (veilig) van de warmte en heb je niet het gevoel dat je de hele dag binnen zit, maar gewoon buiten op je terras zit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.