Terrasoverkapping smeedijzer

terrasoverkapping smeedijzerAls je een degelijke en zeer stevige terrasoverkapping wilt hebben die gemaakt is van ouderwets smeedwerk dan is een terrasoverkapping van smeedijzer iets voor jou. Dergelijke overkappingen worden nog helemaal met de hand gemaakt en geven je woning een klassieke uitstraling.
Er zijn verschillende opties, bijvoorbeeld de Engelse stijl met veel details, maar je kunt ook kiezen voor een strakke en moderne ‘look’. Wat je ook kiest, een terrasoverkapping van smeedijzer is een absolute meerwaarde voor je woning.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat bedoelen we met een terrasoverkapping van smeedijzer?

Een terrasoverkapping wordt aan de gevel van je huis gemonteerd en is bedoeld om je te beschermen tegen de weersinvloeden. Op deze manier kun je dus ook nog lekker buiten zitten op minder mooie dagen en op warme dagen heb je juist beschutting tegen de zon.

Een terrasoverkapping kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest gebruikte zijn hout of aluminium, maar in dit artikel gaan we het hebben over een overkapping van smeedijzer.

Hoe wordt smeedijzer gemaakt?

Bij het maken van smeedijzer wordt ijzer in een vuur verwarmd en vervolgens met een hamer in de juiste vorm geslagen. Dit is een erg oud ambacht dat niet veel meer uitgevoerd wordt. Met een smeedijzeren overkapping heb je dan ook een terrasoverkapping die uniek is in zijn soort.

smeedijzeren terrasoverkapping

De voordelen van een smeedijzeren overkapping

Naast de prachtige, klassieke en stijlvolle uitstraling heeft een smeedijzeren terrasoverkapping nog veel meer voordelen. Wil je alle voordelen van terrasoverkappingen weten? We zetten de voordelen van een smeedijzeren overkapping alvast voor je op een rijtje:

  • Smeedijzer is een stevig, degelijk en zeer sterk materiaal. Een dergelijke overkapping kan gerust een stootje hebben en heeft een grote draagkracht. Hierdoor kun je deze constructie bijvoorbeeld heel goed combineren met een glazen dak. Ook kun je er zonder problemen zijwanden aan monteren.
  • Een smeedijzeren overkapping wordt volledig met de hand gemaakt. Dit houdt dus in dat deze ook helemaal op maat en helemaal naar jouw wensen gemaakt kan worden. Je hebt dus altijd een unieke uitvoering die helemaal bij jouw woning en bij je tuin past.
  • Smeedijzer heeft een lange levensduur. Sterker nog: een smeedijzeren terrasoverkapping kan een leven lang meegaan.
  • Je zou denken dat smeedijzer een robuuste en grove uitstraling heeft door zijn degelijkheid en stevigheid. Niets is echter minder waar. Je kunt een terrasoverkapping heel goed een verfijnd en elegant uiterlijk geven door te werken met spijlen, bolletjes, krullen, pinnen en dergelijke elementen.

De nadelen van een smeedijzeren overkapping

Als je erover denkt om een terrasoverkapping van smeedijzer te nemen, is het verstandig om de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Alleen zo kom je tot een juiste en verantwoorde keuze. We zetten daarom ook de nadelen even op een rijtje.

  • Een nadeel van smeedijzer is dat het kan roesten. Daarom zal een smeedijzeren overkapping regelmatig van een verflaagje voorzien moeten worden. Als je de overkapping regelmatig schoonmaakt, gaat hij ook langer mee. Je hebt dus wel onderhoud aan een dergelijke overkapping.
  • Doordat de hele overkapping met de hand gemaakt moet worden, is een overkapping van smeedijzer relatief duur. Aan de andere kant koop je wel een unieke overkapping die jarenlang meegaat, dus per jaar bekeken, valt de prijs heel erg mee.

Soorten smeedijzeren overkappingen

Aangezien het smeden van ijzer al een heel oud ambacht is, zie je dit vaak terug bij oude, klassieke huizen (kastelen, buitenverblijven). Het is dan ook heel mooi om een smeedijzeren terrasoverkapping te plaatsen bij een klassieke woning. Je ziet echter steeds meer dat smeedijzer ook populair is bij de moderne woningen.

Met smeedijzer kun je in principe in iedere vorm construeren die je maar wilt. Woon je dus in een modern huis dan kun je een smeedijzeren overkapping nemen met een moderne uitstraling.

Meestal worden er dan veel ronde vormen gebruikt in plaats van de klassieke rechte en vierkante. Een specialist op dit gebied kan je uitgebreid informeren naar de mogelijkheden en ook een ontwerp voor je maken.

Welk factoren zijn van invloed op de prijs van een smeedijzeren overkapping?

Het is niet eenvoudig om een exacte prijs te geven van een terrasoverkapping van smeedijzer. Er zijn namelijk verschillende factoren die een rol spelen bij de prijsbepaling. Om te beginnen is dit de grootte van de overkapping: hoe groter de overkapping is, hoe duurder hij wordt.

Een andere bepalende factor is de prijs van het dak. Deze kan van verschillende materialen gemaakt worden (bij smeedijzer past heel goed een dak van glas) en deze hebben allemaal een eigen prijs. Ten slotte zijn er nog de plaatsingskosten van de aannemer.

Hierin zitten de montage-, voorrij- en materiaalkosten verwerkt. Wil je nog extra opties, bijvoorbeeld terrasverwarming of verlichting? Ook hier wordt weer een meerprijs voor berekend.

Om onmiddellijk een totaalprijs te krijgen is het misschien geen slecht idee om verschillende offertes te vergelijken.

Vergelijk GRATIS offertes

De prijs van een terrasoverkapping van smeedijzer

Een standaard terrasoverkapping heeft een oppervlakte van ongeveer tien vierkante meter. De meest eenvoudige smeedijzeren versie hiervan kost rond de 2500 euro. Als je deze versie in een grotere uitvoering neemt (twintig vierkante meter en meer) dan loopt de prijs op tot vier- of vijfduizend euro.

Wil je een mooiere uitvoering? Dan moet er meer ijzer gesmeed worden en gaat de prijs oplopen tot tienduizend euro en meer (alle prijzen zijn inclusief btw). We moeten er wel even bij vermelden dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Ook zijn deze prijzen exclusief plaatsing.

Die kosten komen er dus ook nog bij. Plaatsingskosten zijn toch al snel vijfhonderd tot zevenhonderdvijftig euro. Wil je graag de exacte totaalprijs weten voor jouw smeedijzeren overkapping? Vraag dan hier een gratis prijsofferte aan.

terrasoverkapping smeedijzer

Zelf plaatsen of laten doen door een vakman?

Als je geen specialist bent in het plaatsen van terrasoverkappingen wordt het zelf plaatsen van een overkapping geen gemakkelijke klus, of zelfs onbegonnen werk. Voor het plaatsen van een smeedijzeren overkapping heb je inzicht, vakkennis en ervaring nodig.

Daar komt nog eens bij dat smeedijzer erg zwaar van gewicht is. Je hebt dus altijd meerdere mensen nodig om de constructie te plaatsen. Het beste kun je het plaatsen van een overkapping dan ook overlaten aan de vakman.

Hij heeft kennis van zaken en bovendien krijg je ook garantie op de bouw. Mocht er onverhoopt toch een foutje gemaakt worden, dan wordt dit altijd gratis hersteld.

Vergelijken loont

Het vervaardigen van een smeedijzeren terrasoverkapping is een zeer specifieke en ambachtelijke klus. Daarom kan het geen kwaad om bij meerdere aanbieders te informeren wat een dergelijke overkapping gaat kosten. De prijzen kunnen namelijk sterk uiteenlopen. In de regel heb je aan drie verschillende offertes genoeg.

Als je deze naast elkaar legt, kun je heel goed de prijs- kwaliteitverhouding bekijken en kiezen voor de voordeligste. Op deze manier kun je al snel veel euro’s (soms wel dertig procent) besparen.

Smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen

Zelf een terrasoverkapping uit smeedijzer plaatsen is onbegonnen werk. Ten eerste moet je met heel wat mensen zijn om deze terrasoverkapping te plaatsen door het gewicht. Een smeedijzeren terrasoverkapping bestaat uit grote stukken, en je zou er zomaar overal mee tegen kunnen aanbotsen als je niet oplet.

Wij raden je aan om een terrasoverkapping uit smeedijzer altijd te laten plaatsen. Een offerteaanvraag daarvoor kan je hier aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.