Terrasoverkapping in losse onderdelen
Een terrasoverkapping bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heb je: de staanders, de liggers en het dak. Natuurlijk schaf je een terrasoverkapping altijd in zijn geheel aan.
Toch kan het geen kwaad om de verschillende componenten eens apart te bekijken. In dit artikel geven we informatie over het dak, de staanders en de accessoires voor een terrasoverkapping.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Table of Contents
Het dak van een terrasoverkapping
Je kunt verschillende materialen gebruiken om het dak van een terrasoverkapping te maken. De meest bekende zijn:
- Glas
- Polycarbonaat
- Hout + dakleer
- Doek
We zullen per materiaalsoort beschrijven uit welke onderdelen het dak van een terrasoverkapping gemaakt is.
Een dak van een terrasoverkapping van glas
Er zijn vele soorten glas die je kunt gebruiken voor het dak van een terrasoverkapping. Als je kiest voor hoogrendementsglas kun je profiteren van de isolerende waarde van dit glas. In de zomer zakt de temperatuur onder de terrasoverkapping hierdoor behoorlijk. In het voor- en najaar houdt het hoogrendementsglas juist de warmte vast. Daarbij blijft de lichtinval even hoog.
Voor een betere isolatie kun je ook kiezen voor melkglas. Het voordeel hiervan is dat het goed isoleert, maar het nadeel is dat je het zicht kwijt bent en dat je niet optimaal profiteert van de lichtinval.
Een dak van een terrasoverkapping van polycarbonaat
Platen van polycarbonaat zijn bij uitstek geschikt voor het maken van terrasoverkappingen.
Het materiaal is enorm sterk: 250 keer sterker dan glas en nagenoeg onbreekbaar. Daarbij laat het zich ook nog eens gemakkelijk buigen. Polycarbonaat is vijftig procent lichter van gewicht dan glas en is tevens bestendig tegen hoge temperaturen. Ideaal materiaal dus om een dak van een terrasoverkapping van te maken.
Een dak van een terrasoverkapping van hout
Als je kiest voor een overkapping van hout ben je in ieder geval nooit te duur uit. In vergelijking met andere materialen is hout namelijk het goedkoopste materiaal waar een terrasoverkapping van gemaakt kan worden.
Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en daarbij is hout een tijdloos materiaal dat goed past bij ieder type huis. Een terrasoverkapping van hout is minder duurzaam dan glas of polycarbonaat, maar als je het dak van hout goed onderhoudt, kan een dergelijke terrasoverkapping tientallen jaren meegaan.
Een dak van een terrasoverkapping van doek
Een veelgebruikt materiaal voor het dak van een terrasoverkapping is doek.
Het doek van een terrasoverkapping is vrijwel altijd gemaakt van een combinatie van polyester (een sterke synthetische stof) en pvc (een soort plastic). We kennen in principe drie soorten doeken: waterdoorlatend, waterafstotend en waterdicht.
Voor alle doeken geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe beter de duurzaamheid, kleurvastheid en het water- en vuilafstotend vermogen.
De steunpalen van een terrasoverkapping
Ook de steunpalen van de terrasoverkapping kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende zijn:
- Aluminium
- Hout
- Smeedijzer
Ook de steunpalen zullen we per materiaalsoort bespreken.
Steunpalen van aluminium
Aluminium heeft veel eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is om er een terrasoverkapping van te maken: aluminium is sterk en licht, roest niet en is goed bestand tegen warmte en UV-straling.
Je kunt de afzonderlijke aluminiumdelen mooi afwerken en deze kunnen gemakkelijk aan elkaar gelast worden. Je budget moet echter wel toereikend zijn om een aluminium overkapping aan te schaffen.
Steunpalen van hout
Steunpalen van hout zijn in principe verkrijgbaar in drie houtsoorten: blank hout, geïmpregneerd hout of hardhout.
- Blank hout is relatief goedkoop in aanschaf, maar heeft als nadeel dat het (regelmatig) geverfd moet worden.
- Geïmpregneerd hout is duurder in aanschaf, maar heeft nauwelijks behandeling nodig.
- Het meest duurzame materiaal is hardhout. Dit hoeft je niet te behandelen en gaat vele jaren mee. Nadeel van hardhout is dat het ook het duurst in aanschaf is.
Steunpalen hebben het meeste onderhoud nodig, zeker als je ze in de grond graaft. Daar moet je wel rekening mee houden en daarom zijn steunpalen gemaakt van hardhout zeker het overwegen waard.
Steunpalen van smeedijzer
Smeedijzer is een oerdegelijk en zeer sterk materiaal. Het kan absoluut tegen een stootje en het heeft een grote draagkracht.
Smeedijzer heeft hoge productiekosten. Ieder element moet apart met de hand gemaakt worden en dat maakt het geheel veel duurder in vergelijking met bijvoorbeeld steunpalen van hout. Een terrasoverkapping van smeedijzer is een hele uitgave, maar dan heb je ook een product dat een leven lang meegaat.
Accessoires voor terrasoverkappingen
Een terrasoverkapping kun je voorzien van allerlei nuttige accessoires. We bespreken de volgende:
- Zonwering
- Verlichting
- Verwarming
- Ondervloer
- Screen
Zonnewering voor een terrasoverkapping
Een zonnewering voor een terrasoverkapping wordt meestal onder het dak gemonteerd. Uiteraard doe je dit bij een dak van glas of polycarbonaat.
Je kunt een zonnewering in allerlei kleuren en designs krijgen. Daarom is het altijd mogelijk een passende zonnewering aan te schaffen. Het is ook mogelijk om een zonnewering bovenop de terrasoverkapping te monteren.
In dit geval wordt de zonnewering meestal met een weer- windsensor geleverd, zodat deze zelf “aanvoelt” wanneer het zonnescherm naar binnen moet schuiven.
Verlichting voor een terrasoverkapping
Om, zowel van binnen als van buiten, een sfeervolle terrasoverkapping te creëren kun je heel goed gebruik maken van spotjes.
Je kunt hierbij kiezen voor halogeen- of led-spotjes. De lampjes worden in de liggers gemonteerd. De draden worden weggewerkt in de liggers, zodat je daar niets meer van ziet. Eventueel kunnen de spotjes voorzien worden van een dimmer en een afstandsbediening.
Je kunt tegenwoordig de verlichting ook al bedienen via een app op je smartphone.
Verwarming voor een terrasoverkapping
Als je ook op minder warme dagen behaaglijk onder je terrasoverkapping wilt zitten, kun je ervoor kiezen om een verwarming te plaatsen.
De meeste verwarmingen voor terrasoverkappingen maken gebruik van infrarood korte golftechnologie. Hierdoor kun je bij het inschakelen direct al genieten van de warmte. Daarbij is infraroodverwarming energiebesparend en zorgt voor een aangename warmte.
Vlondervloer in een terrasoverkapping
Als je niet op een (koude) stenen of tegelvloer wilt zitten onder je terrasoverkapping kun je ervoor kiezen om een vlondervloer aan te leggen. Vlondervloeren zijn bijvoorbeeld gemaakt van kunstvezel.
Een ondervloer geeft een natuurlijke en warme uitstraling een geeft daardoor een extra dimensie aan de overkapping. Meestal kun je beide kanten van de ondervloer gebruiken, zodat je twee structuren (fijn en grof) hebt.
Een screen voor een terrasoverkapping
Met een screen zit je nog beter beschut op je terrasoverkapping. Je sluit als het ware je terras af en zit zo uit de wind en de (felle) zon. Doordat een screen transparant is, houd je wel een vrij uitzicht, maar kunnen anderen niet bij jou naar binnen kijken. Ook blijf je verzekerd van een goede lichtinval.