Stenen bijgebouw: Mogelijkheden, prijs en gratis offertes

Je koopt een stenen bijgebouw voor het leven en je kunt het overal voor gebruiken. Of het nu dienst moet doen als terrasoverkapping, paardenstal, garage of poolhouse. Van stenen bijgebouwen heb je je leven lang plezier. In dit artikel gaan we verder in op stenen bijgebouwen: welke soorten er zijn, de toepassingen, de materialen, de prijs en de voor- en nadelen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

stenen bijgebouw

Wat is een stenen bijgebouw?

Iedereen weet wat een bijgebouw is: een gebouw dat los van de woning staat of aan het huis wordt aangebouwd en voor allerlei doeleinden gebruikt wordt. Zo heb je bijgebouwen die als tuinhuis, terrasoverkapping, garage of gewoon als schuurtje dienst doen.

Het is zo gek niet te bedenken of je kunt wel een doel verzinnen, waarvoor je een bijgebouw kunt gebruiken. Bijgebouwen kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn, maar in dit artikel gaat het specifiek over bijgebouwen die gebouwd zijn van steen. We zullen eerst de meest voorkomende soorten bespreken, vervolgens de voor- en nadelen en ten slotte de prijzen.

Soorten stenen bijgebouwen

Er zijn verschillende soorten stenen bijgebouwen te bedenken. We zetten de meest voorkomende even op een rijtje:

Stenen terrasoverkapping

Toegegeven: het wordt minder gedaan, maar er zijn wel degelijk vakmannen die stenen terrasoverkappingen plaatsen. Daarbij gaat het meestal om een bijgebouw dat als aanbouw wordt geïnstalleerd om het huis met een afdak te vergroten.

Het voordeel hiervan is dat dit soort terrasoverkapping altijd het best bij de woning zal aansluiten. Je kan namelijk kiezen voor exact dezelfde steen en stijl van het huis.

Stenen tuinhuis

De meeste mensen denken direct aan een houten gebouwtje bij het horen van het woord tuinhuis, maar tegenwoordig zie je steeds meer stenen tuinhuizen.

Het grote voordeel hiervan is dat je stenen tuinhuis een stuk langer meegaat dan een houten en weinig onderhoud nodig heeft. Daarbij kun je een stenen tuinhuis ook nog eens van dezelfde steensoort maken als je woning, zodat je een harmonieus geheel krijgt.

Stenen garage

Een garage is lang niet standaard bij iedere woning en daarom is het absoluut een meerwaarde om deze erbij te (laten) bouwen. Met een stenen garage creëer je een veilige en droge opbergplaats voor je auto. Daarbij kun je een stenen garage ook gebruiken voor bijvoorbeeld het opbergen van tuinmeubelen, gereedschap en de fietsen.

Stenen schuur

Het verschil tussen een schuur en een tuinhuis is dat een schuur een stuk groter is. In het verleden zat er bij iedere woning ook een schuur, maar tegenwoordig zie je deze een stuk minder. Toch kan een mooie, grote stenen schuur bij een woning veel voordelen geven.

Je kunt een stenen schuur natuurlijk gebruiken voor opslag (wat dacht je van de boot, of caravan?), maar bijvoorbeeld ook om mensen te huisvesten (Bed and Breakfast): de mogelijkheden van een stenen schuur zijn eindeloos.

Stenen poolhouse

Een poolhouse is onmisbaar als je over een eigen zwembad beschikt. Je kunt het gebruiken om je om te kleden, materialen op te bergen en om er heerlijk te vertoeven als je even niet aan het zwemmen bent.

Poolhouses zijn tegenwoordig steeds meer in trek en je kunt een stenen poolhouse zo groot en luxueus maken als je wilt. Als je over een zwembad beschikt, is het ook interessant om het artikel over de zwembadoverkapping door te nemen.

Stenen paardenstalling

Voor paardenbezitters is een eigen stalling eigenlijk onmisbaar. Je hoeft niet iedere dag naar de manege, maar kunt je paard gewoon iedere dag zien en verzorgen. Een stenen paardenstalling is dan eigenlijk een must.

Het is namelijk wel belangrijk dat een paard niet zomaar kan uitbreken en dat zal met een stenen paardenstalling niet snel het geval zijn.

paardenstal stenen bijgebouwen

Materialen van stenen bijgebouwen

Uiteraard worden stenen bijgebouwen gemaakt van steen. Met steen heb je echter verschillende mogelijkheden. Het is het mooist om een stenen bijgebouw te metselen met dezelfde stenen als de woning, want zo houd je alles in dezelfde stijl. Als je stenen gaat uitzoeken, zal je merken dat er ontzettend veel soorten zijn in verschillende kwaliteiten.

Naast de stenen ben je natuurlijk ook materiaal als hout of kunststof nodig voor de kozijnen, deuren en de dakconstructie. Tot slot is er nog het dak: ook hier zijn verschillende materialen mogelijk. Je kunt kiezen voor (stenen) dakpannen, maar bijvoorbeeld ook voor epdm bij een plat dak.

Voordelen van een stenen bijgebouwen

Stenen bijgebouwen hebben veel voordelen, waarvan er hier en daar in dit artikel ook al een paar genoemd zijn. We zetten alle voordelen nog even voor je op een rijtje:

 • Het aanzicht past goed bij de woning

Je kunt een stenen bijgebouw hetzelfde aanzicht geven als de woning, zodat ze als het ware een harmonieus geheel vormen. Dit doe je door te kiezen voor (min of meer) dezelfde steensoort als die waar het huis van gebouwd is en dezelfde bouwstijl te hanteren.

 • Een natuurlijke en robuuste uitstraling

Een stenen bijgebouw heeft een natuurlijke uitstraling door de materialen die erin verwerkt zijn. Een stenen bijgebouw gaat als het ware op in het landschap. Daarnaast geeft steen ook een robuuste uitstraling: er staat niet zomaar even een gebouwtje.

 • Lange duurzaamheid

Een stenen bijgebouw gaat een leven lang mee en misschien nog wel langer. Aan steen heb je weinig onderhoud, hoogstens moet er eens een keer opnieuw gevoegd worden, of een nieuw dak geplaatst worden. Uiteraard moeten eventuele houten onderdelen (kozijnen, deuren) wel regelmatig van een nieuw verfje voorzien worden.

Nadelen van stenen bijgebouwen

Natuurlijk hebben stenen bijgebouwen ook nadelen. Het is de kunst om deze goed tegen elkaar af te wegen om zo de juiste keuze te kunnen maken. We zetten ook de nadelen even op een rijtje.

 • Hoge kostprijs

Je bent natuurlijk materiaalkosten kwijt, maar de kostprijs van een stenen bijgebouw zit hem ook in de loonkosten. Je bent namelijk heel wat tijd en geld kwijt, voordat dit bijgebouw er staat. Denk maar aan het uitgraven en metselen van de fundering, het metselen van de muren en het aanleggen van leidingen.

Als je deze kosten afzet tegen de duurzaamheid ben je eigenlijk helemaal niet zo duur uit, maar je moet de kostprijs wel in één keer kunnen ophoesten. Voor een exacte prijs maak je het best gebruik van onze gratis offertedienst.

Ontvang GRATIS offertes

 • Vergunningen en regels

Voordat er ook nog maar een schop in de grond is gezet, moet je wel goed uitzoeken of je vergunningen aan moet vragen voor de bouw van het stenen bijgebouw. Daarbij komt ook dat je je meestal aan een aantal regels moet houden: je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan bouwen.

Niets is frustrerender dan dat je je stenen schuur of tuinhuis toch weer moet afbreken, omdat hij en stukje op de grond van de buren staat. Ook kun je misschien niet die gedroomde grote paardenstalling realiseren, maar moet hij een stukje kleiner zijn dan jij in gedachten had.

Zoek goed uit van tevoren hoe de wet- en regelgeving is in jouw gemeente om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

stenen bijgebouw poolhouse

Wat is van invloed op de prijs van stenen bijgebouw?

Een belangrijke factor van invloed op de kostprijs van een stenen bijgebouw is de grootte: hoe groter het gebouw wordt, hoe duurder hij is. Je kunt de kostprijs nog wel enigszins drukken door een goedkopere steensoort te nemen, maar de loonkosten blijven gelijk.

Een andere factor die van invloed is op de kostprijs, is de afwerking. Hoe luxueuzer het gebouw wordt, hoe meer kosten je kwijt zult zijn aan de afwerking. En dan zijn er natuurlijk nog de al eerder genoemde loonkosten: verschillende aannemers rekenen verschillende prijzen en het scheelt zeker in de prijs als je een aantal zaken zelf kunt doen.

Wat kost een stenen bijgebouw?

Het is onmogelijk om voor ieder bijgebouw een richtprijs te geven. Er zijn simpelweg te veel factoren van invloed op de prijs. Om toch enigszins een richtprijs aan te geven, gebruiken we hier een voorbeeld van een vrijstaande stenen garage.

We benadrukken dat dit richtprijzen zijn (exclusief btw) en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Je kan altijd een exacte prijs opvragen bij onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Ontvang GRATIS offertes en vergelijk prijzen

Prijsvoorbeeld vrijstaande stenen garage

Het gaat om een vrijstaande stenen garage met de afmetingen van vier meter breed, zes meter lang en 2,5 meter hoog met een plat dak. De garage heeft een eensteensmuur, een sectionaalpoort, een loopdeur en een raam.

 • Kosten metselwerk (inclusief uitgraven en voegen): € 7.000,-
 • Gevelsteen € 750,-
 • Plat dak van epdm (inclusief isolatie) € 2.000,-
 • Garagepoort elektrisch € 1.500,-
 • Deur en raam € 750,-
 • Totaal € 12.000,-
stenen bijgebouwen

Vergelijken van offertes loont

Er zijn veel verschillende aannemers die een stenen bijgebouw kunnen bouwen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Omdat het over relatief grote bedragen gaat, is het zeker aan te raden om offertes te laten maken door meerdere aanbieders (minstens drie).

Vergelijk deze goed met elkaar en ga niet direct voor de goedkoopste. Een richtlijn is dat je de hoogste en de laagste aanbieder naast elkaar legt en dan de gulden middenweg kiest. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Een offerte via onze site is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s op de bouw van een stenen bijgebouw besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.