Terraosverkapping hardhout
Ongeveer de helft van de mensen kiest voor een terrasoverkapping van hardhout. Het grote voordeel van hout is namelijk dat er heel veel soorten zijn die allemaal hun eigen structuur, tekening en eigenschappen hebben. Onder de vele soorten hout die er zijn, behoort ook hardhout. Dit is een kwalitatief zeer sterke houtsoort die een enorme duurzaamheid heeft. Vandaar dat een terrasoverkapping van hardhout steeds populairder wordt.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Table of Contents
Wat is hardhout?
We zullen meteen even een misverstand uit de wegruimen. De naam hardhout heeft namelijk niets te maken met de eigenschap hard. De naam hardhout is een afgeleide van het Engelse woord hardwood en dit betekent loofhout. Met hardhout wordt dus loofhout bedoeld.
Er is ook hardhout dat zacht is (bijvoorbeeld berken- of wilgenhout). In de praktijk komt het er echter op neer dat we met hardhout ook hout bedoelen dat hard is en lang meegaat. In de meeste gevallen is dit hout afkomstig van tropische loofbomen: tropisch hardhout dus.
Duurzaamheidsklasse
Om aan te geven hoe duurzaam een bepaalde houtsoort is, zijn deze houtsoorten ingedeeld in duurzaamheidsklassen. De klasse loopt van één tot en met vijf, waarbij één zeer duurzaam is en vijf niet duurzaam.
Als je een duurzame hardhouten terrasoverkapping zoekt, moet je hout hebben uit klasse één of twee. De leverancier van hardhouten terrasoverkappingen kan je hier uitgebreide voorlichting over geven.
Populaire soorten hardhout
Er zijn verschillende soorten hardhout, waarvan de meeste afkomstig zijn van tropische loofbomen. We zetten de meest populaire soorten, die gebruikt worden voor een hardhouten terrasoverkapping, voor je op een rijtje.
- Afzelia
Deze houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse van één en is afkomstig uit de Afrikaanse regenwouden van Kameroen, Gabon en Nigeria. Dit hout is zeer duurzaam en heeft een lichtoker tot bruinrode kleur. Afzelia kan soms gaan ‘bloeden’, dit kan vervelende vlekken geven op een stenen ondergrond. Na verloop van tijd verkleurt Afzelia grijs.
- Azobé
Deze houtsoort heeft eveneens een duurzaamheidsklasse van één en is dus zeer duurzaam. Het chocoladebruine tot purperrode hardhout is afkomstig uit de bossen van West- en Midden Afrika. Azobé is lastig te bewerken, het moet zeker voorgeboord worden.
- Bankirai
Deze houtsoort is afkomstig uit Azië en heeft een duurzaamheidsklasse van één of twee. Bankirai is bruin tot geelbruin en gaat op den duur verkleuren tot potloodgrijs.
- Europees Eiken
Eiken is een van de weinige Europese houtsoorten met een hoge duurzaamheid (duurzaamheidsklasse twee). Eikenhout heeft een licht- tot goudbruine kleur en is uitstekend te bewerken.
- Ipé
Deze houtsoort is afkomstig uit Brazilië en heeft een duurzaamheidsklasse van één. Het is een bijzonder stabiele houtsoort met een fijne nerf en een bruine kleur. Het voordeel van Ipé is dat je het heel mooi glad kunt maken.
- Iroko
Deze houtsoort is afkomstig uit West- Afrika en valt onder duurzaamheidsklasse één. Het hout is goudbruin van kleur en zal in de loop der tijd donkerder verkleuren. Iroko is zeer goed bewerkbaar, zowel handmatig als machinaal.
- Itauba
Deze houtsoort komt uit Brazilië, Frans Guyana en Suriname. In Suriname noemt men het ook wel kaneelhout, vanwege de beige tot donkerbruine kleur. Het hout heeft een duurzaamheidsklasse van één.
- Padoek
Als er een duurzaamheidsklasse nul zou bestaan, dan zou padoek (ook wel padouk) hieronder vallen. Padoek is namelijk de meest duurzame houtsoort die er te vinden is. Het hout is afkomstig van bomen uit Midden- en West-Afrika (onder andere Kameroen) en heeft een prachtige koraalrode tot paarsbruine kleur.
De voordelen van een overkapping van hardhout
Een terrasoverkapping van hardhout heeft veel voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje.
- Je hebt aan een terrasoverkapping van hardhout weinig onderhoud. Hardhout hoeft namelijk niet behandeld te worden. Het enige wat je moet doen is de hardhouten overkapping regelmatig schoonmaken.
- Hardhout heeft een zeer lange levensduur. Een terrasoverkapping van hardhout kan gerust tientallen jaren mee. Men houdt een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar aan.
- Hardhout is er in verschillende soorten en kleuren, waardoor je veel keuze hebt welke overkapping het beste bij jou en je woning past.
- Hardhout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Hierdoor past het vrijwel bij ieder type huis. Het maakt hierbij niet uit of je een klassieke of moderne woning hebt.
Vind de juiste vakman in jouw regio
De nadelen van een hardhouten terrasoverkapping
Er zitten ook nadelen aan een terrasoverkapping van hardhout. Ook deze zetten we even voor je op een rijtje.
- Hardhout is duur. De hoge aanschafprijs weerhoudt mensen er wel eens van om een hardhouten terrasoverkapping aan te schaffen. Echter, door de bijzonder lange levensduur ben je op den duur toch goedkoop uit.
- Hardhout blijft een natuurlijk product. Er blijft altijd de kans op scheurtjes en kromtrekken.
- Op den duur zullen sommige hardhoutsoorten enigszins verkleuren. Dan komt er bijvoorbeeld een grijze sluier over het hout. Als je hier niet van houdt, kun je dit tegengaan door het hout, vanaf het begin, te behandelen met speciale olie.
Factoren die de prijs van een hardhouten overkapping bepalen
Een bepalende factor die van invloed is op kostprijs van een terrasoverkapping van hardhout is de grootte. Hoe groter de overkapping is, hoe hoger de prijs ook zal uitvallen. De gemiddelde grootte van een terrasoverkapping is twee tot drie meter hoog en vijf tot zes meter breed.
Een tweede bepalende factor is het dak. Er zijn verschillende materialen waar het dak van gemaakt kan worden, zoals: doek, glas, polycarbonaat of hout (met een dakbedekking als bitumen). Ieder dak heeft ook weer zijn eigen prijs.
Ten slotte zijn er ook nog de plaatsingskosten en eventuele kosten voor extra opties. Voor plaatsingskosten moet je ongeveer dertig procent van de totaalprijs rekenen. Koop je een hardhouten overkapping van drieduizend euro? Dan zijn de plaatsingskosten ongeveer duizend euro.
De kostprijs van een hardhouten terrasoverkapping
Het is onmogelijk om een exacte prijs te geven van een terrasoverkapping van hardhout. Ieder mens heeft namelijk weer andere wensen en een ander budget. Je hebt al een prefab terrasoverkapping van hardhout tussen de duizend en vierduizend euro.
De meeste terrasoverkapping worden echter op maat gemaakt en in dat geval lopen de prijzen op tot ongeveer achtduizend euro. Alle hier gegeven prijzen zijn zonder plaatsingskosten en inclusief btw. We benadrukken dat deze prijzen richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen.
Een tuinoverkapping van hardhout
Als een terrasoverkapping niet aan de gevel is gemonteerd, maar vrijstaand is, spreek je over een tuinoverkapping. Een tuinoverkapping wordt ook wel pergola of prieel genoemd. Het voordeel van een tuinoverkapping van hardhout is dat deze op ieder gewenste plaats in de tuin neergezet kan worden.
Je hebt in ieder geval wel meerdere (minimaal vier) steunpalen nodig. De prijzen van een tuinoverkapping van hardhout liggen ongeveer gelijk aan die van een hardhouten terrasoverkapping.
Alternatieven voor een hardhouten terrasoverkapping
Mocht je, om wat voor reden dan ook, niet kiezen voor een terrasoverkapping van hardhout dan zijn er de nodige alternatieven. Als je wel een houten terrasoverkapping zoekt, maar deze niet van hardhout wilt, zou je kunnen kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit is (meestal) zachthout dat behandeld is. Geïmpregneerd hout is iets goedkoper in aanschaf dan hardhout, maar gaat ook minder lang mee.
Een duurder alternatief is een terrasoverkapping van aluminium. Dit materiaal is sterk en licht en heeft een nog langere levensduur dan hardhout (gemiddeld vijftig jaar). De aanschafprijs is ook weer hoger, maar per saldo maakt het weinig uit, omdat een terrasoverkapping van aluminium ook weer duurzamer is.
Tegenwoordig is ook een overkapping van kunststof populair. Er zijn enorm veel mogelijkheden, het heeft een erg lange levensduur en het is ook nog eens ijzersterk.