Terrasoverkapping onderhouden
Als je wilt dat je terrasoverkapping zo lang mogelijk meegaat dan zal je de terrasoverkapping ook moeten onderhouden. Gelukkig vragen de meeste terrasoverkappingen weinig onderhoud, maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal niets aan hoeft te doen.
Sowieso is de schoonmaak van een terrasoverkapping een belangrijk item. In dit artikel gaan we bekijken wat er nog meer komt kijken bij het onderhoud van een terrasoverkapping.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Table of Contents
Waarom een terrasoverkapping onderhouden?
Een terrasoverkapping is een dure aanschaf en daarom is de levensduur hiervan heel belangrijk. Hoe langer de overkapping meegaat, hoe beter het voor je portemonnee is. De levensduur van een terrasoverkapping kun je zelf een behoorlijk stuk verlengen door regelmatig onderhoud te plegen aan de overkapping.
Door een terrasoverkapping regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat de kans op slijtage een stuk minder is. Ook heeft een heldere en frisse terrasoverkapping natuurlijk een veel mooiere uitstraling. Bij grotere schade is het van belang dat je dit zo snel mogelijk oplost om verdere problemen te voorkomen.
Hoe vaak een terrasoverkapping schoonmaken?
De één zegt drie tot vier keer per jaar en de ander adviseert één tot twee keer per jaar. De meningen over het aantal schoonmaakbeurten lopen wat dat betreft een beetje uiteen. Natuurlijk is het prima om een terrasoverkapping zo vaak mogelijk schoon te maken, maar je moet ook weer niet overdrijven.
Het advies van de vakman zal zijn om de terrasoverkapping minstens twee keer per jaar te poetsen. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om wat vaker een inspectie uit te voeren om te kijken of er ergens schade is.
Een dakgoot kan bijvoorbeeld gemakkelijk verstopt raken. Het is raadzaam om een inspectie zeker drie tot vier keer per jaar uit te voeren.
Terrasoverkapping onderhouden: het materiaal
Hoe vaak en hoe je een terrasoverkapping schoonmaakt, is ook afhankelijk van het materiaal waar de overkapping van gemaakt is.
In België en Nederland bestaat de constructie (ook wel frame genoemd) meestal uit hout of aluminium. Het dak is vaak gemaakt van kunststof (polycarbonaat of pvc) of van gehard glas. Dit geldt overigens ook voor de zijwanden.
Aluminium heeft nauwelijks onderhoud nodig, maar hout wel wat meer (vooral als het onbehandeld is). Ook kunststof en glas hebben eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig behalve een regelmatige schoonmaakbeurt. Als vuil zich eenmaal gehecht heeft aan kunststof gaat het er maar moeilijk vanaf.
Schoonmaak terrasoverkapping: wat moet je wel doen?
Er is een aantal “do’s” en “don’ts” als het gaat om onderhoud van een terrasoverkapping. We zetten eerst de zaken op een rij, waar je zeker goed om moet denken als je een terrasoverkapping gaat kuisen.
- Gebruik altijd zachte doeken, sponzen en borstels. Bij het gebruik van harde schoonmaakmaterialen heb je sneller kans op krassen en een hogere kans op slijtage.
- Spoel de terrasoverkapping altijd heel goed af met water, voordat je gaat poetsen. Achtergebleven deeltjes zand kunnen door wrijving met doeken, sponzen en borstels namelijk ook voor krasjes zorgen.
- Zorg ervoor dat je altijd in een veilige positie bent als je gaat schoonmaken. Haal dus geen halsbrekende toeren uit om toch nog net bij het dak kunnen, maar gebruik een ladder of een steiger.
- Gebruik altijd een mild reinigingsmiddel om de terrasoverkapping te poetsen (zie ook de alinea over schoonmaakmiddelen).
- Houd de weersomstandigheden goed in de gaten. Als het regent, heeft schoonmaken weinig zin. Als je de terrasoverkapping gaat poetsen moet het de hele dag droog zijn. Ideaal is het als het de twee dagen daarna ook nog droog weer is.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Schoonmaak terrasoverkapping: wat je niet moet doen
Om schade en andere problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je bepaalde zaken zeker niet doet als je een terrasoverkapping schoon gaat maken.
- Gebruik geen agressieve of bijtende reinigingsmiddelen zoals: chloor, thinner, wasbenzine of spiritus. Deze kunnen de coating of laklaag van de overkapping behoorlijk aantasten.
- Maak geen gebruik van schurend schoonmaakmateriaal (metalen) schuursponsjes. Deze geven krassen op het materiaal.
- Wil je het vuil even van de terrasoverkapping afspoelen met een hogedrukreiniger? Doe dit toch maar beter niet. De kracht van de hogedrukspuit zorgt er eveneens voor dat de buitenste laag van het materiaal beschadigd raakt. Het beste kun je een gewone tuinslang gebruiken om de overkapping af te spoelen.
Terrasoverkapping onderhouden: welke schoonmaakmiddelen?
We hebben al aangegeven welke schoonmaakmiddelen je beter niet kunt gebruiken, maar welke moet je dan wel nemen? Hieronder noemen we de meest gebruikte middelen die je kan gebruiken om een terrasoverkapping te poetsen.
- Een lauw (30 graden Celsius) sopje van water en zeep is een prima reinigingsmiddel, waarmee je vrijwel al het vuil van de overkapping kunt verwijderen. Behalve (groene) zeep, kun je ook een allesreiniger nemen.
- Aan groene aanslag op de overkapping ontkom je bijna niet. Deze kan je het beste verwijderen met een speciale groene aanslagreiniger. Denk erom dat je groene aanslag regelmatig verwijderd anders gaat het zich hechten aan het materiaal van de overkapping.
- Zwarte vegen zijn ook een regelmatig terugkerende manier van vervuiling op een terrasoverkapping. Deze kun je het beste verwijderen met een speciale reinigingspasta. Ook voor zwarte vegen geldt dat je deze niet te lang moet laten zitten.
- Met schoonmaakazijn kun je een terrasoverkapping ook heel goed kuisen. Niet alle materialen zijn trouwens bestand tegen schoonmaakazijn. Probeer dit dus eerst op een klein stukje materiaal uit, of vraag de vakman.
Een houten terrasoverkapping onderhouden
Veel mensen kiezen voor een houten terrasoverkapping, omdat hout gemakkelijk te bewerken is en een warme en natuurlijke uitstraling heeft.
Er zijn drie verschillende houtsoorten die je kunt kiezen: onbehandeld hout, geïmpregneerd hout of hardhout.
Een terrasoverkapping van onbehandeld hout geeft het meeste onderhoud, want dit zul je regelmatig moeten schilderen en natuurlijk ook schoon moeten maken.
Kies je voor geïmpregneerd hout dan heb je weinig tot geen onderhoud. Het is soms wel verstandig om het geïmpregneerd hout van een nieuwe laag impregneer te voorzien.
Hardhout heeft helemaal geen onderhoud nodig en hoef je alleen maar schoon te maken.
Ontvang gratis advies van experts
Een aluminium terrasoverkapping onderhouden
Een terrasoverkapping van aluminium heeft maar weinig onderhoud nodig. Dit metaal is duurzaam, sterk en zal niet gaan roesten. Ook trekt aluminium geen schimmels of insecten aan.
Het is dus niet nodig om een aluminium terrasoverkapping over te schilderen en je hoeft deze ook niet in te smeren met was of een gelijksoortig product. Een dergelijke terrasoverkapping hoef je dus alleen maar regelmatig schoon te maken.
Een kunststof terrasoverkapping onderhouden
Een terrasoverkapping met een kunststof dak is meestal gemaakt van polycarbonaat of pvc. In principe is het enige onderhoud dat je hieraan moet plegen het schoonmaken.
Denk erom dat je niet zomaar op het dak van een kunststof overkapping kunt lopen. Je kunt eventueel houten planken over de liggers leggen en hier overheen lopen bij gedeeltes waar je zonder ladder of steiger echt niet bij kan.
Het is ook handig om een telescoopborstel te gebruiken als je ergens niet bij kan. Deze zijn verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.
Een glazen terrasoverkapping onderhouden
Een terrasoverkapping met een glazen dak, en eventueel glazen wanden, maak je op dezelfde manier schoon als de ramen van een woning. Dit houdt in dat je begint met het afspoelen van het glas met schoon leidingwater.
Vervolgens zeep je het glas in met een sopje van water en zeep (eventueel kan je ook afwasmiddel gebruiken). Het glas trek je dan weer droog met een trekker en een zeem. Zorg ervoor dat er geen strepen op het glas achterblijven.
Terrasoverkapping onderhouden: stappenplan
Als je een terrasoverkapping schoon gaat maken dan kan je dat heel goed doen door een bepaald stappenplan te volgen. Zo weet je zeker dat je geen onderdelen overslaat. Hieronder volgt een voorbeeld van zo’n stappenplan.
Stap 1: Inspectie van de terrasoverkapping
Voordat je begint met de schoonmaak van de terrasoverkapping is het verstandig om even een inspectie uit te voeren. Kijk goed of er ergens beschadigingen zijn, of onderdelen die los zitten of aan vervanging toe zijn. Mocht dit het geval zijn, laat deze dan eerst repareren, voordat je de overkapping gaat schoonmaken.
Stap 2: Het dak en de goot
Je werkt met de schoonmaak van een terrasoverkapping altijd van boven naar beneden. Zo voorkom je dat er opnieuw vuil terechtkomt op het onderdeel dat je eerder al gepoetst hebt.
Om ervoor te zorgen dat het hemelwater goed weg kan stromen, zorg je ervoor dat de goot en de afvoerbuis helemaal schoon zijn. Als je het dak schoonmaakt, zul je merken dat er automatisch meer licht binnenkomt.
Stap 3: De constructie (frame)
Als het dak schoon is, kun je beginnen met de schoonmaak van de constructie van de overkapping. Deze spoel je eerst af met schoon leidingwater en vervolgens maak je de constructie schoon met een sopje. Nu nog even naspoelen en het frame van de overkapping is weer helemaal als nieuw.
Stap 4: de zij- en voorwanden
Als je een terrasoverkapping hebt met wanden dan moeten deze natuurlijk ook schoongemaakt worden. Een terrasoverkapping met glazen wanden maak je deze op dezelfde manier schoon als de ramen van de woning. Kunststof wanden spoel je eerst af, vervolgens maak je ze schoon met een sopje en daarna spoel je ze nog even weer na.
Stap 5: De schuivende onderdelen
Heb je een terrasoverkapping met schuifdeuren? Het is van belang dat deze hun werk goed blijven doen. Het enige wat je hoeft te doen, is de bewegende onderdelen goed afspoelen met schoon leidingwater. Denk erom dat je het gootje waar de geleiders doorheen schuiven ook goed schoonmaakt.
Stap 6: De rubbers en kit
Het is van belang dat de rubbers en het kitwerk goed elastisch blijven en de overkapping waterdicht houden. Het is dan ook verstandig om deze maandelijks te reinigen. Het beste kun je deze schoonmaken met een klein beetje wasmiddel en een zachte doek. Vervolgens spoel je alles goed na en daarna droog je de kit en de rubbers goed af.
Terrasoverkapping onderhouden: de professional laten komen?
Als het je ontbreekt aan tijd of fysiek niet in staat bent om een terrasoverkapping te onderhouden, is het altijd mogelijk om de hulp van een vakman in te roepen. Een goede vakman zal de overkapping binnen een paar uur weer helemaal schoon krijgen.
Natuurlijk ben je meer geld kwijt dan dat je het zelf zou doen, maar je hebt er zelf geen omkijken naar en het scheelt je tijd. Ook een schilder kun je gemakkelijk inhuren om jouw houten terrasoverkapping opnieuw te schilderen in de kleur die jij graag wilt.
Kleine reparaties kun je uit laten voeren door een timmerman of klusjesman. Kortom: het hele onderhoud van een terrasoverkapping kun je uitbesteden tegen een redelijke vergoeding.