Schaduwdoek

Een schaduwdoek in de tuin is een snelle, handige en ook goedkope oplossing om schaduw te hebben. Zo word je namelijk beschermd tegen de al te felle zonnestralen en je zit toch heerlijk buiten. Je kunt deze doeken in allerlei soorten, maten en kleuren bestellen en ze zijn er eveneens in allerlei prijsklassen. In dit artikel gaan we in over de meeste wetenswaardigheden van zonnedoeken: de mogelijkheden, de prijzen, de voor- en de nadelen en nog veel meer.

Ontvang GRATIS offertes en advies

schaduwdoek zonwering

Wat is een schaduwdoek?

We kennen het schaduwdoek onder verschillende benamingen, want het wordt ook wel zonnedoek of zonnezeil genoemd. In principe is on aloude parasol ook een zonnedoek, want het is een doek die voor schaduw zorgt. De laatste jaren echter, zijn de schaduwdoeken steeds populairder aan het worden.

Een zonnedoek is een doek van een bepaalde oppervlakte die je aan de gevel kunt bevestigen en aan staanders. Zo ontstaat er vanzelf een soort afdak, waaronder je schaduw creëert. Ze zijn er trouwens in verschillende vormen, bijvoorbeeld in de vorm van een rechthoek, driehoek, vierkant of een trapeze.

Soorten doek

De meest voorkomende soort doek is het zogenaamde waterdoorlatende doek. Dit doek is gemaakt van een soort kunststof (polythyleen) dat nauwelijks water opneemt (het laat het door).

Mocht er een keer een regenbui op terecht komen dan is het doek na die tijd direct weer droog. Het doek van een schaduwdoek is zeer licht van gewicht, maar ook zeer sterk waardoor je geen last zult krijgen van scheuren.

Waterdicht doek

Je kunt ook kiezen voor een zonnedoek dat waterdicht is. Deze doeken zijn meestal gemaakt van polyester waarop een coating is aangebracht. Hierdoor zullen waterdruppels eenvoudig van het doek afglijden en zal je onder een waterdicht schaduwdoek nooit nat worden. Deze doeken zijn daardoor ook eenvoudig schoon te houden.

Het is wel van belang dat een schaduwdoek altijd schuin gespannen wordt, zodat het regenwater van het doek af kan glijden. Anders ontstaat er een waterzak en komt het doek naar beneden vallen, of nog erger, kan het scheuren.

Voordelen van een schaduwdoek

Zonnedoeken hebben veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Schaduwdoek is licht van gewicht, maar desondanks zeer sterk. Je kunt het dus gemakkelijk bevestigen en verplaatsen.
  • Doordat het doek snel droogt, is de kans op schimmel- en algenvorming klein.
  • Een zonnedoek is goedkoop in aanschaf: je hebt ze al voor een paar tientjes.
  • Je kunt een schaduwdoek snel opruimen en ook weer snel opzetten (bijvoorbeeld als er storm op komst is. Hiermee vergroot je de duurzaamheid.
  • Zonnedoeken zijn gemakkelijk te reinigen.
  • Ze zijn erg goedkoop in vergelijking met een terrasoverkapping. Online worden ze al verkocht vanaf €16,99.

Nadelen van zonnedoeken

Natuurlijk heeft een schaduwdoek ook nadelen. Ook deze zetten we op een rijtje.

  • Het nadeel van een waterdoorlatend doek is dat je er niet onder kunt blijven zitten als het echt stevig regent. Met een waterdicht schaduwdoek heb je hier geen last van.
  • Waterdichte schaduwdoeken laten geen water, maar ook geen wind door. Hierdoor vangen dus meer wind en daardoor wordt het doek meer belast. Vooral op winderige plaatsen (aan zee of een hoog dakterras) is een waterdicht schaduwdoek niet aan te raden.

De kwaliteit

Als je een schaduwdoek gaat kopen, wil je natuurlijk ook graag weten hoe de kwaliteit is. Een raadgever op dit gebied is de prijs, want meestal hoe duurder het doek is, hoe beter de kwaliteit. Maar dit gaat natuurlijk niet altijd op: er zijn ook goedkope doeken van prima kwaliteit. Er zijn dan ook meerdere zaken waaraan je de kwaliteit kunt zien:

  • Kijk naar de naden en het garen wat gebruikt is. Is het doek dubbel of zelfs driedubbel gestikt dan is de kwaliteit goed.
  • Wordt er een zeiloog gebruikt voor bevestiging of een nylonband? Een zeiloog geeft meer stevigheid en dus een hogere belastbaarheid.
  • De dikte van het doek is ook van belang. Hoe dikker het doek, hoe beter de kwaliteit. De dikte van een schaduwdoek wordt aangegeven in gram per vierkante meter (gr/m2). Bij een waterdoorlatend doek kun je bij een dikte vanaf tweehonderd gr/m2 spreken van goede kwaliteit. Bij een waterdicht doek heb je goede kwaliteit vanaf 160 gr/m2.

schaduwdoek alternatief voor terrasoverkapping

Welke bescherming biedt een schaduwdoek?

Onder een zonnedoek in de tuin ben je beschermd tegen schadelijke UV-stralen. Je mag er vanuit gaan dat het doek je voor 85 tot 95 procent beschermt, de resterende bescherming doe je met zonnebrandcrème. Ook bij langdurig gebruik van het zonnedoek zal de bescherming even hoog blijven.

Voor de schaduwwerking is ook de kleur van het doek niet onbelangrijk. Hoe donkerder de kleur, hoe beter de schaduwwerking is. Daarbij zorgt een waterdoorlatend doek voor een aangename en verkoelende luchtcirculatie onder het doek. Hierdoor zit je bij deze soort doeken nog net even koeler dan bij waterdichte doeken.

Vast of schuiven?

Een vast doek is de meest bekende en ook de meest populaire soort schaduwdoek. Dit doek wordt bevestigd aan de gevel en aan staanders en blijft daar hangen, vandaar de benaming: vast. Je kunt ook kiezen voor een doek dat je kunt schuiven. Dit doek schuift over roestvrijstalen draden die gespannen zijn tussen bevestigingspunten.

Ze worden ook wel harmonicadoeken genoemd, omdat ze als een harmonica over de draden in en uit schuiven. Het voordeel van deze doeken is dat je ze uit kunt schuiven naar believen. Wil je maar een beetje schaduw? Dan schuif je het harmonicadoek bijvoorbeeld half open. Daarnaast kun je ze bij slechte weersomstandigheden (ingeschoven) buiten laten hangen zonder dat er iets mee gebeurt.

Vormen

Een zonnedoek zie je meestal in een rechthoekige (vierkant) of driehoekige vorm (harmonicadoek is trouwens altijd rechthoekig). Het voordeel van een rechthoekige zonnedoek in de tuin is dat deze de meeste schaduw geeft en dat er geen hoeken wegvallen. Een driehoekige vorm is echter weer gemakkelijker te monteren en je kunt hem zodanig ophangen dat je meer privacy hebt.

Een minder bekende vorm is de trapeze. Deze vorm heeft min of meer dezelfde voor- en nadelen als een driehoekig schaduwdoek.

Een schaduwdoek bevestigen

Het mooiste is dat je een schaduwdoek in de tuin niet om de haverklap hoeft op te ruimen, maar hem het hele seizoen (april tot september) kunt laten hangen. Het is dan ook van groot belang dat een schaduwdoek goed strak gespannen wordt.

Als het schaduwdoek niet goed strak gespannen is, gaat het klapperen door de wind. In dat geval komt er teveel spanning op de bevestigingspunten te staan en kan het doek scheuren. Om het doek goed strak te krijgen, kun je eventueel een spanmoer gebruiken.

Ook dien je altijd een hellingshoek van tenminste dertig graden aan te houden, zodat het regenwater goed van het zeil af kan lopen.

Onderhoud

Schaduwdoeken hebben niet veel onderhoud nodig. Het belangrijkste wat je moet doen is ze af en toe schoonmaken. Hiervoor kun je het beste (lauw) water gebruiken met een spons of zachte borstel. Eventueel kun je een mild schoonmaakmiddel aan het water toevoegen.

Er zijn trouwens ook speciale reinigingsmiddelen in de handel, waarmee je het doek kunt reinigen. De vakman kan je helpen om het juiste middel te kiezen.

Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want hiermee kun je het doek ernstig beschadigen. Een schaduwdoek mag nooit in de wasmachine en zorg er altijd voor dat het doek helemaal droog is, voordat je het opbergt.

Een schaduwdoek kopen

Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs van een zonnedoek. Een van de meest bepalende factoren is de grootte: hoe groter het schaduwdoek is, hoe duurder hij wordt. Daarnaast is de kwaliteit van het doek ook zeer bepalend, want voor goede kwaliteit moet ook betaald worden.

De prijs van een schaduwdoek

De prijs voor een vast waterdoorlatend doek varieert van enkele tientallen euro’s tot honderden euro’s.
Je kan deze zonnezeilen ook eenvoudig online bestellen.

Voor een standaard schaduwdoek (25 vierkante meter), betaal je vijftig tot honderd euro. Als je meer oppervlakte en betere kwaliteit wilt, loopt de prijs al snel op tot enkele honderden euro’s.

Als je kiest voor een harmonicadoek beginnen de prijzen bij 350 euro. Naar gelang de kwaliteit en de grootte kan dit oplopen tot ongeveer duizend euro.

De prijzen voor een waterdicht schaduwdoek liggen niet veel hoger dan die van waterdoorlatende doeken.

De prijzen die hier gegeven worden, zijn uitsluitend richtprijzen en kunnen afwijken van de actuele prijzen. Bij deze prijzen zit het meeste bevestigingsmateriaal ook inbegrepen.

Vergelijken loont

Al je echt gaat voor een zonnedoek van goede kwaliteit (eventueel op maat gemaakt), ben je een behoorlijk bedrag kwijt. Om kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken (minstens drie). Offertes zijn vrijwel altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.

Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht hoe de prijs tot stand komt. Ga dan ook niet direct voor de goedkoopste, maar kies de aanbieder die het meeste waar voor je geld biedt. Een forse prijsbesparing (soms tot wel dertig procent) is dan zeker mogelijk.

Vergunning nodig?

In principe heb je voor het plaatsen van zonnedoek geen vergunning nodig. Toch kan het zijn dat je onder bepaalde voorwaarden toch een vergunning aan moet vragen. Het beste kun je bij je eigen gemeente navragen of je wel of geen vergunning aan moet vragen. Ook de vakman kan je adviseren of je deze aan moet vragen of niet en eventueel kan hij dit ook voor je regelen, zodat je er zelf geen werk van hebt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.