Terrasoverkapping uit PVC: info, prijzen & gratis offertes

terrasoverkapping pvcEen barbecue die niet doorgaat omdat het weer tegenvalt? Daar heb je geen last meer van met een terrasoverkapping. Een overkapping boven je terras zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen alle weersomstandigheden. Je kunt daardoor een groot deel van het jaar lekker buiten zijn en genieten van het weer. Terrasoverkappingen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn, maar in dit artikel richten we ons op terrasoverkappingen van kunststof in het algemeen en die van PVC in het bijzonder.

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping in de meest simpele vorm bestaat uit een aantal steunpalen, leggers en een dak. De overkapping is aan de gevel van de woning gemonteerd en onder de overkapping bevindt zich een terras. Het is ook mogelijk om een vrijstaande terrasoverkapping te nemen, maar dan spreken we meestal van een tuinoverkapping. Een terrasoverkapping kan van verschillende materialen gemaakt zijn, waarvan hout en aluminium tot de populairste behoren.

Tegenwoordig zijn terrasoverkappingen van kunststof steeds meer in opkomst, met name die van PVC. De reden hiervoor is dat je een overkapping koopt van een sterk en licht materiaal tegen een betaalbare prijs.

PVC terrasoverkapping

Een terrasoverkapping van kunststof

Er zijn verschillende soorten kunststof die geschikt zijn om een terrasoverkapping van te maken. Het gaat er in ieder geval om dat je een transparante kunststof neemt, want dan heb je de beste lichtinval. Daarnaast moet de kunststof ook stevig en sterk zijn, want anders waait je terrasoverkapping met een beetje wind al kapot.

Terrasoverkapping van PVC

Polyvinylchloride, ofwel PVC, is een kunststof die al sinds de Tweede Wereldoorlog veel toegepast wordt. Denk maar eens aan buizen voor elektrische bedrading, behang of zeil (vinyl). Ook in de auto-industrie wordt veel gebruik gemaakt van PVC. In de vorm van transparante platen is PVC zeer geschikt om een terrasoverkapping van te maken. Natuurlijk maak je niet de hele overkapping van PVC. Dit geldt alleen voor het dak en eventueel voor de zijwanden. Wat betreft de steunpalen en de leggers kun je kiezen uit hout of aluminium. In principe heeft een PVC-overkapping dezelfde uitstraling als glas, maar dan in een plastic uitvoering.

Terrasoverkapping van polycarbonaat?

Polycarbonaat is eveneens een materiaal dat geschikt is voor het maken van een overkapping van kunststof. Je kunt polycarbonaat het beste vergelijken als een dikke, stevige glasplaat, maar dan van een sterke transparante kunststof gemaakt. Het verschil met PVC is dat polycarbonaat nog een stuk sterker is. PVC is drie keer sterker dan glas en polycarbonaat is maar liefst 250 keer sterker dan glas. Daarnaast werkt polycarbonaat brandvertragend en gaat niet smelten bij een eventuele brand. Daarom wordt polycarbonaat ook veel gebruikt als veiligheidsbeglazing. Je begrijpt dat een terrasoverkapping van polycarbonaat dan ook degelijk en zeer sterk is.

Terrasoverkapping van plexiglas?

De naam plexiglas doet vermoeden dat het glas is, maar het is eveneens een doorzichtige kunststof die geschikt is voor het maken van terrasoverkappingen. Het is een zogenaamde acrylaat en wordt ook wel Perpex of Altuglas genoemd. Plexiglas is ongeveer 30 keer sterker dan glas en daarmee zit het qua sterkte tussen PVC en polycarbonaat in. Plexiglas is daarbij zeer licht van gewicht en daardoor zeer goed te gebruiken voor terrasoverkappingen.

Er zijn twee soorten plexiglas: een gegoten en een geëxtrudeerde uitvoering. Plexiglas dat geëxtrudeerd is, breekt sneller en is niet geschikt om terrasoverkappingen van te maken.

terrasoverkappingen PVC

Terrasoverkapping PVC: de voordelen

Een overkapping van kunststof heeft veel voordelen. We noemen de belangrijkste hieronder.

  • PVC is een relatief goedkoop materiaal en is in ieder geval een stuk goedkoper in aanschaf dan glas. Dit zorgt ervoor dat een terrasoverkapping van PVC zeer betaalbaar is.
  • Kunststof is behalve licht van gewicht ook erg sterk. PVC is nog altijd drie keer sterker dan glas. Als glas stuk gaat, zal het versplinteren. Kunststof zal hoogstens een scheur vertonen.
  • De lichtinval van pvc is niet zo groot als die van glas, maar altijd nog zeer behoorlijk. De lichtinval van pvc is ongeveer 80 tot 90 procent en is daarmee nauwelijks minder dan glas.
  • Zonlicht bevat UV-straling en dit is schadelijk voor de huid. PVC houdt deze straling tegen, waardoor je hier geen hinder van ondervindt. Ook meubilair onder de overkapping zal minder snel verkleuren.
  • Kunststof is gemakkelijk te bewerken. Een terrasoverkapping is daarom meestal snel geplaatst. Een goede vakman kan dit meestal binnen een dag realiseren.
  • PVC en andere kunststoffen zijn lichter dan glas, maar wel sterker. Hierdoor hoeft de constructie niet extra verzwaard te worden.
  • PVC is erg duurzaam en zal niet snel verweren of verkleuren. Daardoor gaat een terrasoverkapping van kunststof jarenlang mee en blijft er als nieuw uitzien.

Terrasoverkapping PVC: de nadelen

Als je overweegt om een kunststof terrasoverkapping te nemen, is het handig om de voor- en de nadelen met elkaar te vergelijken. Daarom volgen hier ook de belangrijkste nadelen.

  • Kunststoffen als plexiglas, pvc en polycarbonaat zijn harder dan glas, maar aan de oppervlakte zijn ze zachter. Dit maakt ze gevoeliger voor krassen. Als er takken of iets dergelijks op de overkapping vallen, is de kans op krassen groter dan bij glas.
  • PVC heeft een minder goed isolerend vermogen dan glas. Op mooie lente- of herfstdagen wordt het dus iets minder warm onder een overkapping van PVC. Op warme zomerdagen is dit juist weer een voordeel.
  • PVC is een thermoplast en dat betekent dat het een beetje uit zal zetten als het warm wordt. Dit geeft soms krakende geluiden. Het is meer hinderlijk dan een echt nadeel.
  • Mos, stof en algen hechten zich graag op kunststof. Daardoor vergt een terrasoverkapping van pvc wel het nodige onderhoud. Als je te lang niks doet aan deze vervuiling kan het vuil in de kunststof trekken.

kunststof-terrasoverkapping-pvc.jpg

Factoren die de prijs beïnvloeden

Het valt niet mee om een exacte prijs te geven van een kunststof overkapping. Daarvoor spelen er erg veel factoren een rol in de totstandkoming van de prijs.

Denk maar eens aan de grootte van de overkapping. Een grotere overkapping is uiteraard duurder dan een kleinere. Daarnaast is ook het materiaal van het frame van belang. Een houten constructie is meestal goedkoper dan een van aluminium.
Dan zijn er ook nog factoren van invloed op de prijs als: plaatsingskosten (inclusief materiaal- en verplaatsingskosten) en extra opties (bijvoorbeeld verlichting voor je terrasoverkapping, een schuifdak of extra zijwanden).

Prijs van een kunststof terrasoverkapping

De prijzen van terrasoverkappingen van kunststof liggen een beetje uit elkaar. Daarom geven we de prijzen per materiaalsoort. In onze prijsvoorbeelden zijn we uitgegaan van de standaardafmetingen van een terrasoverkapping: vijf meter breed, tweeënhalve meter hoog en drie meter diep. De hier genoemde prijzen zijn richtprijzen en kunnen afwijken van de actuele prijzen. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief de kosten voor plaatsing.

Prijs terrasoverkapping PVC

Een terrasoverkapping van PVC is zeer betaalbaar. Je hebt er al één voor een bedrag tussen 500 en 1000 euro. De overkapping heeft dan een houten constructie van bijvoorbeeld geïmpregneerd grenen of vurenhout. Neem je een kwalitatief betere houtsoort als Douglashout dan zal de overkapping rond 2000 euro gaan kosten. Een PVC-overkapping met een aluminium constructie kost gemiddeld 2000 tot 2500 euro.

Wil je graag een exacte prijs in je mailbox ontvangen? Vraag dan een gratis prijsofferte aan bij één van onze vakmannen.

Prijs terrasoverkapping polycarbonaat

Een terrasoverkapping van polycarbonaat is duurder dan één van PVC, maar nog steeds zeer betaalbaar. De prijzen voor deze overkappingen beginnen bij 1000 euro. Dan heb je een eenvoudige, maar een degelijke en duurzame polycarbonaat overkapping. Neem je een mooie en kwalitatief goede overkapping dan zit je zeker op een bedrag rond 2500 euro. Wil je groter en luxer? Dan kunnen de prijzen voor deze overkappingen oplopen tot 8000 euro. Bij een dak van polycarbonaat neemt men meestal een aluminium constructie. Daar is in dit prijsvoorbeeld rekening mee gehouden.

Heb je meer interesse in een overkapping van polycarbonaat? Vraag dan gerust een offerte aan via onze online dienst.

Prijs terrasoverkapping plexiglas

Qua kwaliteit zit een terrasoverkapping van plexiglas tussen een overkapping van PVC en één van polycarbonaat in en dat is met de prijs ook zo. Een goede, maar eenvoudige, terrasoverkapping van plexiglas kost ongeveer 1500 euro. Ook hier geldt weer dat als je een grotere uitvoering neemt en kiest voor meer accessoires de prijs op zal lopen. Voor een grote en luxe terrasoverkapping van plexiglas betaal je ongeveer 4000 euro. Ook hier zijn we uitgegaan van een aluminium constructie.

En natuurlijk kunnen wij ook een plexiglas terrasoverkapping zetten. Vraag hier een gratis prijsofferte aan.

PVC terrasoverkappingen

Zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Je kunt overwegen om een terrasoverkapping zelf te plaatsen, want hiermee spaar je arbeidskosten uit. Echter, zelfs als je een handige klusser bent, is het goed plaatsen van een terrasoverkapping nog een lastig karwei. Behalve voldoende tijd en goed gereedschap heb je ook een behoorlijk portie vakmanschap, kennis en ervaring nodig.

Daarom is het verstandig om de plaatsing van een terrasoverkapping over te laten aan een vakman. Bovendien krijg je ook garantie op de plaatsing, zodat je bij eventuele onvolkomenheden op hem of haar terug kan vallen.

Offertes vergelijken is besparen

Bij de aankoop van een kunststof terrasoverkapping is het verstandig om offertes te laten opstellen door meerdere aanbieders. Zo krijg je een goed inzicht in hoe de prijs tot stand is gekomen en kun je kiezen voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. In vergelijking met de keuze voor de eerste beste aanbieder kun je op deze manier soms zomaar dertig tot veertig procent besparen.

Als je een prijsbestek aanvraagt via onze website, krijg je meteen verschillende offertes opgestuurd.