Terrasoverkapping voordelen

Als je een terrasoverkapping koopt, wil je natuurlijk genieten van alle voordelen die deze te bieden heeft. Dat zijn er gelukkig heel veel. Om het je een beetje gemakkelijker te maken in je zoektocht naar een terrasoverkapping hebben we elf voordelen hiervan voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel ben je ongetwijfeld een stuk zekerder in het maken van de keuze voor een geschikte overkapping.

Ontvang GRATIS offertes en advies

voordelen terrasoverkapping

1. Terrasoverkapping voordelen: bescherming onder alle weersinvloeden

Of je onder de felle zon zit, of je hebt juist een regenachtige dag. Een terrasoverkapping beschermt je uitstekend tegen de weersomstandigheden. Het dak van de terrasoverkapping werkt als een zonnescherm, waarbij je ook nog eens je uitzicht behoudt.

Bij regenbuien zit je natuurlijk altijd droog onder de overkapping. Als je een terrasoverkapping met zijwanden neemt, zit je ook nog eens extra beschut tegen de wind. Wordt het te warm onder de overkapping? Dan zet je de zijwanden gewoon open.

2. Een groot deel van het jaar buiten genieten

Met een doorzichtig dak, bijvoorbeeld van polycarbonaat of glas, kun je ook op mindere dagen heerlijk genieten van de zon. De zonnestralen gaan door het glas en verwarmen je overkapping.

Op hele warme dagen is het wel raadzaam om het dak af te dekken met een doek, anders wordt het wel heel heet. Als je een heater op het terras plaatst, kun je zelfs in de koude maanden van het jaar heerlijk onder je terrasoverkapping verblijven.

3. Uitbreiding naar een tuinkamer mogelijk

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een tuinkamer aan het huis te bouwen. Als je al een terrasoverkapping hebt, kun je deze echter eenvoudig uitbreiden naar een tuinkamer. Het enige wat je hoeft te doen, is de terrasoverkapping helemaal dichtmaken.

Met zijwanden en een voorwand (met schuifdeur) creëer je gemakkelijk een tuinkamer. Als je de wanden van (hoogrendements)glas maakt, behoud je je uitzicht en geniet je tevens van een goede isolatie.

4. Geen hinder van UV-straling

De zonnestralen zijn lekker warm, maar bevatten helaas ook schadelijke UV-straling. Deze straling kan de huid behoorlijk beschadigen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het dak van een terrasoverkapping houdt deze straling tegen (ook daken van glas, polycarbonaat of doek).

Hierdoor ben je beter beschermd tegen de zonnestralen. Extra voordeel van deze bescherming is dat bijvoorbeeld ook de tuinmeubels minder snel verkleuren.

5. Extra bergruimte

In de eerste plaats is een terrasoverkapping bedoeld om lekker buiten te kunnen zitten. Nu je echter toch over de ruimte beschikt, is het helemaal geen slecht idee om de overkapping ook als bergruimte te benutten.

In de wintermaanden kun je het tuinmeubilair gerust onder de terrasoverkapping laten staan en hoeft je dit niet op zolder of in de garage op te bergen.

Ook de vaste potplanten die niet buiten kunnen overwinteren, kun je prima onder de terrasoverkapping stallen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden op dit gebied, bijvoorbeeld tuingereedschap opbergen.

6. De hoge duurzaamheid

Het is een klein beetje afhankelijk van welke materialen je de terrasoverkapping maakt, maar in het algemeen gaan terrasoverkappingen lang mee. Een terrasoverkapping van geïmpregneerd grenen gaat ongeveer tien jaar mee.

Een overkapping van Douglashout zeker het dubbele en een overkapping van hardhout gaat wel 50 jaar mee. Ook een aluminium terrasoverkapping houdt het met gemak 25 jaar vol.

7. Weinig onderhoud

Aan een terrasoverkapping heb je in de regel weinig onderhoud. Overkappingen van aluminium of tropisch hardhout hebben zelfs helemaal geen onderhoud nodig en gaan ook nog eens zeer lang mee.

Terrasoverkappingen van grenen, lariks- of Douglashout moeten wel af en toe geverfd of behandeld worden. Zeer belangrijk voor iedere terrasoverkapping is een regelmatige schoonmaakbeurt. Hiermee houd je je overkapping niet alleen lekker helder en fris, maar verhoog je de duurzaamheid ook nog eens.

8. Terrasoverkapping voordelen: gemakkelijke montage

Het is op zich geen ingewikkeld karwei om een terrasoverkapping te monteren. Bij de meeste doe-het-zelf zaken zijn kant en klare bouwpakketten te koop, waar je een eenvoudige overkapping mee kunt maken.

Als je geen handige klusser bent, of als je een op maat gemaakte overkapping wilt, kun je beter een vakman onder de arm nemen. Door zijn kennis, vakmanschap en ervaring zal hij een terrasoverkapping altijd op de juiste manier plaatsen.

De kosten hiervan (tussen de 500 en 1500 euro) vallen echt nog mee. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing en kun je altijd terugvallen op de vakman bij eventuele problemen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

voordelen terrasoverkapping

9. Een meerwaarde voor de woning

Met een terrasoverkapping creëer je in principe een aanbouw aan de woning. Tegelijkertijd zorg je ook nog voor een opwaardering van de tuin. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf zo lang mogelijk wilt genieten van je overkapping.

Wil je echter na verloop van tijd het huis verkopen dan zal een mooie, degelijke terrasoverkapping er zeker voor zorgen dat het huis in waarde zal stijgen. De huidige investering is dus weer in je voordeel bij een eventuele verkoop.

10. Geen vergunning nodig bij de bouw

Als je een terrasoverkapping gaat bouwen, heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Vaak is er wel een meldplicht. Er kunnen wel bepaalde voorwaarden zijn, waar je rekening mee moet houden tijdens de bouw.

De belangrijkste is dat je niet meer dan dertig vierkante meter aan tuinhuisjes of gelijksoortige bijgebouwen mag hebben om vergunningsvrij een terrasoverkapping te bouwen. Deze voorwaarden kun je vinden op het internet .

Het kan ook zijn dat er een aantal gemeentelijke regels zijn waar je je aan dient te houden. Het beste kun je hier even bij de gemeente navraag naar doen, maar ook de vakman is hier meestal van op de hoogte.

11. Terrasoverkapping voordelen: denk ook eens aan een vrijstaande overkapping

Veel mensen denken dat een terrasoverkapping altijd aan de gevel van de woning vastzit. In de meeste gevallen is dit ook zo, maar het is geen vaste regel. Je kunt er ook voor kiezen om een vrijstaande terrasoverkapping te laten bouwen.

Deze overkapping heeft minimaal vier staanders. Het grote voordeel hiervan is dat je deze op ieder gewenste plek in de tuin kunt plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een hele grote tuin en wil je achterin een tuinzitje creëren dan is een vrijstaande terrasoverkapping zeker een goed idee.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.