Eiken terrasoverkapping

eiken terrasoverkappingEen eiken terrasoverkapping is natuurlijk een overkapping uit hout. Toch raden we aan om ook dit artikel even door te nemen, omdat er heel wat verschillende soorten hout op de markt zijn. Daardoor wordt het soms een beetje te algemeen in het artikel over hout en willen we wat meer duidelijkheid scheppen over een eiken terrasoverkapping.

De meeste terrasoverkappingen uit eik die in België en Nederland worden verkocht zijn afkomstig uit Europese eik. Toch is ook Amerikaanse en zelfs Japanse eik populair. Dat alles heeft te maken met de uitstraling van het hout.

Dé reden waarom voor eik wordt gekozen blijft toch de duurzaamheid van dit hout.
Voor een Europese boom is eik immers vrij goed vochtbestendig, schimmelbestendig, mossen- en algenbestendig, duurzaam en eenvoudig te bewerken. Eigenschappen die toch nodig zijn voor een houten terrasoverkapping.

Ontvang GRATIS offertes en advies

terrasoverkapping eik

Soorten eikenhout

In de Benelux wordt meestal gekozen voor Europees eikenhout. Dat groeit immers in onze achtertuin, waardoor de transportkosten en bijgevolg ook de productiekosten kunnen dalen.
Daarnaast is Europees eikenhout ook erg mooi hout, is het duurzaam, sterk, eenvoudig te bewerken en heeft het weinig last van onze weer perikelen.

Een andere keuze is een eiken terrasoverkapping van Amerikaans hout of Japans hout.
Grote verschillen in eigenschappen zie je daarbij niet terug. Vooral het uitzicht van de terrasoverkapping wordt anders. Amerikaans hout is iets lichter dan het Europese hout.

In Amerika is er ook een tweede, rood/rose variant. Rood eikenhout is iets minder duurzaam dan de lichtere kleuren, maar kan wel eenvoudig worden verduurzaamd indien gewenst. Japanse eik heeft de lichtste kleur van allemaal.

Dit zijn slechts drie soorten eik, maar uiteraard zijn er nog heel wat meer eikensoorten rondom de wereld. Het is de moeite niet om deze te vermelden, aangezien meestal toch wordt gekozen voor Europees of Amerikaans eikenhout.

Eikenhout is geen tropisch (hard)hout. Het is dus wel aangeraden om regelmatig op te schuren en te vernissen. Zo kan je de levensduur van je overkapping aanzienlijk verlengen.

houten terrasoverkapping eik

Duurzaamheidsklasse

Iedere houtsoort krijgt een duurzaamheidsklasse mee. In totaal zijn er vijf klasses. V (vijf) zijnde de minst duurzame klasse, I (1) zijnde de meest duurzame klasse. De lichtere en donkerdere eikenhoutsoorten zijn matig duurzaam tot duurzaam met klasse II/III.

De reden waarom zelden voor een rode eiken terrasoverkapping wordt gekozen is omdat ze niet zo duurzaam is met een klasse IV.eiken terrasoverkapping hout

Eiken terrasoverkapping prijs

Wellicht een belangrijke vraag voor iedereen die er aan denkt om een eiken terrasoverkapping aan te schaffen. Net zoals elke andere terrasoverkapping maakt het materiaal het grootste deel van de prijs uit. En dan nog is het moeilijk om gemiddelde prijzen, laat staan exacte prijzen te geven.
De verschillende eikenhout soorten, afwerkingen van het hout, plaatsingskosten, extra’s en toebehoren, … laten de prijs immers heel wat schommelen.

Wellicht kan je een eiken terrasoverkapping al rond 1000 euro op de kop tikken, maar dit zou sowieso een bouwpakket zijn dat vrij klein en heel basis is.
Eikenhout is niet goedkoop, dus reken toch een prijskaartje van zeker 1500 à 2000 euro.

Vergelijk eikenhout met andere houten terrasoverkappingen (hardhout vergt bijvoorbeeld minder werk.) maar ook met andere materialen zoals aluminium en PVC.
Prijzen vergelijken bespaart gemiddeld tussen 10 en 30% en offertes zijn gratis, vrijblijvend en uiteraard zonder aankoopverplichting.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.