Terrasoverkapping aluminium

aluminium terrasoverkapping

Met een terrasoverkapping van aluminium zit je altijd goed. Dit stevige en lichte materiaal zorgt ervoor dat je in de zomer heerlijk in de schaduw kunt zitten en in het voor- en najaar lekker droog. Aluminium is zonder meer één van de populairste materialen om een terrasoverkapping van te maken. In dit artikel kom je alles te weten over aluminium overkappingen: de voor- en de nadelen, de soorten en maten en natuurlijk de kosten.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Hoe ziet een terrasoverkapping van aluminium eruit?

Een terrasoverkapping bestaat uit staanders (twee of meer) en een dak. Deze constructie wordt aan de gevel van je huis gemonteerd en onder de overkapping kun je een terras maken. Op deze manier zit je beschermd tegen (felle) zon, neerslag en vallend blad.

Als je de zijkanten voorziet van wanden (open of half open) zit je ook nog beschut tegen de wind. Een terrasoverkapping kan van allerlei materialen gemaakt zijn, waarbij hout en aluminium het populairst zijn (een combinatie van deze twee materialen is trouwens ook mogelijk).

Indien we het hebben over een aluminium overkapping dan bedoelen we een overkapping waarbij de hele constructie uit aluminium bestaat.

terrasoverkapping aluminium

De combinatie aluminium en hout

De warme uitstraling van hout gaat heel goed samen met het wat strakkere aangezicht van aluminium. Als je een wat oudere woning hebt waarbij een terrasoverkapping van aluminium niet zo goed past, kan het een hele goede optie zijn om beide materialen te combineren.

Ook uit budgettaire overwegingen kun je ervoor kiezen om een terrasoverkapping te maken waarbij hout en aluminium gecombineerd zijn.

Bij het kiezen voor een combinatie van beide materialen moet je er rekening mee houden dat de draagconstructie (de staanders) het kwetsbaarst zijn qua onderhoud. Het ligt dan ook voor de hand om staanders van aluminium te nemen.

De voordelen van een terrasoverkapping van aluminium

Aluminium heeft veel eigenschappen waardoor het zeer geschikt is om er een terrasoverkapping van te maken: het is licht, maar toch sterk, het roest niet en het is goed bestand tegen warmte en uv- straling.

Je kunt de afzonderlijke aluminiumdelen mooi afwerken en deze kunnen gemakkelijk aan elkaar gelast worden. Hierdoor kun je in principe iedere constructie maken die je wilt. Daardoor kun je met aluminium een terrasoverkapping creëren met de uitstraling die het beste bij jou huis past.

Wat betreft onderhoud zit je met een terrasoverkapping van aluminium ook goed, want aluminium vergt nauwelijks onderhoud. Het enige wat je moet doen is de overkapping regelmatig goed schoonmaken. Je kunt dus rustig aannemen dat je met een aluminium overkapping een duurzaam product koop waar je tientallen jaren van kunt genieten.

Vind de juiste vakman in jouw regio

De nadelen van een terrasoverkapping van aluminium.

Een andere materiaalsoort om een terrasoverkapping van te maken is hout. In vergelijking met hout is aluminium duurder in aanschaf. Daar staat wel weer tegenover dat aluminium minder onderhoud vergt en duurzamer is dan hout.

Op de lange termijn verdien je de hogere aanschafkosten van aluminium dus wel weer terug. Je budget moet echter wel toereikend zijn om direct een aluminium overkapping aan te schaffen.
Een ander nadeel van aluminium in vergelijking met hout is dat de bewerking van het materiaal meer kosten met zich meebrengt.

Waar het met hout volstaat met zagen en schroeven, moet er bij aluminium ook gelast worden. Dit kost meer tijd en dus meer uurloon voor het monteren van de overkapping. Een derde nadeel van aluminium is dat het een moderne en strakke uitstraling geeft. Een terrasoverkapping van aluminium moet dus wel bij je huis passen.

aluminium terrasoverkapping met wanden

Een tuinoverkapping van aluminium

Naast de terrasoverkapping van aluminium kennen we ook de tuinoverkapping van aluminium. Het verschil tussen deze twee is dat een terrasoverkapping aan de gevel gemonteerd wordt en een tuinoverkapping een losstaand iets is, een pergola met andere woorden.

Een tuinoverkapping kun je dus in principe in de tuin plaatsen waar je maar wilt. Ook zit je niet vast aan de maten van de gevel en kun je de afmetingen van de tuinoverkapping dus zelf bepalen. Tuinoverkappingen vallen in de praktijk iets duurder uit dan terrasoverkappingen, omdat je meer materiaalkosten, bijvoorbeeld voor de staanders, hebt.

Wat maakt de prijs van een terrasoverkapping van aluminium?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een terrasoverkapping van aluminium beïnvloeden. Een belangrijke factor is de grootte van de overkapping. Hoe groter de overkapping wordt, hoe meer materiaal er gebruikt moet worden en hoe hoger de prijs uitvalt.

Ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt, speelt een rol in de totstandkoming van de prijs. Voor een paar simpele golfplaten ben je heel wat minder kwijt dan een dak van polycarbonaat of glas. Dan zijn er nog de diverse opties die je kunt nemen bij een aluminium overkapping.

Wil je er bijvoorbeeld verlichting in? Of wil je een schuifbaar dak? Er is veel mogelijk, maar er hangt wel een prijskaartje aan vast. 

overkapping terras aluminium

Richtprijzen

Een standaardoverkapping heeft een oppervlakte van tien vierkante meter en is twee en een half tot drie meter hoog. Voor een aluminium overkapping in de meest simpele vorm ben je ongeveer duizend euro kwijt. Je hebt dan direct een overkapping die sterk, duurzaam en onderhoudsarm is en vele jaren meegaat.

Wil je een grotere terrasoverkapping, bijvoorbeeld van twintig vierkante meter of meer? Dan lopen de kosten al snel op tot tweeduizend euro. De vele opties die er zijn, maken de aluminium overkapping nog weer duurder. Wil je een instelbare montagesteun, of een elektrisch schuifdak met afstandsbediening?

De prijzen kunnen oplopen tot achtduizend euro. We moeten er wel even bij vermelden dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Ook zijn deze prijzen exclusief plaatsing. Die kosten komen er dus ook nog bij.

Ontvang GRATIS offertes

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders op de markt die aluminium terrasoverkappingen verkopen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken door meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar.

Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte bij ons aanvragen is altijd gratis en je zit niet meteen ergens aan vast. Je kiest immers zelf of je verder gaat of niet.
Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

aluminium terrasoverkapping plaatsen

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een terrasoverkapping is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter niet zo’n heel eenvoudig werkje om een terrasoverkapping eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een terrasoverkapping van aluminium op de juiste manier te plaatsen.

Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de overkapping goed geplaatst wordt en je kunt op hem terug vallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

  • De oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • De overkapping niet hoger wordt dan drie en een halve meter
  • Het afdak binnen dertig meter van de woning wordt gebouwd.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn.

Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet. Meer informatie over vergunningen kan je ook hier lezen.

aluminium terrasoverkapping

Offerte aanvragen

Wil je graag in contact komen met vakmannen die terrasoverkappingen plaatsen? Laat je gegevens en wensen achter op deze pagina, in het formulier. Een offerte aanvragen is altijd volledig gratis en vrijblijvend. Met amper één minuutje van je tijd kan je heel wat geld besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.