Terrasoverkapping glas

Met een terrasoverkapping van glas kun je het seizoen om buiten te zitten aanzienlijk verlengen. Op een mooie lentedag of een warme nazomer dag geniet je heerlijk van de warmte die binnenvalt. In de zomer kan het flink warm worden onder een glazen overkapping, maar zet je de ramen een beetje open en waait het lekker door. In dit artikel ontdek je meer over glazen terrasoverkappingen: wat een dergelijke overkapping is, wat de voor- en de nadelen zijn en wat ze kosten.

Ontvang GRATIS offertes en advies

glazen terrasoverkapping

Hoe ziet een terrasoverkapping van glas eruit?

Een terrasoverkapping van glas kan niet helemaal uit glas bestaan. Dat zou een wel erg breekbaar geheel worden.

Een glazen terrasoverkapping waarbij het dak van glas is gemaakt. Eventueel kunnen de zij- voordeuren ook van glas zijn (als je die ook laat plaatsen). De constructie is in de meeste gevallen gemaakt van aluminium of hout: dit geeft namelijk een prachtige uitstraling.

De terrasoverkapping wordt aan de gevel van je huis gemonteerd en onder de overkapping kun je een terras maken. Op deze manier zit je beschermd tegen neerslag en vallend blad.

Als je de zijkanten voorziet van wanden (open of half open) zit je ook nog beschut tegen de wind. Daarbij profiteer je optimaal van de zonnewarmte, maar het kan ook snel te warm worden.

De voordelen van een terrasoverkapping van glas

  • Een glazen overkapping laat het buitenlicht ongehinderd door. Hierdoor zal je altijd optimaal profijt hebben van de zonnestralen. Daarnaast houd je ook volledig het zicht naar buiten.
  • In vergelijking met een dak van kunststof heb, je er geen last van dat de lichtdoorlatendheid vermindert na verloop van tijd.
  • Glas heeft in principe niet of nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je de groene en zwarte vegen die ontstaan regelmatig schoonmaakt. Het beste kun je het glazen dak op dezelfde manier en met dezelfde middelen reinigen als het glas in de gevels.
  • Als je de overkapping maakt van gelaagd glas, heb je als voordeel dat dit geluiddempend is. Hinderlijke geluiden (klinken een stuk zachter)
  • Een terrasoverkapping van glas is oersterk. Gelaagd glas kan bijvoorbeeld wel een meter sneeuw verdragen.

De nadelen van een terrasoverkapping van glas.

  • Op warme dagen kan het wel heel erg warm worden onder een glazen terrasoverkapping. De vergelijking met een broeikas gaat dan zeker op en echt aangenaam is het niet meer onder de overkapping. Aangezien je de terrasoverkapping op warme dagen natuurlijk ook wilt gebruiken, kun je bijvoorbeeld schaduw creëren door een schermdoek (zonnescherm) boven het glas aan te brengen.
  • Glas is en blijft hoe dan ook breekbaar. Ondanks dat gelaagd glas heel wat kan hebben, blijft het toch oppassen geblazen als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken.
  • Het glas zal natuurlijk ook vuil worden en dit zie je extra goed. Het is aan te raden om het glas dan ook regelmatig te reinigen.
terrasoverkapping glas

Uit welke soorten glas kun je kiezen?

Een hele goede keuze voor het dak van een glazen terrasoverkapping is hoogrendementsglas. Dit heeft namelijk hoge isolerende waarde. Op warme dagen blijft het koel(er) en op mooie voorjaars- en herfstdagen wordt het lekker warm onder de overkapping.

Een andere optie is melkglas. Dit glas is helemaal ondoorzichtig en laat dus de zonnestralen minder goed door. Op hele warme dagen blijft het daarom koeler onder de overkapping. Nadeel hiervan is wel, dat je geen uitzicht meer hebt.

Richtprijzen

Aangezien je een glazen terrasoverkapping bijna altijd in zijn geheel koopt, is het lastig om een prijs te geven voor alleen een glazen dak. De kosten, die je voor het frame en afwerkmateriaal (niet de extra opties!) betaalt zijn gewoon mee berekend.

Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Een prijsvoorbeeld van een standaard terrasoverkapping van glas

Met een standaard terrasoverkapping bedoelen we een overkapping volgens standaard maten zonder al te veel extra opties. Voor de constructie en het dak, betaal je gemiddeld 2000 euro. We gaan dan uit van een aluminium constructie, omdat dit de mooiste combinatie met glas is.

Meestal moet je ook een fundering aanleggen en deze kost ongeveer 250 euro.
Voor de montagekosten rekenen we 750 euro, waarmee de totale prijs op 3000 euro uitkomt.

Voor dat bedrag heb je een eenvoudige, maar degelijke en zeer duurzame terrasoverkapping van glas, waar je veel plezier van zult hebben.
Je kunt natuurlijk op de kosten besparen door de terrasoverkapping zelf te plaatsen, maar dit is wel een werkje waar veel vakmanschap bij komt kijken. Dit is niet voor iedere doe-het-zelver weggelegd.

Een prijsvoorbeeld van een luxe glazen terrasoverkapping

Natuurlijk kun je ook een luxere uitvoering nemen van een glazen terrasoverkapping. Hiervan is de kwaliteit niet persé beter, maar je hebt wel meer gebruiksgemak.

Je kunt een dergelijke overkapping bijvoorbeeld voorzien van verlichting. Hier betaal je ongeveer 200 euro voor.
Daarnaast nemen we ook twee glazen zijdeuren voor een betere beschutting. Deze kosten gezamenlijk 1800 euro.
Om het plaatje helemaal compleet te maken, worden er aan de voorzijde ook nog twee glazen schuifdeuren geplaatst die samen 1000 euro kosten.

In principe heb je nu eigen tuinkamer, waar je zeker driekwart van het jaar heerlijk in kunt zitten. Samen met de prijs voor de terrasoverkapping zelf (3000 euro) zit je nu op 6000 euro.

terrasoverkapping met glas

Wie is de beste aanbieder?

Zodra je besloten hebt om een terrasoverkapping van glas aan te schaffen, ga je natuurlijk op zoek naar een leverancier. De meeste mensen willen een betrouwbare leverancier die kwaliteit levert tegen een redelijke prijs. Om die te vinden, hoef je helemaal niet ver te zoeken.

Het enige wat je hoeft te doen, is meerdere offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken. Via onze offertedienst kunnen we je geheel vrijblijvend meerdere offertes sturen, van verschillende vakmannen in onze database. Je kunt dan zelf beslissen of je met de aanbieder in zee gaat of niet.

Zelf plaatsen of laten doen?

We gaven in ons prijsvoorbeeld al aan dat de plaatsingskosten van een gemiddelde terrasoverkapping ongeveer 750 euro zijn. Voor dit bedrag wordt de overkapping binnen een dag op een vakkundige wijze geplaatst. Bovendien krijg je garantie op de plaatsing, zodat je bij eventuele problemen op de vakman terug kunt vallen.

Je kunt deze 750 euro uitsparen door de montage zelf te doen, maar vergeet niet dat dit een behoorlijke klus is. Ook voor de handige klusser is dit eigenlijk niet zo’n gemakkelijk karwei. Het is daarom verstandiger om de hulp in te roepen voor een vakman, zodat de terrasoverkapping helemaal goed geplaatst wordt.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

In principe hoef je voor de bouw van een terrasoverkapping geen vergunning aan te vragen, maar je hebt wel meldingsplicht. Maar ook de meldingsplicht is niet altijd nodig. In de volgende gevallen ben je hiervan ontheven:

  • De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • De overkapping is niet hoger dan drie en een halve meter
  • De overkapping wordt binnen dertig meter van de woning gebouwd.
  • De overkapping blijft binnen de perceelgrenzen (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

Naast bovenstaande voorwaarden zijn er nog enkele aanvullende voorwaarden. Deze kun je inzien op de site van Omgevingsloket Vlaanderen. Daarnaast kan het ook zijn dat de gemeente waarin je woont nog aanvullende regels en voorwaarden heeft.

Het beste kun je hier even bij je eigen woongemeente naar informeren. De meeste plaatselijke bouwbedrijven zijn trouwens vaak ook heel goed op de hoogte van regels en voorwaarden. Indien nodig kunnen zij die ook voor je aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.