Terrasoverkapping met doek: Mogelijkheden, prijs & gratis offertes

Een terrasoverkapping met doek heeft tegenwoordig een sterke constructie en kent dezelfde voordelen als een uitschuifbare zonneluifel. Het geeft je namelijk veel flexibiliteit, want beide zijn makkelijk te plaatsen en rol je binnen no time op als je geen overkapping nodig hebt.

Daarnaast zijn er ook een aantal andere redenen waarom het een goed idee is om voor een terrasoverkapping van doek te kiezen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

terrasoverkapping met doek

Voor- en nadelen van een terrasoverkapping van doek

Als eerste zullen we de voor- en nadelen bespreken van een terrasoverkapping met doek.

Voordelen

Een groot pluspunt is dat een uitschuifbare terrasoverkapping van doek erg flexibel is. Je kiest immers zelf of je volop van de zon wilt genieten, of dat je liever beschut zit. In vergelijking met een vaste terrasoverkapping is het uiteraard niet mogelijk om de overkapping zomaar weg te halen.

Daarnaast is de stof zelf ook erg sterk en is er veel mogelijk qua design. Je hebt de keuze uit allerlei kleuren, vormen en maten en kiest gewoon iets uit wat het beste bij jouw wensen past. Het is eenvoudig op maat te maken, dus je kunt hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt!

Nadelen

Als nadeel is het natuurlijk wel zo dat je het zeil bij slecht weer telkens op moet rollen of naar binnen moet halen om het materiaal te beschermen. Een terrasoverkapping van doek is regenbestendig in sommige gevallen, maar zware neerslag zoals hagel of sneeuw is op lange termijn niet goed voor de stof.

pergola met doek

Terrasoverkapping van doek plaatsen

Een terrasoverkapping is op verschillende manieren te monteren. Vaak bestaat de overkapping uit twee staanders en twee liggers. De staanders worden tussen de liggers gespannen en aan de gevel gemonteerd.

Monteren aan de gevel

Er zijn twee manieren om het zeil te spannen als je de terrasoverkapping aan de gevel monteert.

  1. De eerste manier betreft een uitschuifbare terrasoverkapping met doek. Het grote voordeel van een terrasoverkapping met doek dat oprolbaar is, is natuurlijk dat je zelf bepaalt wanneer je hem gebruikt. Het materiaal gaat op deze manier ook langer mee, omdat je hem alleen uit elkaar klapt als je hem nodig hebt en anders niet.
  2. Bij de tweede manier is het zeil altijd gespannen aan de gevel en heb je dus ook altijd een overkapping. Het voordeel is dat dit type vaak een stuk goedkoper is dan de uitschuifbare versie. Nadeel is wel dat de overkapping ook blijft hangen wanneer het heel hard regent en stormt. Dit zorgt ervoor dat de stof eerder slijt en dus aan vervanging toe is, ook al heb je gekozen voor een terrasoverkapping met een doek dat waterdicht is.

Er bestaan daarnaast ook verschillende terrasoverkappingen met doek die oprolbaar zijn. Zo zijn er handmatige, maar ook automatische exemplaren. Het mechanisme van dat laatste is uiteraard een stuk prijziger, dus is het goed om eerst een duidelijk beeld te hebben van de prijzen.

Terrasoverkapping met harmonicadoek

Alternatieven voor een terrasoverkapping van doek

Is het niet mogelijk om aan de gevel te sleutelen, of heb je daar om wat voor reden dan ook geen zin in? Dan kun je als alternatief ook de terrasoverkapping los neerzetten. In dat geval heb je minimaal vier staanders nodig. Dit losstaande type wordt ook wel een tuinoverkapping, pergola of prieel genoemd.

Pergola

Oorspronkelijk werd een pergola veel gebruikt om klimplanten zoals druiven- of tomatenstruiken tegenaan te laten groeien. De beplanting zorgt dan voor een natuurlijke overkapping. In de moderne versie spant men een zeil over de pergola heen en deze beschermt je zowel tegen de regen als de zon. Bij een pergola is het trouwens ook mogelijk om een uitschuifbaar systeem te installeren.

Zonnescherm of uitschuifbare zonneluifel

Een zonnescherm of zonneluifel wordt ook al een lange tijd gebruikt en dat is ook helemaal niet zo vreemd. Een uitschuifbare zonneluifel is op ieder moment van de dag in gebruik te nemen.

Daarnaast zijn zonneschermen een goedkope manier om je tegen weersinvloeden te beschermen! Het materiaal bestaat uit stof en is in verschillende stijlen en vormen verkrijgbaar.

Zonnetent of knikarmscherm

Het bekendste type zonnescherm heet een zonnetent of knikarmscherm. Bij deze soort zonneschermen wordt de stof aan de gevel vastgemaakt met behulp van twee armen die verticaal uitrollen. Om ruimte te besparen, wordt er ook gebruik gemaakt van knikarmen, vandaar de naam. Deze worden horizontaal aan het doek vastgemaakt en vouwen dan dicht als je de overkapping oprolt.

Zonnezeil of schaduwdoek

Een ander veelgebruikte soort zonnescherm is het zonnezeil of schaduwdoek. Dit type is erg simpel, want eigenlijk is het gewoon een stuk zeil die je overal overheen kunt draperen.

Wel worden er vaak steunpalen meegeleverd waar je de stof aan kunt bevestigen. Gezien de simpele aard is het schaduwdoek ook de goedkoopste vorm van zonnewering.

zonnescherm als alternatief voor terrasoverkapping
Zonnescherm. (Knikarmscherm)

Constructie van een terrasoverkapping met doek

Er zijn verschillende materialen waarvan de constructie van een terrasoverkapping met doek gemaakt kan zijn. Veruit het vaakst wordt gekozen voor hout of aluminium. Hieronder bespreken we beide materialen.

Hout

Een terrasoverkapping van hout heeft als voordeel dat het een warme en natuurlijke uitstraling heeft. Hout past vrijwel bij iedere woning. Daarnaast is hout zeer betaalbaar en gemakkelijk te bewerken. Helaas heeft het ook nadelen. Het heeft bijvoorbeeld onderhoud nodig.

In principe is het zo dat hoe duurder de houtsoort is, hoe beter de kwaliteit en hoe minder onderhoud je hebt. Met Douglashout heb je een kwalitatief hele goede houtsoort die ook nog eens betaalbaar is. Wil je echt overal vanaf zijn en ben je bereid iets meer geld te investeren? Neem dan een constructie van hardhout.

Aluminium

Het voordeel van aluminium terrasoverkappingen is dat ze zeer licht van gewicht zijn en toch zeer sterk. Daarom past een aluminium constructie heel goed bij een overkapping met doek.

De stof is ook een licht materiaal en deze combinatie geeft de woning een hele moderne en strakke uitstraling.

Aluminium is wel wat duurder in aanschaf dan hout, maar het heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Daar komt nog eens bij dat aluminium zeer duurzaam is. Een aluminium constructie kan zeker 20 tot 25 jaar meegaan. In het verleden was je qua kleurkeuze wat beperkt betreffende een aluminium constructie (grijs, zwart, beige of wit), maar tegenwoordig komen er steeds meer kleuren op de markt.

uitschuifbare terrasoverkapping doek

Terrasoverkapping doek: welke mogelijkheden?

Het zeil van een terrasoverkapping is meestal gemaakt van een combinatie van polyester (een stevige synthetische stof) en pvc (een plasticsoort). De samenstelling van verschillende materialen wordt ook wel composiet genoemd. Het voordeel hiervan is dat je de goede eigenschappen van verschillende materialen met elkaar combineert en zo tot een sterke stof komt. Zo stoot pvc water af, terwijl polyester erg flexibel is.

Daarnaast wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen waterdichte, waterafstotende en waterdoorlatende soorten.

Waterdicht

Natuurlijk kies je voor dit type als je onder alle weersomstandigheden droog wilt blijven.
Een terrasoverkapping van doek dat waterdicht is bestaat meestal geheel uit pvc, maar polyester met stevige coating is ook mogelijk.

Het voordeel van dit waterdichte materiaal is dat het eenvoudig proper te houden is en dat water snel van de stof afloopt. Ook biedt een waterdicht exemplaar vaak een goede bescherming tegen UV-stralen, dus is het prima te gebruiken als schaduwdoek tijdens een hittegolf.

Het materiaal is extra bewerkt om de waterdichte eigenschappen te versterken, dus kun je ook rekenen op een hogere prijs.

Wil je van een terrasoverkapping van doek en waterdicht de prijs precies weten? Vraag dan een offerte aan bij verschillende aanbieders, want het prijskaartje hangt ook voor een deel af van hoe het gemonteerd is aan je gevel. Voor een terrasoverkapping met doek dat oprolbaar is betaal je bijvoorbeeld meer dan voor een vast gespannen exemplaar.

Waterafstotend

Dit type terrasoverkapping van doek is regenbestendig, mits de bui niet te heftig is. De naden van waterafstotende exemplaren zijn voorzien van een speciale tape om extra bescherming te bieden tegen lekkage. Qua prijs liggen waterafstotende stoffen in het middensegment: ze zijn meestal duurder dan waterdoorlatende types, maar goedkoper dan waterdichte exemplaren.

Waterdoorlatend

Terrasoverkappingen van doek met waterdoorlatende eigenschappen worden vaak gekozen door de consument. Het voordeel van dit type is dat er geen vocht intrekt, waardoor de stof niet zal rotten of schimmelen (wat trouwens ook niet gebeurt bij waterafstotende of waterdichte stoffen door het speciale materiaal).

Daarnaast is dit type ook vaak voorzien van een UV-beschermende coating, dus heeft zonlicht geen invloed op de duurzaamheid en kwaliteit van het materiaal. Nadeel is alleen wel dat deze stof niet bestand zijn tegen heftige plensbuien. Gebruik dit type terrasoverkapping dus alleen als het droog weer is!

Als je met een klein budget zit en een terrasoverkapping van doek zoekt, dan is dit waterdoorlatende type een goede keuze. In het algemeen is deze soort namelijk het goedkoopte in vergelijking met de andere twee besproken types.

overkapping met doek

Terrasoverkapping doek: prijzen

Een terrasoverkapping bestaande uit vurenhouten steunpalen en een harmonicadoek koop je voor enkele honderden euro’s. Op zich kun je je hier heel goed mee redden, maar met een laag budget kun je beter gaan voor een betere kwaliteit. Neem dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping van Douglashout met een goed waterdoorlatend doek. Hier betaal je gemiddeld 600 tot 1000 euro voor.

Overkappingen met een aluminium constructie vallen in de regel wat duurder uit: gemiddeld betaal je ongeveer 1500 euro voor een dergelijke overkapping. Wil je een aluminium overkapping met een uitschuifbaar doek? Reken dan op een bedrag tussen 2000 en 2500 euro.

Vergelijk de prijzen voor de beste deal

Het bedrag voor een terrasoverkapping met doek hangt dus voor een groot deel af van het soort materiaal. Prijzen vergelijken is daarom heel belangrijk als je een goede deal wilt sluiten! Een goede tip is dus om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders.

Dit is via onze site gewoon gratis en je krijgt dan per materiaalsoort een goed overzicht van wat je kwijt bent.
Daarnaast weet je ook meteen hoeveel het kost om de terrasoverkapping te laten installeren door een professional.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Offertes vergelijken loont

We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van de standaard afmetingen van een terrasoverkapping: vier tot vijf meter breed, tweeënhalf tot drie meter hoog en drie meter diep. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief montagekosten. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

prijs terrasoverkapping doek

Terrasoverkapping doek: zelf monteren of de vakman laten komen?

Om arbeidskosten uit te sparen, kun je ervoor kiezen om een overkapping zelf te monteren. Je moet dan echter wel over voldoende vakkennis, inzicht en vaardigheden beschikken om een dergelijke klus goed uit te kunnen voeren.

Zelfs als je een handige klusser bent, zal het in de meeste gevallen nog niet meevallen om een terrasoverkapping op de juiste manier te monteren.

Daarom is het verstandig om de montage over te laten aan een echte vakman. Hij kan je adviseren welke terrasoverkapping het beste bij je past en de plaatsing hiervan gebeurt op een vakkundige manier. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing, dus bij eventuele gebreken kun je op hem terugvallen.

schaduwdoek terrasoverkapping

Is een vergunning verplicht?

Een terrasoverkapping valt onder een aanbouw of bijbouw en in sommige gevallen is een vergunning wel verplicht, tenzij je aan de onderstaande eisen voldoet:

  1. De oppervlakte bedraagt maximaal 40 m².
  2. Het afdak is niet hoger dan drie meter.
  3. Overkapping staat binnen een straal van maximaal 30 meter van de woning.
  4. De overkapping staat minimaal een meter van de perceelgrens. Bij een waterloop geldt een afstand van vijf meter.
  5. De woningfunctie blijft na het plaatsen van de overkapping onveranderd.

Voldoe je dus aan de bovenstaande eisen? Dan is er geen vergunning nodig! Overigens wordt een zonnescherm niet gezien als een aangebouw of bijgebouw, dus deze is altijd vergunningsvrij te installeren.

Wel kan het per gemeente weer verschillen welke regels er worden gehanteerd omtrent vergunningen voor een terrasoverkapping. Informeer daarom altijd eerst bij de gemeente om het zeker te weten.

Laat je de terrasoverkapping plaatsen door een bouwbedrijf? Dan kun je erop vertrouwen dat zij van alle actuele wet- en regelgeving op de hoogte zijn. Bij het aanvragen van een offerte weten bouwbedrijven je ook al vaak te vertellen of je een vergunning nodig hebt of niet. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

terrasoverkapping doek waterdicht

Terrasoverkappingen voor privé of zakelijk gebruik

Een terrasoverkapping van doek kan zowel privé als zakelijk gebruikt worden. In privésferen is het natuurlijk erg fijn om in je eigen achtertuin een beetje beschut te zitten als de zon erg fel schijnt. Maar ook als er (mot)regen valt en je droog wil blijven, dan is zo’n terrasoverkapping van doek die waterdicht is echt een uitkomst!

Terrasoverkapping van doek in de horeca

Ook voor zakelijk gebruik is een overkapping erg geschikt, want denk maar bijvoorbeeld aan een terrasoverkapping van doek in de horeca!

Voor gasten die graag buiten zijn is het wel zo prettig om overdekt te zitten. Er zijn speciale thermisch isolerende terraszeilen te verkrijgen, zodat het terras ’s zomers koel en ’s winters lekker warm blijft.

Op deze manier blijft de bezetting van het buitenterras het gehele jaar door hoog en dat zorgt natuurlijk weer voor een hogere omzet. Combineer zo’n overkapping bijvoorbeeld ook met een infrarood terrasverwarming en dimbare LED verlichting bij je terrasoverkapping voor een extra gezellige sfeer in de zaak!

Lijkt het jou een leuk idee, maar vrees je dat dit allemaal een dure bedoening wordt? Soms is het ook mogelijk om een deal te sluiten met de aanbieder als je niet alleen de terrasoverkapping van doek, maar ook een terrasverwarming erbij bestelt en professioneel laat installeren.

Informeer daarom altijd naar de mogelijkheden als je een offerte aanvraagt bij onze verschillende aanbieders en wie weet krijg je wel mooie kortingen te pakken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.