Terrasoverkapping kunststof
Schaduw kan je zelf creëren door een kunststof terrasoverkapping te laten plaatsen. Zo zit je op warme dagen heerlijk koel in de schaduw en op mooie voorjaars- en najaarsdagen is het al lekker warm onder de overkapping. In dit artikel ontdek je meer over terrasoverkappingen van kunststof: de soorten, voor- en nadelen en de prijzen.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Table of Contents
Wat is een terrasoverkapping van kunststof?
Een terrasoverkapping bestaat uit meerdere steunpalen en liggers. Op de liggers wordt het dak gemonteerd. Deze constructie monteer je aan een gevel van de woning en zo ontstaat de terrasoverkapping. Onder de overkapping leg je dan uiteraard het terras aan.
Je kunt terrasoverkappingen van verschillende materialen maken, bijvoorbeeld: aluminium, glas, hout en kunststof. Als we het hebben over een kunststof terrasoverkapping, bedoelen we dat het dak hiervan gemaakt is en niet de hele overkapping. Tegenwoordig worden ook de palen (of in ieder geval de omhulsels) van kunststof gemaakt.
Welke soorten kunststof overkappingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten kunststof die je kunt gebruiken als terrasoverkapping. Hieronder noemen we de belangrijkste:
Polycarbonaat
Een veel gebruikte kunststof is polycarbonaat. Een polycarbonaat overkapping is bijzonder stevig en keihard. Deze kunststof is 250 keer sterker dan glas en is daarmee erg slagvast. Daarnaast is dit materiaal zeer duurzaam en gaat zeker twintig jaar mee.
Het meest bijzonder aan polycarbonaat is dat het hoge temperaturen kan weerstaan en dat kunnen lang niet alle kunststoffen. Je kunt polycarbonaat in de massieve uitvoering en ook als kanaalplaat kopen. Deze laatste uitvoering isoleert uitstekend, maar is niet transparant.
Pvc
Pvc is eveneens een zeer populair materiaal om een kunststof afdak van te maken. Deze kunststofsoort is minder sterk dan polycarbonaat, maar nog altijd drie keer sterker dan glas.
Pvc is minder duurzaam dan polycarbonaat, maar het gaat zeker tien tot vijftien jaar mee. Ook een terrasoverkapping uit pvc ontzettend gemakkelijk en volledig te recyclen. Er zijn verschillende soorten kleuren pvc, bijvoorbeeld melkwit, grijs of rood. Voor een pvc-overkapping kun je het best pvc dat transparant is, nemen.
Plexiglas
Hoewel de naam suggereert dat het een glassoort is, is Plexiglas toch echt een kunststof. Dit materiaal wordt al meer dan honderd jaar gebruikt en is heel geschikt is als kunststof terrasoverkapping. Plexiglas wordt ook wel acrylaat of acrylglas genoemd.
Deze kunststof is eveneens zeer stevig en slagvast: het is dertig keer sterker dan glas. Daarnaast heeft het een hoge lichtdoorlatendheid van 92 procent. Plexiglas is er in verschillende varianten. Voor een terrasoverkapping van kunststof is de kraakheldere uitvoering het meest geschikt.
Terrasoverkapping kunststof: de voordelen
Met een kunststof terrasoverkapping profiteer je van de vele voordelen die deze heeft te bieden. Hieronder noemen we de belangrijkste.
- Kunststof is erg sterk en toch licht van gewicht. Gemiddeld weegt een kunststofplaat de helft minder dan een vergelijkbare glazen plaat.
- Relatief gezien, is kunststof goedkoop in aanschaf. Dit is zeker het geval in vergelijking met glas.
- Het ligt er een beetje aan welke soort kunststof je neemt, maar in principe is dit materiaal erg duurzaam. Van een terrasoverkapping van polycarbonaat geniet je met gemak twintig jaar of langer.
- Een kunststof terrasoverkapping heeft maar weinig onderhoud nodig. In feite is een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt voldoende.
- Kunststof is erg sterk en hard. Vrijwel alle soorten zijn sterker dan glas. Je zult dus niet snel last hebben van scheuren, butsen of deuken.
- Een kunststofplaat is erg gemakkelijk bewerken. Zagen, boren of frezen is geen enkel probleem, wat bij glas niet mogelijk is. Hierdoor is een dergelijke overkapping dan ook zo geplaatst.
- Polycarbonaat is brandwerend en zal niet smelten of gaan druipen bij brand.
- Kunststof terrasoverkappingen zijn bestendig tegen UV-stralen. Dit is beter voor je huid en ook spullen die onder de overkapping staan (bijvoorbeeld tuinmeubels) zullen niet zo snel verkleuren.
- Kunststof zal niet splinteren mocht het beschadigd raken. Er kunnen wel scheuren of sterren ontstaan.
- Een degelijke en duurzame kunststof overkapping is een absolute meerwaarde voor de woning. Bij een eventuele verkoop kun je hier weer je voordeel uit halen.
Terrasoverkapping kunststof: de nadelen
Er zitten niet veel nadelen aan een kunststof terrasoverkapping, maar we noemen ze hier toch. Het is namelijk wel van belang dat je een goede afweging kunt maken tussen de voor- en nadelen als je een dergelijke overkapping wilt aanschaffen.
- Kunststof is niet vrij van krassen. Als er bijvoorbeeld takken op de overkapping vallen, heb je kans op krassen. Door de goede coating zal dit gelukkig niet zo snel gebeuren. Lichte krassen kun je (laten) verwijderen door polijsten.
- De lichtdoorlatendheid van kunststof is wat lager dan glas. Met een lichtdoorlatendheid van 92 procent valt er echter nog genoeg licht binnen om lekker van de zon te kunnen genieten. Na verloop van tijd zal de lichtinval nog iets verder afnemen naar ongeveer 80 procent.
- Onder een kunststof terrasoverkapping kan het in de zomer op warme dagen heel erg warm worden. Het is dan niet heel aangenaam onder de overkapping. Je zult dan moeten zorgen voor zonwering en dit brengt weer extra kosten met zich mee.
- Plexiglas en pvc zijn niet brandwerend. Bij brand gaat dit materiaal smelten en druipen.
- Door de warmte zet kunststof soms wat uit. Dit gaat gepaard met krakende geluiden. Het kan verder geen kwaad, maar je kunt het als hinderlijk ervaren.
Prijzen vergelijken van een kunststof overkapping
Terrasoverkappingen van kunststof hebben verschillende prijzen. De prijs is afhankelijk van diverse factoren. Denk maar eens aan de grootte van een overkapping. Voor een grotere overkapping betaal je meer dan een kleinere, omdat je meer materiaalkosten hebt. Ook de kwaliteit van het materiaal zorgt voor prijsverschillen.
Je kunt de kunststofplaten bijvoorbeeld in verschillende diktes krijgen. Daarnaast kun je ook de constructie van verschillende materialen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het wat goedkopere hout of het wat duurdere aluminium.
Wil je (gemiddelde) prijzen vergelijken? Dan is dit artikel ook interessant: Prijzen van terrasoverkappingen.
Je begrijpt dan ook vast wel dat de keuze voor een kunststof terrasoverkapping echt maatwerk is en dat een exacte prijs niet te geven valt. Wil je toch een exacte prijs weten? Neem dan contact op met onze offertedienst. Je krijgt dan geheel vrijblijvend en gratis meerdere offertes toegestuurd.
Kunststof overkapping: prijzen
Wat we wel kunnen doen, is het geven van gemiddelde prijzen. Zo krijg je een beetje een idee op welk bedrag je ongeveer moet rekenen. We zijn hierbij uitgegaan van de maten van de gemiddelde kunststof terrasoverkapping, dit is tien tot vijftien vierkante meter.
We gaan eveneens uit van een aluminium constructie. Alle prijzen die we noemen, zijn inclusief btw. De kosten voor de plaatsing zijn niet meegenomen.
Terrasoverkapping polycarbonaat: prijzen
De prijs van een polycarbonaat overkapping begint bij ongeveer 1500 euro. Je hebt dan een simpele, maar degelijke en duurzame overkapping.
Wil je een wat uitgebreidere polycarbonaat overkapping van een betere kwaliteit? Reken dan op ongeveer het dubbele hiervan. Al naar gelang je wensen kan de prijs van een overkapping van polycarbonaat nog oplopen tot vijfduizend euro en meer.
Terrasoverkapping plexiglas: prijzen
De gemiddelde prijs van een terrasoverkapping van plexiglas ligt gemiddeld iets lager dan die van polycarbonaat. De beginprijs is ongeveer duizend euro. Een grotere en kwalitatief betere overkapping van plexiglas komt gemiddeld uit op 1500 tot 2000 euro. Natuurlijk kunnen deze prijzen ook oplopen als je meer opties neemt.
Terrasoverkapping pvc: prijzen
Een PVC terrasoverkapping is in de regel heel voordelig. Voor een bedrag rond 800 euro kun je al een dergelijke overkapping aanschaffen. Ook hier geldt weer dat je dan een basismodel koopt. Een wat degelijker en duurzamer model is toch al snel 1200 tot 1500 euro. Een luxe variant met de nodige opties kost ongeveer 3000 euro.
Terrasoverkapping kunststof: bouwpakket of op maat gemaakt?
Je kunt een kunststof overkapping zowel als bouwpakket als op maat gemaakt aanschaffen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.
Een kunststof afdak als bouwpakket heeft als voordeel dat deze meestal wat gunstiger qua prijs is. Deze overkappingen worden namelijk in grote aantallen gefabriceerd volgens vaste maten en dit drukt de prijs behoorlijk.
Als je het geen bezwaar vindt om een model te hebben waar er veel van te vinden zijn, kan deze overkapping een goede optie zijn. Daarnaast moeten de maten wel passen bij de gevel van je woning. Je kunt niets meer aan deze kunststof overkapping veranderen.
Een op maat gemaakte terrasoverkapping van kunststof heeft als groot voordeel dat je hem helemaal kunt laten maken naar je eigen wensen. Een ander voordeel is dat deze overkapping altijd past, omdat de maten helemaal aangepast worden aan de gevel van de woning.
Gemiddeld vallen deze overkappingen duurder uit dan een bouwpakket, omdat je meer arbeidskosten hebt aan het opmeten en fabriceren. Ook zal je na het opmeten enkele weken moeten wachten, voordat de overkapping geplaatst kan worden.
Terrasoverkapping kunststof: zelf plaatsen of laten doen?
Om geld te besparen, zou je kunnen overwegen om een kunststof overkapping zelf te plaatsen. Je moet dan echter wel over de nodige kennis en vakmanschap beginnen. Ook voor de handige klusser is het op de juiste manier plaatsen van een overkapping een behoorlijk karwei. Het is daarom beter om de hulp in te roepen van een vakman. Deze beschikt over voldoende ervaring, kennis en vakmanschap voor een snelle en goede plaatsing. Daarbij vallen de kosten hiervan reuze mee.
Gemiddeld kost de plaatsing van een standaard terrasoverkapping 500 tot 750 euro. Bij een op maat gemaakte kunststof overkapping zijn de plaatsingskosten sowieso bij de prijs inbegrepen. Je kunt op de plaatsingskosten besparen door, in overleg met de vakman, een deel van het werk zelf te doen, bijvoorbeeld het afvoeren van materialen.
Onderhoud van kunststof overkappingen
Een terrasoverkapping van kunststof heeft gelukkig maar weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je overkapping regelmatig schoonmaakt. Dit kan gewoon met een zachte doek of spons en een lauw sopje water. Denk erom dat je geen bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt.
Zoutzuur is bijvoorbeeld not done, maar schoonmaakazijn zou eventueel nog wel kunnen. Ook schuursponsjes en dergelijke zijn uit den boze. Deze kunnen zorgen voor onherstelbare schade. Groene aanslag kun je het beste verwijderen met een speciale reiniger hiervoor.
Dit geldt ook voor zwarte strepen die je kunt schoonmaken met een speciale pasta. Klim trouwens nooit op het dak van je overkapping, maar gebruik een ladder een telescopische borstel voor de plekken waar je niet of moeilijk bij kunt.
Dit artikel is wellicht ook interessant: onderhoud van een terrasoverkapping.
Vergelijken van prijzen loont
Hoe je het ook wendt of keert: een terrasoverkapping is vaak een behoorlijke investering. Daarom is het verstandig om niet direct voor de eerste de beste leverancier te kiezen, maar meerdere offertes te laten maken. Door deze offertes goed te bestuderen, krijg je een goed inzicht in de prijsopbouw hiervan en kies je altijd voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Je kunt op deze manier soms wel dertig tot veertig procent besparen. Onze offertedienst kan je gemakkelijk meerdere offertes sturen van leveranciers van kunststof overkappingen bij jou in de buurt. Dit is helemaal gratis en je zit nergens aan vast. Het enige wat je hoeft te doen, is je gegevens invullen.
Heb je een vergunning nodig?
Veel mensen vragen zich af of je ook een bouwvergunning nodig hebt voor het realiseren van een kunststof overkapping. In principe is dit helemaal niet nodig en ook een meldingsplicht is meestal overbodig. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Je mag aan bijgebouwen niet meer dan veertig vierkante meter plaatsen. Hier vallen schuurtjes, bijkeukens, garages en dergelijke ook onder.
- Een terrasoverkapping mag niet meer dan vier meter hoog zijn.
- De functie van de woning mag door de plaatsing van het bijgebouw niet veranderen.
- In de zijtuin moet de overkapping minimaal drie meter uit de perceelgrens blijven.
- In de achtertuin moet de overkapping minimaal twee meter buiten de perceelgrens blijven.
Er zijn nog meer voorwaarden waar je aan moet voldoen en deze staan in een speciale checklist, die je kunt vinden op de website van Omgevingsloket Vlaanderen. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat in jouw provincie of gemeente er nog aanvullende regels gelden. Vaak zijn de aannemers hier wel van op de hoogte, maar voor de zekerheid kun je dit zelf ook even navragen bij de betreffende instantie.