Terrasoverkapping doek

overkapping met doekWil je lekker buiten zitten, maar zelf bepalen hoeveel zon er op het terras komt? Dan is een overkapping met doek voor jou de ideale oplossing. Een dergelijke overkapping is heel flexibel en met één druk op de knop heb je net zoveel zon op het terras als je zelf wilt. Daar komt nog eens bij dat deze overkappingen heel betaalbaar en vrijwel overal toepasbaar zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die een terrasoverkapping met doek te bieden heeft.

Op zoek naar een alternatief? Schaduwdoeken kan je online al bestellen vanaf €16,99.

terrasoverkapping met doek

Voordelen van een terrasoverkapping met doek

 • De steunpalen zijn een blijvende constructie, maar het dak kan altijd worden opengeschoven. Handig bij minder goed weer, als je toch wat zon binnen wilt laten stromen. Bij een vast dak heb je deze mogelijkheid niet.
 • Veel mogelijkheden. Zowel de constructie als het doek kan je naar je eigen wensen designen.
 • De doeken zijn veel sterker dan je zou denken. Ze kunnen dan ook tegen hevige weersomstandigheden. Vaak wordt er ook garantie gegeven op het zonnedoek, zodat  je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Vraag daar zeker naar als je een offerte laat opstellen.
 • Het doek is eenvoudig op maat te snijden en brengt geen al te grote meerkost met zich mee.
 • In vergelijking met andere materialen, betaal je voor een terrasoverkapping met doek een veel lagere prijs.

Nadelen van een een doek als afdak

 • Stof, algen, afval en andere viezigheid hechten zich snel aan een zonnedoek. Om de waterwerende functie van het doek te behouden moet je het dan ook regelmatig schoonmaken. Als het doek geen donkere kleur heeft, zie je dit vuil bovendien snel opstapelen.
 • Je kan het doek niet het hele jaar door buiten laten liggen, want anders wordt de levensduur aanzienlijk verkort.

pergola met doek

De mogelijkheden van een terrasoverkapping met doek

Een overkapping met doek zit qua uitvoering een beetje tussen een zonnescherm en een terrasoverkapping in. Je hebt diverse uitvoeringen, waarbij de één wat meer op een zonnescherm lijkt en de ander juist lijkt op een terrasoverkapping met een vast dak. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten.

 • Terrasoverkapping met harmonicadoek

En terrasoverkapping bestaat uit steunpalen en leggers. Een harmonicadoek hangt in rails die aan de leggers zijn gemonteerd. Het doek kun je aan de hand van geleiders handmatig uitschuiven. Dit is een simpele, maar goedkope en effectieve manier om een terrasoverkapping met doek te creëren. Het harmonicadoek kun je zo ver uitschuiven als je zelf wilt. Nadeel is wel dat je met slecht weer er altijd voor moet zorgen dat het doek ingeschoven is. In de wintermaanden kan het doek niet blijven hangen en moet het binnen opgeborgen worden.

 • Terrasoverkapping met een vast doek

Bij een terrasoverkapping met een vast doek wordt het doek tussen de leggers gespannen. Het doek zit dus permanent vast en je kunt er niets aan uitschuiven. In het algemeen worden deze terrasoverkappingen niet veel verkocht, omdat ze weinig mogelijkheden bieden. Wel zijn ze gemiddeld genomen minder duur qua prijs. Je kunt ook kiezen voor een vrijstaande constructie. In dit geval spreken we over een tuinoverkapping met doek.

 • Terrasoverkapping met een uitschuifbaar doek

Een terrasoverkapping met een uitschuifbaar doek is één van de meest populaire overkappingen met doek. Je kunt hierbij kiezen voor een manueel bedienbaar of voor een elektrisch bedienbaar doek. Deze laatste variant is duurder, maar heeft een veel groter gebruiksgemak. Het is mogelijk om het doek uit te schuiven met behulp van een schakelaar, maar bediening met een afstandsbediening is nog weer gebruiksvriendelijker. Bij de nieuwste modellen kun je deze doeken zelfs bedienen met een app op je smartphone. Ook handig als je niet thuis bent en er is slecht weer op komst.

 • Het zonnescherm

Het zonnescherm kan in principe als terrasoverkapping dienen als je deze boven het terras aan de gevel monteert. We hebben het dan wel over een doek dat recht naar voren uitschuift (een knikarmscherm) en niet over een uitvalscherm. Onder een uitvalscherm kun je namelijk niet echt comfortabel zitten op het terras. Ook heb je bij een zonnescherm geen steunpalen, waardoor de constructie minder stabiel is dan bij een ‘echte’ terrasoverkapping. Het scherm wordt ook wel knikarmscherm genoemd, omdat het doek via een knikarm uitschuift. Ook bij deze variant kun je kiezen voor manuele of elektrische bediening.

Anderzijds heb je ook nog het schaduwdoek. Deze eenvoudige constructie is zelf op te zetten, en kan je vaak al erg goedkoop aanschaffen. Kijk zeker eens naar deze online deals, waar je een schaduwdoek kan kopen vanaf €30!

Terrasoverkapping met harmonicadoek

Terrasoverkapping met harmonicadoek.

zonnescherm als alternatief voor terrasoverkapping

Zonnescherm. (Knikarmscherm)

Constructie van een terrasoverkapping met doek

Er zijn verschillende materialen waarvan de constructie van een terrasoverkapping met doek gemaakt kan zijn. Veruit het vaakst wordt gekozen voor hout of aluminium. Hieronder bespreken we beide materialen.

 • Hout

Een constructie gemaakt van hout heeft als voordeel dat het een warme en natuurlijke uitstraling heeft. Hout past vrijwel bij iedere woning. Daarnaast is hout zeer betaalbaar en gemakkelijk te bewerken. Hout heeft ook nadelen. Het heeft bijvoorbeeld onderhoud nodig. In principe is het zo dat hoe duurder de houtsoort is, hoe beter de kwaliteit en hoe minder onderhoud je hebt. Met Douglashout heb je een kwalitatief hele goede houtsoort die ook nog eens betaalbaar is. Wil je echt overal vanaf zijn en ben je bereid iets meer geld te investeren? Neem dan een constructie van hardhout.
Wil je de mogelijkheden graag bespreken met een vakman? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via deze website.

 • Aluminium

Het voordeel van aluminium is dat het zeer licht van gewicht is en toch zeer sterk. Daarom past een aluminium constructie heel goed bij een terrasoverkapping met doek.
Het doek is ook een licht materiaal en deze combinatie geeft de woning een hele moderne en strakke uitstraling. Aluminium is wel wat duurder in aanschaf dan hout, maar het heeft nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Daar komt nog eens bij dat aluminium zeer duurzaam is. Een aluminium constructie kan zeker 20 tot 25 jaar meegaan. In het verleden was je qua kleurkeuze wat beperkt betreffende een aluminium constructie (grijs, zwart, beige of wit), maar tegenwoordig komen er steeds meer kleuren op de markt.
Ook voor een aluminium terrasoverkapping met doek kan je terecht bij onze vakmannen.

Soorten doek

Het doek voor een overkapping heb je in diverse soorten met verschillende eigenschappen.
Let wel op: het soort doek zegt niets over de kwaliteit ervan.
Belangrijk voor de kwaliteit van een doek zijn de mate van: het water- en vuilafstotend vermogen, de kleurvastheid en de duurzaamheid. Daarnaast kun je de kwaliteit van een doek ook meten aan hoe de naden gestikt zijn (enkel, dubbel of zelfs driedubbel) en de dikte van het materiaal. We bespreken hier de meest voorkomende soorten doek voor een terrasoverkapping.

 • Waterdoorlatend doek

De meeste overkappingen met doek zijn voorzien een waterdoorlatend doek. Dit doek is bestand tegen een klein regenbuitje en als de wind een beetje waait, is deze in een mum van tijd weer droog. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor schimmels of algen. Een waterafstotend doek is licht van gewicht en toch heel sterk. Meestal hebben deze doeken een bescherming tegen UV-straling. Dit is niet alleen beter voor je huid, maar zorgt er ook voor dat het doek (veel) langer meegaat en dat je meubilair onder de overkapping niet verkleurt.

 • Waterafstotend doek

Dit doek is voorzien van een coating, waardoor het waterafstotend is. Let op: ook onder een waterafstotend doek blijf je niet altijd droog. Een gewoon regenbuitje kunnen ze rustig doorstaan, maar bij een echte plensbui wordt het tijd om ze in te schuiven. Deze doeken zijn in aanschaf iets duurder dan waterdoorlatende doeken, maar bieden ook iets meer comfort. Ook deze doeken zijn voorzien van een bescherming tegen UV-straling.

 • Waterdichte doeken

Waterdichte doeken zijn meestal gemaakt van PVC en laten dus geen enkele druppel water door. Een bekend voorbeeld van dit soort doeken is een zeildoek. Deze doeken zijn gemakkelijk te reinigen en regenwater zal snel van het doek aflopen. Je kunt dan ook vrijwel bij alle weersomstandigheden onder een overkapping met zeildoek zitten. Van verkleuring heb je bij deze doeken niet zo snel last en zeildoek is een zeer sterk materiaal. Voor echte buitenmensen is zeildoek boven het terras waarschijnlijk de beste optie.

overkapping met doek

Hoe komt de prijs van een terrasoverkapping met doek tot stand?

Het is niet eenvoudig om een exacte prijs te geven voor een overkapping met doek. Dit is van veel factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de grootte van de overkapping. Hoe groter de overkapping is, hoe duurder hij wordt. Daarnaast speelt ook mee of je een houten of een aluminium constructie neemt. Een houten constructie is in de regel duurder dan een aluminium variant.
Ook het soort doek is van belang voor de prijs. Dan heb je ook nog te maken met de kosten van de montage. Iedere vakman berekent hiervoor weer zijn eigen prijs.

Daarom is het geen slecht idee om meerdere offertes te laten opstellen. Zo krijg je meer inzicht in prijzen, maar ook materialen en mogelijkheden. Via deze pagina kan je gratis en vrijblijvende offertes laten opstellen voor terrasoverkappingen en andere types zonwering.

Terrasoverkapping doek: prijzen

Een terrasoverkapping bestaande uit vurenhouten steunpalen en een harmonicadoek koop je voor enkele honderden euro’s. Op zich kun je je hier heel goed mee redden, maar met een laag budget kun je beter gaan voor een betere kwaliteit. Neem dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping van Douglashout met een goed waterdoorlatend doek. Hier betaal je gemiddeld 600 tot 1000 euro voor. Overkappingen met een aluminium constructie vallen in de regel wat duurder uit: gemiddeld betaal je ongeveer 1500 euro voor een dergelijke overkapping. Wil je een aluminium overkapping met een uitschuifbaar doek? Reken dan op een bedrag tussen 2000 en 2500 euro.

Een spotgoedkoop alternatief is het schaduwdoek.
Met een beetje handigheid kan je dit type zonwering eenvoudig zelf plaatsen. Online kan je dit zonnezeil bovendien al aanschaffen vanaf €16,99!

prijs terrasoverkapping doek

Offertes vergelijken loont

We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van de standaard afmetingen van een terrasoverkapping: vier tot vijf meter breed, tweeënhalf tot drie meter hoog en drie meter diep. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief montagekosten. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Het beste kun je je hiervoor laten informeren bij de vakman. Als je meerdere offertes laat maken, krijg je een goed inzicht in de prijs. Je kunt zomaar dertig tot veertig procent besparen door offertes te vergelijken. Dat is beter dan zomaar kiezen voor de eerste de beste aanbieder.
Benieuwd geworden? Vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan. Er is uiteraard geen enkele aankoopverplichting!

Terrasoverkapping doek: zelf monteren of de vakman laten komen?

Om arbeidskosten uit te sparen, kun je ervoor kiezen om een overkapping zelf te monteren. Je moet dan echter wel over voldoende vakkennis, inzicht en vaardigheden beschikken om een dergelijke klus goed uit te kunnen voeren. Zelfs als je een handige klusser bent, zal het in de meeste gevallen nog niet meevallen om een terrasoverkapping op de juiste manier te monteren. Daarom is het verstandig om de montage over te laten aan een echte vakman. Hij kan je adviseren welke terrasoverkapping het beste bij je past en de plaatsing hiervan gebeurt op een vakkundige manier. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing, dus bij eventuele gebreken kun je op hem terugvallen.
Een officieel vakman in de hand nemen levert nog een voordeel op: je betaalt maar 6% BTW op de geleverde diensten.

Zoek je naar een goedkoper alternatief dat je zelf kan plaatsen? Denk dan eens aan een schaduwdoek.
Online kan je deze zonwerende overkappingen al aanschaffen vanaf €16,99!

schaduwdoek terrasoverkapping

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!