Pergola

Zoek je een klassieker onder de tuinoverkappingen? Dan heb je het over de pergola. Met deze overkapping geef je je tuin direct een intiem en gezellige uitstraling. Door er klimplanten tegenop te laten groeien, ontstaat er een fleurige en kleurige overkapping. De pergola wordt wel eens afgedaan als een ouderwetse overkapping. Echter, niets is minder waar: deze tuinoverkapping is helemaal terug. Een moderne pergola is zonder meer een aanwinst voor iedere tuin.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat is een pergola?

Een klassieke pergola maak je van een aantal (minstens vier) steunpalen die met elkaar verbonden zijn door liggers. Evenwijdig aan de liggers worden balken geplaatst, de zogenaamde schoren. Hier worden ook nog dwarsbalken (de zogenaamde ruiters) overheen geplaatst, zodat er een dakconstructie van vierkanten of rechthoeken ontstaat.

Je kunt eventueel tussen de steunpalen tuinschermen plaatsen, zodat het geheel al iets meer op een tuinoverkapping gaat lijken. Door klimplanten tegen de steunpalen en over het dak te laten groeien, vormt zich een natuurlijke overkapping.

pergola

Moderne pergola

Mocht je denken dat je met een pergola een ouderwetse tuinoverkapping aanschaft dan heb je het helemaal mis. In het verleden lag juist de nadruk op de functionele aspecten van de pergola: het tegenhouden van zonlicht en waterafvoer. Tegenwoordig gaat het er vooral om dat een pergola iets toevoegt aan de tuin: het gaat om de uitstraling.

Pergola’s zijn er tegenwoordig dan ook in allerlei uitvoeringen te krijgen die van verschillende materialen gemaakt zijn. Wat dacht je van een houten pergola met een glasplaat, of een waterafstotend doek als dak? Je kunt tegenwoordig allerlei stijlen hanteren met een pergola: sprookjesachtig, modern en strak, romantisch, rustiek, kleurrijk, Mediterraan of een luxe uitstraling. Er is keuze genoeg.

Houten pergola

Er zijn verschillende materialen om een pergola van te maken, maar meestal gebruikt men hier hout voor. Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en vormt samen met de klimplanten één natuurlijk geheel.

Er zijn verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken om een pergola van te bouwen. Geïmpregneerd vuren- of grenenhout is goedkoop in aanschaf, maar heeft een minder goede kwaliteit.
Iets duurder, maar heel geschikt is Douglashout. Hier heb je weinig onderhoud aan en het is erg duurzaam.

Wil je een onverwoestbare pergola? Denk dan eens aan hardhout. Je betaalt hier een behoorlijk bedrag voor, maar een hardhouten pergola gaat bijna een leven lang mee.

Aluminium pergola

Onder de moderne pergola’s verstaan we zeker die met aluminium steunpalen. Voor het dak kan doek gebruikt worden, maar ook polycarbonaat of gehard glas.

Aluminium is een licht, maar ook heel sterk materiaal en is heel geschikt om een pergola van te maken. Daarbij heb je nauwelijks of geen onderhoud aan aluminium en gaat het zeker twintig jaar mee.

Met een aluminium pergola creëer je een moderne en strakke uitstraling. Ook straalt een aluminium pergola een zekere klasse uit. Qua kleuren ben je een beetje beperkt met een dergelijke overkapping (grijs, zwart, wit, beige), maar je kunt tegenwoordig uit steeds meer kleuren kiezen.

Pergola met schuifdak

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een pergola met een schuifdak te kopen. Meestal heeft deze tuinoverkapping een aluminium constructie waarover het dak heen en weer kan schuiven.

Je kunt dus zelf bepalen hoeveel zon je onder de pergola wilt hebben. Het dak kan van doek gemaakt zijn, maar ook van panelen van polycarbonaat of glas. Daarnaast kun je kiezen uit handmatige of elektrische bediening van het dak.

Elektrische bediening geeft een extra stuk gebruiksgemak: met één druk op de knop schuif je het dak in of uit. Automatische bediening is wel duurder in aanschaf dan een pergola met handmatige bediening, maar het gebruiksgemak is wel een stuk hoger.

pergola met schuifdak

Pergola kopen

Als je een pergola wilt kopen, is het handig dat je vooraf al enig idee van de prijzen hebt. Het is echter niet gemakkelijk om een exacte prijs te geven. Er zijn namelijk veel factoren van invloed op de prijs.

Een bepalende factor is bijvoorbeeld de grootte: hoe groter het exemplaar is, hoe duurder het wordt.
Vervolgens is er de keuze voor het materiaal. Een pergola van geïmpregneerd hout is goedkoper dan één van hardhout.
Verder heb je nog de verschillende uitvoeringen. Als je een heel uitgebreid model neemt, ben je meer geld kwijt dan bij een eenvoudige uitvoering. Je moet ook rekening houden met de plaatsingskosten. Iedere vakman rekent weer andere prijzen voor het plaatsen van de pergola.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Pergola prijzen

Houten pergola

Je hebt al een pergola in de vorm van een bouwpakket voor een paar honderd euro. Reken dan niet op al te veel kwaliteit of een lange levensduur. Neem je een pergola van een goede kwaliteit dan betaal je hiervoor ongeveer 1000 euro. Een hardhouten pergola valt nog weer duurder uit, maar dan koop je er ook één van uitstekende kwaliteit. Reken in dit geval op 2500 euro en meer.

De prijzen die we hier noemen, zijn inclusief btw en exclusief de plaatsingskosten. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Aluminium pergola

Een aluminium pergola met een harmonicadoek kost ongeveer 1000 euro. Dan heb je een eenvoudige, maar zeker een degelijke overkapping.

Een pergola met een dak van polycarbonaat kost ongeveer 1500 euro en één met een glazen dak is nog weer een paar honderd euro duurder.

Neem je een pergola met een schuifdak? Dan betaal je toch al snel 2500 tot 3000 euro. Als deze ook nog geautomatiseerd is, kunnen de prijzen oplopen tot 5000 euro.

pergola prijzen

Pergola bouwen

Een eenvoudige pergola van Douglashout kun je heel goed zelf bouwen als je tenminste een handige klusser bent. Op internet zijn hierover diverse instructiefilmpjes en handleidingen te vinden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hieronder volgt een stappenplan voor het zelf bouwen van een pergola.

Stap 1:

Smeer de steunpalen ongeveer een meter in met een rubbercoating. Hierdoor zullen ze niet snel rotten in de grond.

Stap 2:

Vervolgens graaf je gaten van ongeveer een meter diep waarin je de palen plaatst. Vul de gaten na de plaatsing weer aan met zand, zodat de steunpalen stevig staan. Zorg ervoor dat de palen waterpas staan.

Stap 3:

Nu plaats je de liggers op de steunpalen. Het beste kun je deze vast schroeven. Denk erom dat je het hout voorboort, anders zal het gaan splijten. De liggers moeten dezelfde lengte hebben als de tussenruimte tussen de steunpalen.

Stap 4:

Nu plaats je de dwarsbalken op de liggers. Dit doe je ook weer door middel van schroeven. Zorg ervoor dat de tussenruimten tussen de balken even groot zijn. De breedte van de dwarsbalken bepaalt de diepte van de pergola.

Stap 5:

In principe is je pergola klaar. Nu kun je beginnen met de beplanting. Om de pergola snel groen te krijgen, kun je bijvoorbeeld zakken met bloemen aan de pergola hangen. Daarnaast poot je klimplanten rondom de steunpalen. Voor een nog groener effect, kun je ook borders rondom de steunpalen maken die je volzet met kleurige bloemen.

pergola bouwen doe het zelf

Een pergola van klimplanten voorzien

Er zijn diverse klimplanten waarmee je een pergola kunt voorzien. Het ligt er een beetje aan welke uitstraling je de overkapping wilt geven.

Als je een sprookjesachtige sfeer wilt creëren dan zijn klimrozen heel geschikt. Wil je dat de pergola het hele jaar groen blijft? Kies dan voor Clematis, Klimop of Kamperfoelie. Als je een Mediterrane uitstraling wilt, is een druif heel handig of een Blauwe Regen. Voor een tropische sfeer kun je heel goed bamboe rondom de steunpalen planten.

De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Ook hier kan een vakman je heel goed over informeren.

Pergola: zelf bouwen of laten doen

Zoals je hebt kunnen lezen, is het bouwen van een eenvoudige pergola door een handige klusser goed uit te voeren. Wil je een uitgebreidere pergola, met bijvoorbeeld een schuifdak, dan wordt het plaatsen van pergola een lastiger karwei. Je moet dan over een flinke portie vakkennis, ervaring en inzicht beschikken om deze op een juiste manier te monteren.

Daarnaast moet je ook beschikken over voldoende tijd, hulp en het juiste gereedschap. Daarom is het verstandiger om een pergola te laten plaatsen door een vakman. Meestal lukt het deze om een pergola vakkundig binnen een dag te plaatsen en je krijgt ook nog eens garantie op de plaatsing.

Offertes laten maken, loont altijd

Ben je van plan om een pergola aan te schaffen? Kies dan niet voor de eerste de beste aanbieder, maar ga je oriënteren. Laat offertes maken door meerdere aanbieders (minstens drie) en leg deze naast elkaar. Je zult al gauw merken dat iedere offerte weer anders is opgebouwd en op deze manier krijg je een goed inzicht in de prijsopbouw van een offerte.

Op deze manier kun je kiezen voor de aanbieder die de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Door meerdere offertes op te laten stellen, kun je soms wel dertig tot veertig procent besparen op de aanschaf van een pergola en dat is toch mooi meegenomen.

Benieuwd geworden? Wij sturen je aanvraag meteen door naar drie vakmannen uit jouw regio:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.