Led verlichting terrasoverkapping

led verlichting terrasoverkappingWanneer het een beetje goed weer wordt ga je ongetwijfeld meer onder je terrasoverkapping zitten. Het liefst zouden we natuurlijk zo lang mogelijk van de zwoele zomers kunnen genieten. Maar als je niets meer kan zien is dat niet zo aangenaam natuurlijk.
Een simpele en vrij goedkope oplossing is om LED-verlichting te (laten) installeren.

Je hoeft geen angstzweet te krijgen. De dagen dat LED-verlichting alleen koud, wit licht was zijn al lang voorbij. Tegenwoordig kan je ook warmere kleuren creëren. Bij terrasoverkappingen kan zelfs worden gewerkt met dimverlichting.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

Bedrijven die terrasoverkappingen plaatsen bieden twee mogelijkheden. Ofwel plaatsen zij de led-verlichting tegen een meerprijs, ofwel bieden ze jou een doe-het-zelf pakket aan.

De meeste leveranciers bieden ledsetjes aan van drie of zes lampen. Om zo aangenaam mogelijk te zijn wordt gekozen voor een zacht, wit licht. Bij de montagesets zitten ook de trafo en de bekabeling om de installatie zelf te kunnen doen. Vergeet niet dat je ook bepaalde boren nodig hebt.

led verlichting terrasoverkapping

Oude verlichting vernieuwen

LED-verlichting is nu al goed ingeburgerd. Toch zie je nog geregeld enkele overblijfselen van de oude types verlichting, zoals hallogeenlampen.

Indien in jouw overkapping ook nog verouderde lampen hangen is het misschien wel een goed idee om over vernieuwingen te denken.
LED-verlichting is vrij duur in aakoop, maar betalen zichzelf al na een jaar terug. Het energieverbruik ligt pakken lager waardoor je op termijn je led-verlichting dubbel en dik terug verdiend.

terrasoverkapping verlichting

Voordelen en nadelen

De keuze voor LED-verlichting ligt natuurlijk geheel bij jou. Hieronder vatten we alle voor- en nadelen van led-verlichting kort samen.

Voordelen

  • Energiebesparend. Per lampje wordt maar tussen 1 en 5 watt verbruikt. Als je een ledlampje heel veel gebruikt, kost dat je ongeveer twee euro op jaarbasis. In vergelijking met een gloeilamp: 50 euro.
  • Duurzaam. Gloeilampen hebben maar 3000 branduren. Ledlampjes hebben honderdduizenden uren aan branduren. Je haalt je geld dus dubbel en dik terug uit deze kleine lampjes.
  • Blijft koel. De oppervlaktetemperatuur van led’s stijgt niet gevoelig. Hierdoor kunnen ongelukjes, voornamelijk met kinderen, worden vermeden.
  • Geen UV of IR stralen. Hierdoor gaat het meubilair die onder de verlichting staat niet verkleuren.

Nadelen

  • Kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur is nog altijd iets kouder dan wat we gewoon zijn van gloeilampen. In technische termen is dat 5000 Kelvin. Een gloeilamp geeft 3000 Kelvin weer. Als je dit erg belangrijk vindt zijn er gelukkig oplossingen. Ondertussen zijn er ook al led lampen te verkrijgen met een kelvinwaarde van 3000.
  • Duur. In vergelijking met spaarlampen, gloeilampen, … Kunnen led lampjes je drie tot tien keer duurder uitkomen. Die meerkost verdien je natuurlijk wel terug door de spaarzaamheid ervan…