Terrasoverkapping doe het zelf

terrasoverkapping doe het zelf Heb je plannen om je terrasoverkapping zelf te gaan plaatsen, maar heb je besloten om toch kostenbesparend te werken door ze zelf te plaatsen?
Dan lees je het juiste artikel! Hier leggen we haarfijn uit hoe je (zelfs als groentje!) je terrasoverkapping kan plaatsen.
Doe-het-zelf terrasoverkappingen kan je via deze pagina bestellen en gratis aan huis laten leveren.
Wil je graag een terrasoverkapping laten plaatsen? Klik dan hier.Voorbereidingswerken

terrasoverkapping plaatsen
 • Denk aan de plaats waar je de overkapping wilt plaatsen. Een terrasoverkapping kan je niet eenvoudig opbouwen en afbreken. Kies dus meteen een aangename plek. Maar neem je tijd en denk er even goed over na! Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: 'Kunnen de buren binnenkijken?', 'Hoe zit het met het aantal uren zon op deze plaats?', ...
 • Bekijk de grootte van de terrasoverkapping: Beschik je wel over voldoende ruimte op de plek waar je van plan bent om de terrasoverkapping neer te poten? Is de terrasoverkapping ruim genoeg om onder te zitten? Is ze niet te groot ten opzichte van de woning? ...
 • Even belangrijk in verband met de grootte is dat je voor een terrasoverkapping van meer dan 30m² meldingsplicht hebt. Indien dit het geval is, moet je dit enkel en alleen melden bij de overheid. Je hebt dus geen vergunning nodig (natuurlijk zijn er wel een paar uitzonderingen. Vraag dit zeker na bij het lokale gemeentebestuur).
 • Op de dag van de plaatsing kies je het best een droge en windstille dag. Je werkt immers met materialen (silliconen en eventueel cement) die moeten drogen!

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kies je voor een terrasoverkapping helemaal zelf te plaatsen? Dan is enige handigheid en kennis over het plaatsen van gelijkaardige constructies mooi meegenomen!
Weeg de tijd en kostprijs van zelfplaatsing af met het laten plaatsen.
Een prijsaanvraag (offerte) is altijd gratis en bied je bovendien inzicht in de werkwijze van de aannemer.
In onderstaand formulier kan je zo'n gratis prijsofferte aanvragen. Wil je liever verder lezen? Scroll dan een stukje verder naar beneden.Benodigdheden bij zelfplaatsing

Om een terrasoverkapping te plaatsen heb je ook de juiste benodigdheden nodig om alles stevig vast te maken. Terras-overkappingen.be raadt aan om zeker over de volgende spullen te beschikken vooraleer je van start gaat:
 • Potlood
 • Schroevendraaier
 • Stanleymes
 • Metaalboor met verschillende doorsneden
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Siliconen voor buiten
 • Vouwmeter
 • Alu-tape
 • Verf of coatings als je graag een ander kleurtje aan je overkapping wilt geven.

Doe het zelf terrasoverkappingen stappenplan

Heb je de nodige materialen klaarliggen? Dan kan je onmiddelijk van start gaan!
In 10 stappen proberen we je zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. We gaven nog twee optionele stappen om het gebruiksgemak van jouw terrasoverkapping te optimaliseren.

terrasoverkapping doe het zelf

Stap 1: Muurprofiel klaarmaken

Teken op het muurprofiel om de 800mm een kruisje. Kijk daarna na of ieder  aangebracht kruisje mooi horizontaal is getekend.
Boor vervolgens op ieder kruisje een gat in het muurprofiel. Doe dit iedere 80 cm.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 2: Hoogte van het muurprofiel kiezen

Kies de hoogte voor het muurprofiel op de gevel te kunnen zetten. Plaats deze een beetje hoger dan de staanders, zodat het dak lichtjes afhelt voor de afwatering. Kies voor een hoogte met een hellingsgraad van 5° tot 15°.terrasoverkapping doe het zelf

Stap 3: Muurprofiel vastzetten

Vooraleer je het muurprofiel helemaal vastzet kijk je nog even na of alles volledig waterpas werd bevestigd. Staat het muurprofiel waterpas? Ga dan verder met gaten te boren in de muur (doorheen het muurprofiel). Stop plugs in de verschillende boorgaten en bevestig daarna het muurprofiel met vijzen.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 4: Muurprofiel afkitten

Alvorens te beginnen met siliconen op het muurprofiel te spuiten, zorg je ervoor dat het muurprofiel helemaal stofvrij is en schoon is gemaakt. Neem daarna schimmelvrije silliconen en spuit die op de bovenkant van het muurprofiel. Verspreidt de silliconen zo gelijkaardig mogelijk.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 5: Staanders plaatsen

Vooraleer je de staanders vast plaatst is het belangrijk om aan te geven waar je ze zult gaan plaatsen. Doe dit met een waterpas en meetlat.
Neem daarna de voetstukken (kleine metalen plaatjes) en boor deze stevig vast in de vloer waar je vervolgens de staanders op vastmaakt.
Een tweede mogelijkheid is om ze vast te schroeven in een betonnen poer die je in de grond hebt gegoten.

terrasoverkapping doe het zelf

Optioneel: Stap 5a: plaatsen van een afvoer

Graaf aan de zijkanten van de muur waar de terrasoverkapping zal tegen worden geplaatst twee kuiltjes die diep genoeg zijn om de poer in te plaatsen/gieten en sluit de poer vervolgens aan op de afvoerbuizen.
Om een mooi effect te verkrijgen raden wij aan om gebruik te maken van holle staanders die je eenvoudig over de afvoerbuizen kan schuiven. Maak de staander stevig vast door hem vast te schroeven.

terrasoverkapping doe het zelf Een andere optie om je afvoer te plaatsen is de bovengrondse afvoer
Neem -wederom- een holle staander en boor daarin, met een klokboor, een ruim gat waar vervolgens het einde van de geplooide afvoerbuis door kan. Sluit dan de afvoerbuizen aan op deze afvoer en plaats de staander, met daarin ook de afvoer, op een plek waar je het water kan laten afvloeien.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 6: Voorprofiel en goot zetten

Schroef op de staanders het voorprofiel goed vast en neem dan de goot en bevestig die op de voorste twee staanders. Plaats vervolgens langs de twee zijkanten ook twee goten en schroef alle goten vast aan de staanders.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 7: Zijliggers plaatsen

Nadat je de goten hebt gezet, kan je nu de zijliggers gaan plaatsen. Zijliggers zijn de grotere balken die aan de buitenkanten van de terrasoverkapping worden bevestigd. Vijs ze stevig vast aan zowel het muurprofiel als het voorste profiel.


Stap 8: Tussenliggers plaatsen

terrasoverkapping doe het zelf Schuif daarna de tussenliggers tussen de tut nu toe geplaatste terrasoverkapping. Bepaal de breedte tussen de tussenliggers. (Dit kan afhangen van de lengte en breedte van de dakplaten, of gewoon van je persoonlijke smaak). Je kan de tussenrijmte eenvoudig zelf afmeten, maar een makkelijkere oplossing zijn de tussenklikplaatjes. Deze kan je telkens op het voor- en muurprofiel klikken, zodat je telkens dezelfde ruimte tussen de tussenliggers hebt. Let er altijd op dat de tussenliggers in een perfecte rechte hoek liggen op zowel het muur- als het voorprofiel. Lijkt alles in orde? Dan kan je ze bevestigen.


Stap 9: Dakpanelen klaarmaken

terrasoverkapping doe het zelf Dakpanelen hebben het best een voorbewerking nodig om goed tegen weersomstandigheden bestand te zijn en zo veel langer mee te gaan.
Bij dakpanelen uit polycarbonaat laat je aan één open uiteinde van de dakpanelen een ruimte van ongeveer 2 cm vrij, zodat de platen nog kunnen krimpen en uitzetten door temperatuursverschillen. Deze opening maak je met het stanleymes.
De zijden met de gaten plaats je het best aan de kant van het dakgootprofiel. Dit voor esthetische redenen.

Zorg ervoor dat -eender welk soort paneel- volledig vetvrij en schoon is gemaakt. Kleef vervolgens aan de gootzijde anti-stof tape en aan de muurzijde alu-tape. Zorg ervoor dat de panelen vetvrij zijn voordat je de tape op de uiteinden van de panelen aanbrengt.
Bevestig de u-profielen over de beide randen waar je de tape hebt aangebracht en kit ze af met silliconen.


terrasoverkapping doe het zelf

Stap 10: Dakpanelen vastzetten

Monteer na de voorbereidende werken, de dakpanelen tussen de muur- en voorprofielen van de terrasoverkapping en schroef ze stevig vast. Zorg hierbij voor een speling van ongeveer 1 cm, zowel rechts als links. Wanneer de dakpanelen zijn geplaatst duw je de dakrubbertjes tussen deze openingen en ook aan de zijkanten.
Is alles goed verlopen? Dan heb je net jouw eigen terrasoverkapping gezet!

Optioneel: Afwerking

terrasoverkapping doe het zelf Heb je de klusmicrobe te pakken gekregen? Maak je terrasoverkapping gezelliger en helemaal uniek door er lichten in te monteren!
Boor enkele gaten op de plek waar je de lichten in zal plaatsen en de elektriciteitskabels wilt door laten lopen.
Dit kan je natuurlijk ook op voorhand doen. Hou er dan wel rekening mee dat balken niet om worden gedraaid, zodat je per ongeluk een gat aan de verkeerde kant hebt staan!

Leuke extras

Extras aan je terrasoverkapping maken ze helemaal uniek en bij je woning passen.

Een mogelijkeid om je terrasoverkapping helemaal uniek te maken, is om ze te overschilderen.
Het snelst -en de meeste mogelijkheden- heb je bij een overkapping uit hout.
Om je terrasoverkapping langer te laten meegaan, is het ook aangeraden dat je ze voorziet van een beschermende coating, zoals beits.
Beits is gelijkaardig aan vernis of lak, maar dringt ietsje dieper door in het hout waardoor je overkapping langer meegaat.

Gratis prijsoffertes terrasoverkappingen

terrasoverkapping prijsoffertes Maak gebruik van onze gratis offertedienst!
Vraag prijsoffertes aan voor een terrasoverkapping. Zo kan je tot wel 30% op de oorspronkelijke aankoopprijs besparen.
Wees gerust, je hangt nergens aan vast. Er is immers geen contract getekend! Gratis, vrijblijvend en informatief.

» Vraag via deze pagina jouw offerte aan (klik hier).

» Terrasoverkapping offertes uit Nederland kan je hier aanvragen.Terrasoverkapping doe het zelf
 
offertedienst terrasoverkappingenTip: Prijzen vergelijken loont! Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan voor je terrasoverkapping!