Zwembadoverkapping en zwembadafdekking

zwembadoverkapping

Een zwembadoverkapping is handig, aangezien ons klimaat ervoor zorgt dat je niet iedere dag buiten kunt zwemmen. Om aan dit probleem tegemoet te komen, is het aan te raden om een overkapping over je zwembad te plaatsen. Zo kun je ook zwemmen op de minder mooie dagen en op de koude zomeravonden.

Als je een zwembad met overkapping hebt, kun je het zwemseizoen zeker met een paar maanden verlengen. En welke zwemliefhebber wil dat nu niet? In dit artikel hebben we het tevens over verschillende mogelijkheden: de zwembadoverkapping, de zwembadrolluik en het afdekzeil.

Ontvang GRATIS offertes en advies

zwembadrolluik

Waarom een zwembadoverkapping?

Het belangrijkste doel van zo’n zwembadoverdekking is dat deze het zwembadwater warm houdt. Je kunt het vergelijken met een kas die tuinders gebruiken om groenten in te telen. Doordat het water warmer blijft, heb je de mogelijkheid om ook op minder mooie dagen te zwemmen.

In principe kun je van begin april tot en met eind oktober lekker zwemmen en dat is natuurlijk een heerlijk idee. Op hele hete dagen schuif je de overkapping gewoon opzij, zodat het niet te warm wordt in het zwembad.

Bijkomend voordeel is dat je niet zo snel blaadjes, beestjes, takjes en andere troep in het water krijgt en dus houd je je zwembad ook schoner.

overkapping zwembad

Soorten zwembadoverkapping

Er zijn in principe twee verschillende soorten overkappingen voor zwembaden, namelijk hoge en lage. Echter hebben we het in dit artikel ook over de zwembadrolluik, aangezien dit ook een vorm van overkapping is. Meer daarover lees je verder.

Een hoge zwembadoverkapping is zo hoog dat een volwassene hier gemakkelijk in kan staan. Meestal is er zelfs ruimte voor een tuinset, een omkleedruimte of een loungehoek. Een lage zwembadoverkapping overdekt alleen het water. Je kunt hier niet in staan, maar je houdt genoeg ruimte over om te zwemmen (het is niet zo dat je je hoofd stoot).

Het voordeel van een lage overkapping is dat je er van buiten overheen kunt kijken, je bent dus niet het zicht in je tuin kwijt. Ook is het zo dat een lage zwembadoverkapping gemakkelijker kan worden weggewerkt in bijvoorbeeld het terras, deze valt dan minder op.

Ontvang GRATIS advies van experts

lage overkapping zwembad
Een lage zwembadoverkapping.
hoge zwembadoverkapping
Een hoge zwembadoverkapping.

Zijn alle zwembaden geschikt voor een overkapping?

Vrijwel iedere zwembadoverkapping wordt op maat gemaakt, dus in principe is ieder zwembad geschikt. Er zijn echter wel een paar eisen waar je zwembad aan moet voldoen. Het zwembad mag niet langer zijn dan twintig meter en niet breder dan tien meter. Daarnaast is het nodig dat je tegels rondom het zwembad hebt liggen.

De overkapping van het zwembad schuift namelijk over rails en deze kunnen heel mooi weggewerkt worden in de tegels. Uiteraard is het ook mogelijk om een zwembadoverdekking zonder rails te nemen, maar dan heb je wel minder mogelijkheden.

Waar is een zwembadoverkapping van gemaakt?

Een zwembadoverkapping bestaat uit doorzichtige kunststof of glazen panelen die in een frame (meestal van aluminium, hout kan eventueel ook) geplaatst zijn. Rubbers tussen de panelen en het frame zorgen ervoor dat er geen lekkage op kan treden.

Dit rubber is UV-bestendig, waardoor het niet snel zal verweren of verkleuren. In de meeste overkappingen zitten ventilatiepanelen die je open kunt zetten als het te warm wordt onder de overkapping. Als het te warm wordt, vormt er zich namelijk condens aan de binnenkant van de panelen en dit zorgt weer voor kalkaanslag en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is ook handig om een schuifdeur in de zwembadoverkapping te (laten) plaatsen. Zo hoef je niet steeds de overkapping open te schuiven als je in of uit het zwembad wilt. 

zwembad met overkapping

Hoe werkt een zwembadoverkapping?

Bij een zwembad met overkapping rolt het frame met behulp van loopwielen over rails. De panelen schuiven hierbij als een harmonica in elkaar, zodat je eigenlijk maar heel weinig van de totale overkapping overhoudt als deze helemaal opengeschoven is.

Het is nog mooier voor het aanzicht als je deze panelen in een muur weet weg te werken, maar dit hoeft natuurlijk niet. Er zijn ook zwembadoverkappingen die niet, of half open geschoven kunnen worden.

De voordelen van een zwembadoverkapping

Naast verlenging van het zwemseizoen en minder rommel in het water, biedt een overkapping over het zwembad nog meer voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Doordat je met de overkapping het zwembad helemaal af kunt sluiten, is dit veiliger voor (kleine) kinderen en huisdieren.
  • Een zwembadoverdekking is licht van gewicht en glijdt heel gemakkelijk over de rails. Je hoeft echt niet heel sterk te zijn om deze open en dicht te kunnen schuiven. Je kunt trouwens ook gemotoriseerde overkappingen kopen. Deze zijn zelfs met een afstandsbediening te bedienen.
  • Gemiddeld is het water van een zwembad met overkapping drie graden warmer dan een zwembad zonder overkapping. Dit komt voornamelijk, omdat de wind het water nu niet af kan koelen.
  • Zwembadoverkappingen zijn in minstens 250 RAL-kleuren verkrijgbaar. Zo kun je altijd de kleur van de overkapping afstemmen op het huis en de tuin.

De nadelen van een zwembadoverkapping

De aanschaf van een zwembadoverkapping is geen investering die je zomaar even doet. Daarom is het belangrijk om de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Ook de nadelen zetten we even voor je op een rijtje.

  • Zeker als je een hoge overkapping neemt, ben je een groot deel van het zicht in je tuin kwijt. Daarbij vinden sommige mensen een overkapping gewoon een ‘lelijk’ obstakel in hun tuin, die ze liever niet dan wel hebben.
  • Een kwalitatief goede overkapping, met veel opties, is relatief duur. Het is dus afhankelijk van je budget welke overkapping je kunt kopen.
  • De blaadjes, takjes en stof die eerst in het zwembad vielen, vallen nu op je overkapping. Ook zal er door condensatie kalkaanslag optreden aan de binnenkant van de panelen. Een zwembadoverkapping is dus zeker niet onderhoudsvrij.
zwembadoverkapping kopen

Factoren die de prijzen beïnvloeden

De prijs van een zwembadoverkapping is in de eerste plaats afhankelijk van de grootte van het zwembad. Een overkapping voor een zwembad van vijf bij twee meter is een stuk goedkoper dan een overkapping voor een zwembad van twintig bij tien meter.

Daarnaast is er het verschil in een hoge of lage overkapping. Bij een hoge overkapping moet er meer materiaal gebruikt worden en deze is dus duurder dan een lage overkapping. Je hebt ook nog te maken met de opties: hoe geavanceerder de overkapping, hoe duurder hij wordt.

Ten slotte heb je ook nog te maken met de plaatsingskosten. De vakman rekent uurloon en materiaalkosten. Wil je een exacte prijs ontvangen? Vraag dan hier gratis offertes aan.

Ontvang GRATIS offertes

hoge overkapping zwembad

De prijs van een zwembadoverkapping

Voor duizend euro heb je al een zelfbouwpakket, waarmee je een eenvoudige vaste overkapping kunt bouwen, maar je moet je afvragen of deze aan je wensen voldoet en of deze genoeg kwaliteit biedt. Een zwembadoverkapping voor een zwembad van gemiddelde grootte (acht keer vier meter) kost ongeveer drieduizend euro.

Je hebt dan een overkapping die je handmatig open kunt schuiven van een goede kwaliteit. Heb je een groter zwembad, of wil je meer opties? Dan kunnen de prijzen oplopen tot zevenduizend euro en meer. Alle hiergenoemde prijzen zijn exclusief plaatsing en inclusief btw.

We benadrukken dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen en zijn volledig afhankelijk van je eigen situatie en wensen. Voor exacte prijzen kan je via deze pagina gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

lage zwembadoverkapping

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een zwembadoverkapping?

Het is een beetje lastig te zeggen of je voor een zwembadoverkapping een vergunning nodig hebt. Als de overkapping niet gezien wordt als bijgebouw dan is deze vrijgesteld van vergunning tot een oppervlakte van tachtig vierkante meter.

Echter, als het wel als een bijgebouw gezien wordt dan moet je een vergunning aanvragen als de overkapping groter is dan veertig vierkante meter. Het beste kun je dit even navragen in je eigen gemeente. Een goede vakman kan je ook vertellen hoe het zit met de wet en regelgeving op dit gebied en hij kan ook een vergunning voor je aanvragen, indien nodig.

Zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Het goedkoopste is om zelf naar de bouwmarkt te gaan en daar de materialen te kopen voor een zwembadoverkapping. Vervolgens zoek je op internet een montagehandleiding op en begin je te bouwen. Deze manier kan echter wel eens heel duur uit gaan vallen als je zelf geen specialist bent in het bouwen van overkappingen voor een zwembad.

Het bouwen van een zwembadoverkapping is namelijk een karwei dat veel kennis, ervaring en inzicht vraagt. Neem daarom liever een vakman in de arm die de overkapping voor je bouwt. Door meerdere offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen kun je serieus besparen op de prijs en daarnaast krijg je ook nog eens garantie op de bouw.

Vind de juiste vakman in jouw regio

zwembadafdekking

Zwembadafdekking of zwembadoverkapping?

Naast zwembadoverkapping heb je ook zwembadafdekking. Let op: zwembadafdekking is heel iets anders dan een overkapping. Met een zwembadafdekking wordt een afdekzeil of rolluik bedoeld die het water afdekt.

Er zijn trouwens diverse manieren en mogelijkheden om het zwembad af te dekken. Het zwembad afdekken doe je telkens als je het zwembad niet gebruikt. De belangrijkste reden om dit te doen is het voorkomen van afkoeling van het zwemwater en eveneens zodat er geen vuil in het water valt. Hieronder gaan we in op de mogelijkheden, manieren en prijzen van het afdekken van een zwembad.

zwembadoverkapping zwembadrolluik

De voordelen van zwembadafdekking

Het afdekken van het zwembad biedt veel voordelen. In principe is het zo dat een zwembad eigenlijk niet zonder afdekking kan, want het levert gewoon heel veel op. We zetten alle voordelen voor je op een rijtje.

  • Zwembadafdekking zorgt ervoor dat het water minder snel afkoelt. Als je een verwarmd zwembad hebt, scheelt dit energie en dus ook in je portemonnee. Als je geen verwarmd zwembad hebt, stap je in ieder geval niet in ijskoud water en dat is toch ook wel zeer aangenaam.
  • Alle bladeren, stof, takjes, vogelpoep en andere viezigheid dat anders in het zwemwater terechtkomt, valt nu op de afdekking. Het water blijft dus schoner en je hoeft minder te filteren.
  • Door het afdekken van het zwembad, absorbeert deze minder licht. Dit heeft weer tot gevolg dat de algengroei ook geremd wordt. Op deze manier blijft je zwembad dus ook schoner.
  • In het zwemwater gebruik je chemicaliën en deze zullen ook verdampen. Door zwembadafdekking voorkom je voor een groot deel verdamping van het water en dus ook van de chemicaliën. Dit scheelt dus ook weer in de kosten, want je hoeft minder chemicaliën toe te voegen aan het water.
  • Het zwembad afdekken biedt ook een bepaalde mate van veiligheid. Zeker met een stevige zwembadafdekking (zwembadrolluik) zullen kleine kinderen of huisdieren niet in het water vallen en onder de afdekking terechtkomen. Een stevig zwembadrolluik kan met gemak een volwassen persoon dragen.

De nadelen van zwembadafdekking

Natuurlijk heeft zwembadafdekking ook nadelen. Als je over wilt gaan tot aanschaf van een zwembadafdekking is het belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. Vandaar dat we de nadelen ook benoemen.

  • De prijs van zwembadafdekking kan hoog uitvallen. Je kunt kiezen voor een volledig geautomatiseerd zwembadrolluik, maar die is een stuk duurder dan een eenvoudig afdekzeil van vinyl. Kijk dus goed naar je wensen en je budget. Een vakman kan je goede voorlichting geven over de afdekking die het beste bij jou (en je budget) past.
  • De blaadjes, stof en andere troep die eerst in het zwemwater vielen, vallen nu op de afdekking. Je zult een zwembadafdekking dus ook schoon moeten houden al valt dit karwei in de praktijk heel goed mee.
zwembadrolluiken

De soorten zwembadafdekking

In principe is een bladernet al een vorm van zwembadafdekking, maar dit is toch niet helemaal het onderwerp van dit artikel. Gemiddeld genomen zijn er twee soorten zwembadafdekking: afdekzeil, en zwembadrolluiken.

Echter, beide soorten hebben ook weer hun eigen varianten, wat de keuze niet echt vergemakkelijkt. Het beste is om de vakman in de arm te nemen voor een goed en nauwkeurig advies. Hieronder bespreken we dan ook globaal de twee meest voorkomende soorten van zwembadafdekking.

1. Het afdekzeil

Een afdekzeil kan gemaakt zijn van vinyl, noppenfolie of PE-schuim. Een afdekzeil van gewoon vinyl doet eigenlijk niet veel meer dan vuil tegenhouden en de temperatuur van het water enigszins vasthouden (dit is zeer miniem). Deze manier van afdekken is dan ook een goedkope variant van zwembadafdekking.

Een afdekzeil van noppenfolie warmt het zwemwater ook op en is vooral in de zomer erg handig. Er zijn verschillende soorten noppenfolie met ieder hun eigen thermische eigenschappen. Het beste resultaat geeft solar noppenfolie. Een zeil van PE-schuim heeft een goede isolerende werking.

Dit is juist weer voordeliger op bewolkte en koelere dagen. Ook hier zijn er weer verschillende varianten verkrijgbaar met ieder hun eigen thermische eigenschappen en waarden.

afdekzeil zwembad
Een afdekzeil voor het zwembad.

2. Het zwembadrolluik

Een rolluik voor een zwembad bestaat uit lamellen die aan elkaar verbonden zijn door middel van een scharnier. De lamellen kunnen zowel van pvc als van polycarbonaat gemaakt zijn. Het voordeel van polycarbonaat, in vergelijking met pvc, is dat het sterker is en dus een groter draagvermogen heeft.

Ook gaat polycarbonaat langer mee dan pvc, maar het is ook weer duurder in aanschaf. Rolluiken voor een zwembad kunnen zowel motorisch als manueel bediend worden, waarbij de motor zowel bovengronds als in het water geplaatst kan worden. Als je kiest voor een rolluik met solar lamellen kun je het water liefst acht graden warmer houden dan een zwembad zonder afdekking.

rolluik zwembad afdekking

Factoren die de prijs van zwembadafdekking beïnvloeden

Wat betreft de prijs van zwembadafdekking maken we ook hier weer onderscheid tussen afdekzeilen en zwembadrolluiken. De prijs van zwembadafdekking is vooral afhankelijk van de oppervlakte van het zwembad (we gaan uit van een gemiddeld zwembad en deze is acht bij vier meter) en het gebruikte materiaal (vinyl is goedkoper dan PE-schuim).

Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. Ook hier hebben we het over richtprijzen; de actuele prijzen kunnen anders liggen. Voor een exacte prijs kan je altijd terecht op deze pagina. Daar kan je gratis offertes laten opstellen door verschillende vakmannen.

1. Prijzen afdekzeil

  • Een ‘gewoon’ afdekzeil koop je al voor en bedrag van rond de honderd euro. Verwacht hier echter niet te veel van: ze zijn niet op maat gemaakt en hebben weinig tot geen isolerende werking. Het enige wat ze doen is vuil tegenhouden.
  • Voor een afdekzeil van noppenfolie ligt het eraan welke soort en welke dikte je neemt. De prijzen hiervan beginnen bij elf euro per vierkante meter (vier millimeter dikte) en lopen op tot vijftig euro per vierkante meter en meer.
  • De prijs van een afdekzeil van schuim (ook wel foam genoemd) is eveneens afhankelijk van de dikte en de soort. De prijzen hiervan beginnen bij dertig euro per vierkante meter (dikte van zes millimeter) en lopen op tot zeventig euro per vierkante meter of meer.

2. De prijs voor zwembadrolluiken

Zwembadafdekking door middel van rolluiken is behalve de grootte ook afhankelijk van het materiaal (pvc of polycarbonaat), het systeem (opbouw of inbouw) en de bediening (manueel of gemotoriseerd).

Een eenvoudig systeem kost ongeveer vijfduizend euro. Vervolgens kunnen de prijzen oplopen tot tienduizend euro of meer voor de geavanceerde modellen van polycarbonaat inclusief automatische bediening.

zwembad afdekzeil zwembadrolluik

Vergelijken loont

Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt die zwembadafdekking verkopen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Als je overweegt om zwembadafdekking te kopen laat dan offertes maken bij meerdere aanbieders (minstens drie) en vergelijk deze goed met elkaar.

Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.