Zonnescherm als alternatief voor een terrasoverkapping: info, prijs en gratis offertes

Met een zonnescherm kun je heel goed de zon uit je woning houden. Op zonnige dagen blijft het lekker koel in huis en in de winter zorgt het scherm ervoor dat je geen last hebt van de laagstaande zon. Natuurlijk is het ook een uitstekende zonwering voor buiten.

Als je veel zon rondom je woning hebt, is een goed zonnescherm in feite onmisbaar. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die dergelijke zonwering kan bieden. We gaan het onder meer hebben over soorten, prijzen, mogelijkheden, voor- en nadelen en de nodige vergunningen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

zonnescherm zonwering

Waarom een zonnescherm?

In het huis kan het, vooral in de zomer, heel warm worden als de zon volop schijnt. Het liefst wil je dan de temperatuur in de woning zo laag mogelijk houden. In dat geval kan een luifel de hoge temperaturen wegnemen. De zonwerende stof van het zonnescherm houdt de zonnewarmte tegen.

Daarnaast laten de meeste doeken van zonneschermen wel licht door, zodat je altijd voldoende licht in huis hebt. De schadelijke UV-straling wordt ook tegengehouden, zodat je hier zelf geen hinder van ondervindt en ook je meubels niet zo snel verkleuren.

Hoe werkt een zonnescherm?

Het grootste deel van een zonnescherm bestaat uit doek. Dit doek, dat gemaakt is van zonwerend materiaal, zit opgerold in een cassette die aan de gevel is vastgemaakt net boven het bovenste raamkozijn. Het doek wordt naar voren gebracht door de voorlijst die door geleiders naar voren of (schuin) naar beneden schuift en zo ontstaat een luifel.

Met behulp van de geleiders schuift het doek ook weer opgerold in de cassette. Deze omkapping zorgt ervoor dat het doek in opgerolde staat beschermd is tegen de weersinvloeden, waardoor het langer meegaat.

Elektrische of handmatige bediening?

Als je een zonnescherm koopt met manuele bediening dan draai je het scherm met een slinger en een katrol naar beneden. Deze manier van bedienen raakt echter uit de tijd en de meeste mensen kiezen voor een elektrische zonnescherm.

Het voordeel hiervan is dat je met één druk op de knop het scherm kunt laten zakken. Daarbij kun je nog weer kiezen of je de elektrische bediening met een schakelaar wilt, of met een afstandsbediening.

Het is tegenwoordig ook al mogelijk dat je het elektrisch zonnescherm bedient via een app op je smartphone, dit kan ook als je niet thuis bent. Als je een zonne- of windsensor laat plaatsen, regelt deze zelf of het scherm ingerold of uitgerold moet worden.

terrasoverkapping alternatief zonnescherm

Soorten zonneschermen

Er zijn verschillende soorten zonneschermen. Welke type je kiest, is vooral afhankelijk van je smaak en het budget. We lichten hieronder de belangrijkste soorten toe.

Het uitvalscherm

Het uitvalscherm is een van de oudste en populairste soorten zonneschermen en dit type wordt dan ook veel verkocht. Een uitvalscherm heeft twee vaste armen en als je het scherm uitrolt, rollen deze het doek omlaag.

Een van de voordelen van een uitvalscherm is dat je ze in veel verschillende breedtes kunt krijgen en dit maakt ze geschikt voor vrijwel ieder raam. Een uitvalscherm is niet heel geschikt als terrasoverkapping, omdat het doek schuin afrolt. In dat geval kun je beter kiezen voor een knikarmscherm. 

uitvalscherm zonnescherm

Het knikarmscherm

Bij een knikarmscherm wordt het scherm horizontaal uitgerold: de twee armen gaan recht vooruit.

Het voordeel van een dergelijk scherm, in vergelijking met een uitvalscherm, is dat je je er vrij onderdoor kunt bewegen en daarom is dit een prima zonnescherm voor een terras. Je hebt geen last van de zijarmen en het schuin aflopende doek.

Zodra het mooi weer is, neem je plaats op je terras en het scherm zorgt ervoor dat je lekker in de schaduw zit. Ook knikarmschermen zijn beschikbaar in verschillende breedtes, dus ook een zonnescherm voor een groot terras is heel goed mogelijk.

knikarmscherm

Het schaduwdoek

Een schaduwdoek heeft meerdere benamingen, zoals zonnedoek, zonnezeil of luifel. Eigenlijk weet iedereen wel wat een schaduwdoek is, want in feite is een parasol ook een schaduwdoek. De laatste jaren begint het schaduwdoek de parasol trouwens behoorlijk te verdringen. Een schaduwdoek is een los doek met verschillende bevestigingspunten.

Je kunt het doek eenvoudig bevestigen aan de gevel en aan staanders. Schaduwdoeken zijn er in verschillende vormen en in verschillende groottes. Zo zijn er bijvoorbeeld vormen als een rechthoek, een driehoek, een vierkant of een trapezevorm.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Markiezen

Deze zonneschermen hebben frame dat bestaat uit minstens vier houten of aluminium u-vormen (dit noemen we ‘slagen’). Deze slagen zijn door scharnieren aan elkaar verbonden en zowel het frame als de zijkanten zijn bekleed met doek.

Als de markies uitgerold wordt dan kantelt hij als het ware, zodat hij het hele raam bedekt. Hierdoor is een markies, in vergelijking met andere zonneschermen, bijzonder effectief in het tegenhouden van de zon. Markiezen zijn al heel lang in gebruik en daarom zie je ze vooral bij oudere, klassieke woningen.

markiezen alternatief terrasoverkapping

De soorten doek

Zonneschermen zijn leverbaar in verschillende soorten en ook in verschillende kwaliteiten doek. In principe komt het erop neer dat hoe beter de kwaliteit van het doek is, hoe beter het vuilafstotend is en algenvorming, rotting en schimmel tegengaat. Uiteraard zal ook de prijs stijgen bij een kwalitatief beter doek.

Waterdoorlatende doeken

Waterdoorlatend doeken zijn populair en worden veel verkocht. De voornaamste reden hiervoor is dat ze relatief goedkoop in aanschaf en daarnaast van goede kwaliteit zijn. Een waterdoorlatend doeken is sterk en neemt geen vocht op. Zoals de naam al zegt, zit je met een stevige regenbui niet droog.

De meeste mensen gebruiken een zonnescherm echter voornamelijk bij droog en zonnig weer, dus dit hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Doordat dit doek geen vocht opneemt, heb je vrijwel geen last van rotting of schimmelvorming.

Waterafstotende doeken

Dit soort doek is voorzien van een coating, waardoor het bestand is tegen matige regenval (geen stortbuien). Het voordeel van deze doeken is dat je ook met een klein buitje of bij regenachtig weer nog buiten onder het zonnescherm kunt zitten. Ze zijn gemiddeld iets duurder in aanschaf dan een waterafstotend doek.

Waterdichte doeken

Een waterdicht doek is meestal geheel van pvc gemaakt, of je hebt te maken met een polyester doek die voorzien is van een hele sterke coating. Zoals de naam al aangeeft, is het voordeel van een waterdicht doek is dat je eronder de meeste weersomstandigheden (behalve harde wind) onder kunt zitten.

Daarnaast zijn waterdichte doeken gemakkelijk schoon te houden, wat de duurzaamheid weer ten goede komt. Een waterdicht doek biedt ook optimale bescherming tegen UV-straling. Nadeel is dat ze behoorlijk zwaar van gewicht zijn en duurder in aanschaf dan waterafstotende en waterdoorlatende doeken.

zonwering doek zonnescherm

Wat is het verschil tussen een zonnescherm en een terrasoverkapping?

Zowel een zonnescherm als een terrasoverkapping zijn voorbeelden van zonwering voor buiten. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen een zonnescherm een terrasoverkapping. Het belangrijkste verschil is dat een terrasoverkapping permanent is.

Deze kun je niet aan het eind van het seizoen afbreken, in de schuur zetten en hem het jaar erop weer opbouwen. Ben je een echt buitenmens en wil je zo veel mogelijk (liefst in alle jaargetijden) overdekt buiten zitten?

Kies dan voor een terrasoverkapping. Wil je voornamelijk dat je huis koel blijft op warme dagen en dat je dan buiten lekker in de schaduw kunt zitten? Ga dan voor het zonnescherm.

verschil terrasoverkapping zonnescherm

Wat zijn de voordelen van een zonnescherm?

Zonneschermen hebben veel voordelen in vergelijking met een terrasoverkapping. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Zonneschermen hebben een brede uitval en houden daarom veel zon tegen en geven over een groot stuk van de tuin of het terras schaduw. Ook in huis blijft het daarom aanzienlijk koeler. Ze kunnen tot meer dan zes meter breed geleverd worden.
  • Je hebt altijd een vrije doorloop met veel ruimte.
  • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf. In ieder geval goedkoper dan een terrasoverkapping. 
  • Je kunt een luifel na het seizoen simpel opruimen en opbergen.
  • Zonneschermen hebben bij normaal gebruik een lange levensduur en gaan zeker een behoorlijk aantal jaren mee.
  • Je kunt zelf instellen hoeveel zon of schaduw je op het terras wilt hebben (bijvoorbeeld door het scherm maar halfopen te laten schuiven).
  • Ze zijn vrijwel overal te monteren: op gevels, maar ook op balkons.
  • Ze passen bij iedere woning. Vooral markiezen staan prachtig bij klassieke woningen.

Wat zijn de nadelen van zonneschermen?

Het zijn er niet veel, maar zonneschermen hebben ook nadelen:

  • Als het scherm te lang uitgerold blijft met slecht weer kan het doek sneller slijten. Dit kun je voorkomen door een zonne- en windsensor te nemen. Sensoren zorgen ervoor dat het doek automatisch in- en uitrolt. Dit heeft natuurlijk wel een meerprijs (van ongeveer twee- tot driehonderd euro).
  • Een elektrische zonnescherm met grote afmeting plus een zonne- en windsensor is relatief duur in aanschaf. De prijs kan oplopen tot wel vierduizend euro.

nadelen zonnescherm

Een zonnescherm kopen?

Als je een zonnescherm wilt aanschaffen, is het is lastig om prijzen goed te vergelijken, omdat er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs. We noemen de belangrijkste:

  • Hoe groter de afmetingen, hoe duurder het scherm wordt.
  • Het soort en type: een uitvalscherm is goedkoper dan een knikarmscherm. Daarom geven we verderop in dit artikel per type scherm de prijzen.
  • De kwaliteit van het doek waar het scherm van gemaakt is: er bestaan diverse soorten doek in verschillende prijsklassen.
  • Welke vorm van bediening je neemt: bediening met een schakelaar is bijvoorbeeld goedkoper dan bediening door een zonne- en windsensor.

We benadrukken dat alle prijzen voor zonwering buiten inclusief btw en exclusief plaatsing zijn. We hanteren richtprijzen, de actuele prijzen kunnen anders liggen.
Wil je graag een schaduwdoek? Koop dit soort zonwering dan online! Daar zijn ze veel goedkoper en ze zijn relatief makkelijk zelf te plaatsen. 

Prijs uitvalscherm

De prijs van een uitvalscherm ligt tussen de tweehonderd en duizend euro. Je hebt dan een scherm met een doek van gemiddeld tot goede kwaliteit. De breedte van dit doek varieert van een tot vier meter (vier meter is de maximale breedte). Wat betreft de elektrische bediening liggen de prijzen als volgt:

  • Bediening door een schakelaar: € 150 tot € 200
  • Bediening met afstandsbediening of smartphone: € 250 tot € 300
  • Zonne- en windsensor: € 200 tot € 300 (meerprijs bovenop de elektrische bediening).

prijs uitvalscherm

Prijs knikarmscherm

De prijs van een knikarmscherm ligt tussen de 700 en 1500 euro. Je hebt dan een scherm met een doek van goede kwaliteit. De breedte van dit doek is ongeveer vier tot vijf meter (knikarmschermen worden voornamelijk in grote maten geleverd, omdat ze meestal als terrasoverkapping dienstdoen).

De prijzen van de elektrische bediening liggen ongeveer even hoog als de gegeven prijzen van de elektrische bediening van het uitvalscherm.

Prijs schaduwdoek

Voor een standaard schaduwdoek, met een grootte van 25 vierkante meter, betaal je 50 tot 100 euro. Als je meer oppervlakte en betere kwaliteit wilt, loopt de prijs al snel op tot enkele honderden euro’s. Als je kiest voor een harmonicadoek beginnen de prijzen bij 350 euro.

Naar gelang de kwaliteit en de grootte kan dit oplopen tot ongeveer duizend euro. De prijzen voor een waterdicht schaduwdoek liggen niet veel hoger dan die van waterdoorlatende doeken. Het is ook mogelijk om een schaduwdoek op maat te laten maken. In dat geval ben je zeker duurder uit, maar heb je wel je eigen maten.

Vergelijk prijzen

Prijs markiezen

De prijs van een markies is vooral afhankelijk van de grootte. De prijs van een markies van een meter breed met een uitval van 80 centimeter ligt gemiddeld tussen de 350 en 450 euro. Voor een breder markies kun je ongeveer honderd euro extra per meter rekenen.

Wil je ook nog een omkapping bij de markies, zodat deze goed beschermd is tegen regen en vuil? De prijs van een omkapping is afhankelijk van het materiaal waar deze van gemaakt is en van de afmeting. Gemiddeld ligt de prijs van een omkapping tussen de 100 en 350 euro.

prijs markiezen

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een zonnescherm wilt monteren, kun je dit het beste overlaten aan een vakman. Het is namelijk nogal een precies karweitje. Daarnaast moet je altijd met meerdere personen zijn om het doek te monteren en als je een uitgebreid type zonnescherm hebt (bijvoorbeeld met elektrische bediening) dan moet je zeker over enige vakkennis beschikken.

Daarom kun je het plaatsen van een zonnescherm beter overlaten aan de vakman. Hij bezit de juiste kennis en ervaring en bij eventuele gebreken kun je altijd op hem terugvallen. Bovendien krijg je dan ook garantie op de montage.

Kies je echter voor een schaduwdoek? Dan raden wij aan om al het werk in eigen handen te nemen. 

Laat meerdere offertes maken

Er zijn verschillende aanbieders van zonneschermen of terrasoverkappingen. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere (bij voorkeur drie) leveranciers. Het vergelijken van offertes loont en je kunt dan ook al snel een flink bedrag besparen.

Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene te kijken. Een offerte aanvragen via onze website is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.

zonnescherm plaatsen

Vergunning nodig?

In principe heb je voor het plaatsen van zonnescherm geen vergunning nodig, omdat dit niet als bijgebouw wordt gezien. Toch kan het zijn dat je onder bepaalde voorwaarden toch een vergunning aan moet vragen (bijvoorbeeld als je in een rijksmonument woont).

Het beste kun je bij je eigen gemeente navragen of je wel of geen vergunning aan moet vragen. Ook de vakman kan je adviseren of je deze aan moet vragen of niet en eventueel kan hij dit ook voor je regelen, zodat je er zelf geen werk van hebt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.