Veranda als alternatief voor de terrasoverkapping

Als je een terrasoverkapping helemaal dichtmaakt met voornamelijk glas dan spreken we over een veranda (ook wel tuinkamer bij onze Noorderburen, of orangerie). Veranda’s zijn bijzonder populair, omdat je hier in feite het hele jaar gebruik van kunt maken.

Er zijn verschillende soorten veranda’s die van verschillende materialen gemaakt zijn. Natuurlijk heeft deze overkapping ook een prijs, afhankelijk van het materiaal, en zijn er verschillen indien je ze zelf plaatst of laat bouwen. Op al deze vragen (en meer) geeft dit artikel een antwoord.

Ontvang GRATIS offertes en advies

terrasoverkapping veranda

Wat is een veranda?

Als je op deze website bent uitgekomen, ben je vast wel bekend met de term terrasoverkapping. Dit is een afdak die aan de gevel van je huis gemonteerd wordt, zodat je beschermd bent tegen de weersinvloeden. Zo zit je op hele hete dagen beschermd tegen de felle zon en op koude dagen beschut tegen de regen en wind.

Als je een terrasoverkapping voorziet van glazen zijwanden en een schuifdeuren aan de voorkant (helemaal dichtmaakt) dan heb je een veranda. Een veranda is dus eigenlijk een luxe uitvoering van een terrasoverkapping.

Het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping

Mensen die een terrasoverkapping hebben, kennen hier de voordelen van. Je kunt op minder mooie dagen toch droog buiten zitten en op hele hete dagen zit je beschermd tegen de zon. Met een veranda ga je net een stap verder. Waar een terrasoverkapping in de winter te koud is, kun je het hele jaar door in de veranda zitten.

Op warme dagen hoef je niet bang te zijn dat je in een soort broeikas zit, want er zijn voldoende mogelijkheden tot ventilatie en bescherming tegen de zon.

veranda overkapping

De voordelen van een veranda

Naast het feit dat je het hele jaar door van een tuinkamer gebruik kunt maken, heeft deze nog meer voordelen. Deze zetten we even voor je op een rijtje.

  • Als je al een terrasoverkapping hebt, valt de kostprijs goed mee om er een volwaardige veranda van te maken. Er moeten alleen nog maar zij- en voorwanden in.
  • Je kunt de glazen wanden dicht laten, voor de helft openschuiven of helemaal openschuiven. Op deze manier creëer je altijd het door jou gewenste klimaat in de veranda.
  • Op slechte en winderige dagen moet je toch nog je tuinmeubels afschermen onder een terrasoverkapping. Je hebt namelijk alleen maar bedekking van bovenaf. In een veranda kun je de tuinmeubels gewoon laten staan. Ook potplanten kun je rustig laten overwinteren in de veranda.
  • Het glas beschermt je tegen hinderlijke UV-stralen. Je hoeft hier dus geen hinder van te ondervinden, daarnaast verkleuren je tuinmeubels ook niet.
  • Een tuinkamer is een absolute meerwaarde voor je woning. Bij een eventuele verkoop levert je dit weer (financiële) voordeel op.
  • Je kunt in een tuinkamer echt je eigen plekje creëren. Wat dacht je van een speelkamer voor de kinderen, een plek om voor vrienden een feestje te geven (je kunt nu ook barbecueën in de winter!) of een eigen plantenkamer?

De nadelen van een veranda

Als je een forse investering doet, wat een veranda zeker is, dan is het verstandig om de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Daarom noemen we hier ook de nadelen van een veranda.

  • Een nadeel van een veranda kan de relatief hoge prijs zijn. Als je een terrasoverkapping wilt uitbreiden met zij- en voorwanden is dit toch behoorlijk duur (zie hierover meer bij het kopje ‘prijzen’). Een nieuwe veranda plaatsen, is uiteraard nog weer iets duurder. Bij de meeste aanbieders is er gelukkig voor ieder budget wel een veranda te vinden. Je kunt het beste hier even naar informeren bij een vakman bij jou in de buurt.
  • Als je weinig ruimte in je tuin hebt om een veranda te bouwen, dan kan het gebeuren dat je een relatief kleine veranda krijgt. Hier kun je eigenlijk niet goed met het hele gezin van genieten. Daarnaast kan het ook gebeuren dat je veranda dicht bij de buren geplaatst wordt en dit gaat dan weer ten koste van je privacy.
  • Vogelpoep, stof, takjes, blaadjes, … Je ziet het allemaal liggen op een veranda. Je zult deze dus regelmatig schoon moeten maken. Een veranda is dus niet helemaal onderhoudsvrij.
veranda alternatief terrasoverkapping

Waar wordt een veranda van gemaakt?

Er zijn diverse materialen waar een veranda van gemaakt kan worden, net zoals bij een terrasoverkapping. De meest voorkomende materialen zijn: hout en aluminium. We bespreken deze afzonderlijk.

Een houten veranda

Bij een houten veranda hebben we het over de constructie (het frame) van steunpalen en dakprofielen. Hout is een bijzonder populair materiaal om een veranda van te bouwen, omdat het een natuurlijke en warme uitstraling heeft.

Ook is hout een relatief goedkoop en duurzaam materiaal. Daardoor past een houten veranda in principe bij ieder huis. Als je kiest voor een veranda van hardhout heb je ook nog eens heel weinig onderhoud en een langere levensduur dan bijvoorbeeld geïmpregneerd hout.

Een aluminium veranda

Ook bij aluminium bedoelen we de constructie van de veranda. Aluminium is een licht, maar toch sterk materiaal en is daarom zeer geschikt om een veranda van te bouwen. Aluminium heeft geen onderhoud nodig en gaat daarom nog langer mee dan een houten veranda.

Tegenwoordig is aluminium in diverse RAL-kleuren verkrijgbaar, zodat je altijd een keuze kunt maken die bij jouw huis en tuin past. Aluminium heeft een strakke en moderne uitstraling die bij moderne woningen extra goed uitkomt. Een aluminium veranda past echter ook heel goed bij andere type woningen.

aluminium veranda

Het dak en de wanden van een veranda

Er zijn ook diverse materialen waar het dak en de zijwanden van een veranda van gemaakt kunnen zijn. De bekendste zijn: glas, polycarbonaat en pvc. Deze bespreken we ook afzonderlijk.

Een veranda van glas

Glas is één van de populairste materialen om de wanden en het dak van een veranda van te maken. Als je gelaagd glas neemt, ook wel hoogrendementsglas genoemd, dan profiteer je van de hoge isolerende waarde hiervan.

Hierdoor zal het op hete dagen minder warm in de veranda zijn en op koele dagen wordt de warmte binnen de veranda beter vastgehouden. Een andere optie is melkglas. Het nadeel hiervan is dat je door de melkachtige kleur het zicht volledig kwijt bent.

Ontvang gratis offertes en advies van experts

Een veranda van polycarbonaat

Polycarbonaat is één van de sterkste kunststoffen die er is en ook zeer geschikt om de wanden en het dak van een veranda van te bouwen.

Polycarbonaat is maar liefst 250 keer harder dan glas en je hoeft echt niet bang te zijn dat dit gaat breken of scheuren. In vergelijking met glas is de lichtinval van polycarbonaat twintig procent minder, maar de lichtinval is nog steeds voldoende om behaaglijk in de veranda te kunnen zitten.

Een veranda van pvc

Ook pvc is een kunststof die geschikt is om de wanden en het dak te maken van een tuinkamer. Pvc is een zeer populair materiaal dat vele toepassingen kent en dat komt vooral omdat het zo goedkoop is.

Daarbij is pvc minder sterk dan polycarbonaat, maar nog altijd drie keer sterker dan glas. Ten opzichte van polycarbonaat is de lichtinval nog ietsje minder en pvc heeft ook een minder lange levensduur dan glas en polycarbonaat.

veranda

Soorten veranda’s

Er zijn verschillende soorten veranda’s die allemaal hun eigen manier van gebruik hebben. We bespreken ze afzonderlijk.

De leef- of woonveranda

De leefveranda heeft in tegenstelling tot een ‘gewone’ veranda niet overal glas. Bij een leefveranda heb je namelijk een plat dak dat (meestal) niet doorzichtig is. Dit dak is uitstekend geïsoleerd, waardoor het ’s zomers geen oververhitting in de leefveranda ontstaat en ’s winters blijft het lekker warm.

Het is ook mogelijk om de leefveranda bij het huis te trekken. Bij de bouw van een leefveranda wordt de gevel van het huis doorbroken om de veranda te bouwen. Je kunt dus vanuit het huis de leefveranda binnenlopen. Een groot voordeel van de leefveranda is dat deze het huis een behoorlijke meerwaarde geeft.

Een terrasoverkapping ombouwen tot een leef- of woonveranda is vrijwel onmogelijk, of het zou je in ieder geval héél veel geld kosten.

Aanbouwveranda

De aanbouwveranda is de veranda zoals wij hem het beste kennen: een terrasoverkapping die dichtgemaakt is en aan de gevel van het huis is vastgemaakt. Meestal maakt deze overkapping geen volwaardig deel uit van de woning, aangezien ze met een afgesloten deur naar de veranda wordt verbonden.

Open veranda

Een open veranda is in principe hetzelfde als een terrasoverkapping. Er zijn twee steunpalen en een dakconstructie. Een open veranda wordt niet helemaal dichtgemaakt met wanden. Een dergelijke veranda kan eventueel nog wel zijwanden hebben.

Orangerie

Het woord orangerie is eigenlijk een synoniem voor veranda, maar van oorsprong wordt het ook wel een wintertuin genoemd. De oorspronkelijke orangerie kun je het beste vergelijken met de huidige broeikas.

In de winter kwamen hier de kuipplanten in te staan (orangerie komt van het Franse woord voor sinaasappelboom) die uit exotische oorden kwamen. Tegenwoordig kun je een veranda hier nog steeds voor gebruiken, alleen is het specifieke doel van een orangerie wat in ongebruik geraakt.

terrasoverkapping ombouwen tot veranda

Een veranda bouwen?

Het bouwen van een veranda is een behoorlijke klus die veel inzicht, kennis en vakmanschap vraagt. Tenzij je een specialist op dit gebied bent, zal het lastig worden om zelf een veranda te bouwen.
Het beste kun je dan ook een vakman onder de arm nemen.

Hij of zij kan een ontwerp voor je maken en advies geven over de te gebruiken materialen. Zo wordt er een veranda samengesteld helemaal naar jouw specifieke wensen en je budget. Als de vakman deze veranda gaat bouwen, heb je ook nog eens garantie, dus je kunt altijd op hem terugvallen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Factoren die de prijs van een veranda beïnvloeden

Het is niet zo gemakkelijk om een exacte prijs van een veranda te geven. Er zijn namelijk nogal wat factoren van invloed op de prijs hiervan. De oppervlakte is een belangrijke factor, want hoe groter de veranda is, hoe duurder hij wordt. Een andere bepalende factor is de materiaalkeuze. Een veranda van hout, bijvoorbeeld, is gemiddeld goedkoper dan een van aluminium.

Dan heb je natuurlijk ook nog de plaatsingskosten. In de regel vallen onder de plaatsingskosten ook de vervoers- en materiaalkosten (en de aan- en afvoer hiervan).

Iedere aannemer berekent weer zijn eigen prijs, dus deze zullen eveneens verschillen. Als je nog extra opties in je veranda wilt hebben, bijvoorbeeld verlichting of elektrische schuifdeuren, betaal je daar ook weer een meerprijs voor.

De prijs van een veranda

De prijs van een veranda begint bij een bedrag van ongeveer zevenduizend euro. We hebben het dan over een aanbouwveranda met een gemiddelde oppervlakte van ongeveer tien vierkante meter. Als je een grotere en luxere veranda neemt, gaat de prijs ook stijgen. Deze kan gemakkelijk oplopen tot vijftienduizend euro, voor een leefveranda, en meer. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. We hebben het hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Voor een exacte prijs raden wij aan om offertes aan te vragen. Als je dat via onze offertedienst doet, is dat volledig gratis en vrijblijvend.

veranda terrasoverkapping

Heb je een vergunning nodig om een veranda te bouwen?

Voor het bouwen van een veranda heb je een vergunning nodig. Welke vergunning je nodig hebt en hoe je hieraan komt. zullen we in stappen uitleggen.

De meldingsplicht

In een aantal gevallen is meldingsplicht al voldoende voor het bouwen van een veranda. Dit is bijvoorbeeld het geval als je (inclusief de nieuw te bouwen veranda) niet meer dan veertig vierkante meter aan bijgebouwen hebt en als de veranda niet hoger wordt dan vier meter.

Natuurlijk wonen wij in België en zijn er dus altijd uitzonderingen mogelijk. Raadpleeg daarom je gemeente om zeker te zijn van deze regelgeving.

Een architect

Als aan de voorwaarden van de meldingsplicht zijn voldaan en er hoeven geen stabiliteitswerkzaamheden verricht te worden, heb je onder bepaalde voorwaarden geen architect nodig. Deze voorwaarden zijn:

  • De veranda is kleiner dan veertig vierkante meter.
  • De veranda bestaat voor minstens 75 procent uit glas
  • De kroonlijsthoogte is niet hoger dan drie meter
  • De nokhoogte is niet hoger dan 4,5 meter

De stedenbouwkundige vergunning

Als je niet voldoet aan de voorwaarden van de meldingsplicht dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen.
Er zijn twee soorten stedenbouwkundige vergunningen: de eenvoudige en de uitgebreide.

Een eenvoudige vergunning vraag je aan als er geen stabiliteitswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en een uitgebreide vraag je aan als deze wel moeten worden uitgevoerd. In het laatste geval vraag je ook medewerking van een architect.

Een goede vakman heeft trouwens ook veel kennis op het gebied van vergunningen aanvragen. Sommige aannemers kunnen en willen de aanvraag ook voor je doen, zodat je zelf geen papierwerk hebt.
Wil je graag dat een professionele vakman dit voor jou uitpluist? Vraag dan een gratis offerte aan op deze pagina.

Vergelijken loont

Als je een forse uitgave doet door het (laten) bouwen van een tuinkamer, dan is het verstandig om niet met de eerste de beste aannemer in zee te gaan. Het is beter om bij meerdere aanbieders een offerte te laten maken en deze naast elkaar te leggen. Op deze manier kun je soms wel dertig procent op de prijs van een veranda besparen.

Dat is precies wat wij doen met onze offertedienst. Wij contacteren voor jou verschillende aannemers die elk hun eigen offerte voor jouw specifieke noden opstelt. Uiteraard is deze dienst volledig gratis en vrijblijvend. Jij kiest dust zelf of je al dan niet met één van de vakmannen verder wil gaan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.