Terrasverwarming en terrasverwarmers

terrasverwarming

Een terrasverwarming is perfect indien je op koudere dagen onder de terrasoverkapping wilt zitten. Er is een groot aanbod op de markt van diverse soorten terraskachels die ervoor zorgen dat het altijd lekker warm is op je terras. Of je nu een staande terrasheater op gas neemt of een elektrische terrasverwarmer aan het plafond: er is van alles mogelijk.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten terrasverwarming en alle mogelijkheden die deze te bieden hebben.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is terrasverwarming?

Als je veel tijd doorbrengt op het terras onder een terrasoverkapping dan ben je toch voornamelijk aangewezen op de warme dagen. Je kunt deze tijd echter verlengen door het terras te verwarmen met een terrasverwarmer. Een dergelijke verwarmer heeft trouwens meerdere benamingen en wordt ook wel terraskachel,  heater, tuinkachel of buitenhaard genoemd.

Het terras wordt met een terrasverwarmer altijd verwarmd door middel van elektriciteit of gas. Dit in tegenstelling tot een vuurkorf, waar je de warmte krijgt van hout dat verbrandt.

infrarood terrasverwarming terrasoverkapping

Waarom terrasverwarming nemen?

Stel je voor: het is een mooie dag in de nazomer en je hebt een groot deel van de dag gezellig onder je terrasoverkapping doorgebracht. Rond 20 uur wordt het echter te koud om nog buiten te kunnen blijven zitten. Dat is natuurlijk erg jammer, want het is nog wel gezellig.

Op zo’n moment is een terrasheater ideaal, want deze zorgt voor een heerlijke warmte, waardoor je nog vele aangename uren op het terras door kunt brengen.

Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor een dag in de nazomer. Er zijn nog heel veel dagen waarop je gebruik kunt maken van terrasverwarming. Op deze manier verleng je dus gewoon het buitenseizoen.

Soorten terrasverwarming

Er zijn twee soorten terrasverwarming: op gas en elektrisch.

Er is vaak verwarring, omdat er mensen zijn die denken dat er nog een derde soort is: infrarood (terras) verwarming. Dat klopt niet helemaal.

Infrarood is namelijk een andere benaming voor stralingswarmte en een heater via infraroodverwarming werkt ook op elektriciteit of gas. Je hebt dus terrasverwarmers met en zonder infrarood verwarming. Hieronder lichten we de soorten terrasverwarming verder toe.

Terrasverwarming op gas

Een terrasheater op gas is vaak een staand model dat wel iets weg heeft van een lantaarnpaal. Ze worden ook wel flameheaters of patioheaters genoemd en worden aangesloten op een gasfles die in het apparaat geplaatst kan worden. Daarnaast zijn er ook modellen die aan de wand of aan het plafond gemonteerd kunnen worden.

Een heater op gas kan vooral de grotere terrasoverkappingen verwarmen, dankzij het hogere vermogen. Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere terrasverwarmers aan te schaffen. Het is voordeliger om bijvoorbeeld twee heaters aan te schaffen met elk iets minder vermogen, dan één met een hoog vermogen.

Terrasverwarming op gas: voor- en nadelen

Wil je je terras verwarmen op gas? Dit biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen welke we hieronder bespreken.

Voordelen

  • Je kunt een terrasheater op gas vrijwel overal neerzetten.
  • Je hoeft geen rekening te houden met snoeren.
  • Met een heater op gas heb je een hoog vermogen, waardoor je een groot bereik van de warmte creëert.
  • Veel mensen vinden een vlam sfeervol en gezellig op het terras.
  • Een heater op gas kan gemakkelijk geïnstalleerd worden zonder dat de meterkast aangepast hoeft te worden.

Nadelen

  • Een terrasverwarmer op gas heeft een lager rendement dan een terrasheater die elektrisch werkt.
  • Een gasfles raakt leeg en zal op den duur vervangen moeten worden. Stroom is in principe altijd beschikbaar.
  • Staande terrasheaters op gas nemen behoorlijk wat ruimte in.
  • Een terrasverwarmer op gas is gemiddeld genomen duurder in aanschaf dan een elektrische heater.
terrasverwarmer terrasoverkapping

Terrasverwarming op elektriciteit

Een elektrische terrasheater kan gewoon aangesloten worden op het stopcontact. Als je niet voldoende stroomcapaciteit hebt, moet de meterkast worden aangepast. Als dat ook niet mogelijk is, ben je aangewezen op een terrasheater op gas.

Elektrische heaters worden in de meeste gevallen aan de wand of aan het plafond gemonteerd, alhoewel er ook staande modellen verkrijgbaar zijn. Een elektrische terrasverwarmer heeft een gerichte straal die verwarmd en is daardoor vooral geschikt voor de kleinere terrasoverkappingen.

Je kunt ook elektrische terrasverwarmers kiezen die via infrarood verwarming werken.

Terrasverwarming op elektriciteit: voor- en nadelen

Net als terrasverwarmers op gas hebben ook die op elektrisch verschillende voor- en nadelen. Ook deze zetten we voor je op een rijtje.

Voordelen

  • In verbruik is de elektrische heater iets duurder, maar het rendement is hoger dan een terrasverwarmer op gas.
  • Een elektrische terrasverwarmer is energiezuinig en kan niet uitwaaien bij een stevige windvlaag.
  • Een heater op elektriciteit is erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te installeren.
  • Elektrische heaters zijn goedkoper in aanschaf dan die op gas.
  • Een elektrische terrasverwarmer heeft geen onderhoud nodig.

Nadelen

  • Je kunt ze niet overal plaatsen waar je zou willen, omdat je altijd met het snoer zit.
  • De warmte straalt heel gericht, waardoor je geen grote oppervlakken kunt verwarmen. Het is wellicht verstandiger om meerdere elektrische heaters te nemen als je een grote terrasoverkapping hebt.

Infrarood terrasverwarming

Met infrarood (terras) verwarming breng je de infraroodstraling direct over op mensen en objecten. Deze straling zorgt ervoor dat je een hogere gevoelstemperatuur ervaart. De lucht wordt namelijk niet verwarmd door infraroodstraling, maar kleding en huid bijvoorbeeld wel.

Een terrasverwarmer met infraroodstraling heeft dan ook een zeer hoog rendement van 92 procent. Je kunt deze terrasverwarmers het beste aan het plafond of aan de wand ophangen om dit rendement te bereiken. Ook tochtvrij zitten, is heel belangrijk, want tocht zorgt ervoor dat kleding en je huid afkoelt.

Infrarood terrasverwarming: de voordelen

We hadden al genoemd dat het rendement van een infrarood terrasverwarmer erg hoog is. Er zijn echter nog veel meer voordelen:

  • Infrarood terrasverwarmers zijn verkrijgbaar in compacte modellen in allerlei kleuren die gemakkelijk te installeren zijn.
  • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Je kunt infrarood (terras) verwarming gemakkelijk aan en uit doen en ook dimmen. Dit kan zelfs met een afstandsbediening.
  • Het bereik van deze verwarmer is relatief groot (vier meter, afhankelijk van het vermogen).
  • Je kunt deze terrasverwarmers probleemloos dicht onder het plafond plaatsen.
  • Infrarood terrasverwarmers werken geluidloos, hebben geen onderhoud nodig en kunnen niet uitwaaien door de wind.
terrasverwarming infrarood

Terrasverwarming modellen

Er zijn verschillende modellen terrasverwarmers die allemaal hun eigen kenmerken en voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste verschil is dat je staande en hangende terrasverwarming hebt en deze kun je weer onderverdelen in meerdere modellen.

Ontvang advies van experts

Hangende terrasverwarming 

Plafondheater

Een plafondheater kun je het beste vergelijken met een hanglamp. Je hangt deze dan ook aan het plafond van je terrasoverkapping. Het voordeel van deze heater is dat je veel ruimte bespaart. Het ophangen van een dergelijke heater vormt dan ook geen enkel probleem.

Er zijn ook plafondheaters die eruitzien als een rechthoekige bak die omgekeerd aan het plafond is gemonteerd. Ze zijn wat minder stijlvol, maar wel heel effectief. Plafondheaters zijn zowel op elektrisch als op gas verkrijgbaar.

Heatstrip

Een heatstrip is een relatief grote, platte, rechthoekige terrasverwarmer die aan het plafond wordt gemonteerd. Het voordeel van een heatstrip is dat deze direct een groot oppervlak kan verwarmen. Daarnaast vallen ze nauwelijks op en lijkt het alsof ze zijn weggewerkt in het plafond. Een heatstrip werkt meestal op elektriciteit.

Wandheater

Zoals de naam al zegt, monteer je een wandheater aan de wand. Deze heaters zijn vergelijkbaar met de rechthoekige bak die je als plafondheater kunt gebruiken en zien er min of meer ook hetzelfde uit. Wandheaters zijn eveneens verkrijgbaar op gas en op elektriciteit.

Staande terrasverwarming

Flameheater

Een flameheater wordt ook wel patioheater of loungeheater genoemd. Je kunt dit model  het beste omschrijven als een vlam in een glazen buis. Flameheaters zijn grote staande modellen, maar ze zijn ook verkrijgbaar als tafelmodel. Meestal werkt deze terrasheater op gas. De gasfles is dan weggewerkt in de staander.

Staande heater

Een staande heater is heel goed vergelijkbaar met een flameheater: het is als het ware een lange rechtopstaande buis die verwarmd wordt. Ook hier kom je de benaming loungeheater tegen.

Bij staande heaters zie je in tegenstelling tot een flameheater geen vlammen. Er zit een verwarmingselement in dat warmte uitstraalt. Ook staande heaters werken meestal op gas en zijn in verschillende uitvoeringen en materialen verkrijgbaar.

Tafelheater

Een tafelheater kun je qua uitvoering het beste vergelijken met een tafellamp. Ze zijn wat klein van stuk, hebben ook niet zoveel vermogen, maar je kunt ze prima kwijt op een tafel of iets dergelijks. Ze zijn uitstekend geschikt om onder een terrasoverkapping te gebruiken. De meeste tafelheaters werken op elektriciteit.

staande terrasverwarming

Terrasverwarming: prijzen

De prijs van een terrasverwarmer is vooral afhankelijk van het vermogen dat deze kan leveren en het stralingsbereik. Hoe hoger het vermogen, hoe groter het stralingsbereik en hoe hoger de prijs uitvalt.

Het minimale stralingsbereik van een verwarmer gaat tot 10 vierkante meter. Het maximale stralingsbereik is 30 vierkante meter en meer. Om het overzichtelijk te houden, bespreken we prijzen per soort terrasverwarmer.

Elektrische terrasverwarmer: prijs

Je koopt al een elektrische terrasverwarmer voor een paar tientallen euro’s. Deze hebben een vermogen van rond de 1000 Watt en een stralingsbereik tussen 10 en 20 vierkante meter.

Wil je wat meer vermogen (2000 Watt) en dus een groter stralingsbereik? Dan ben je tussen 100 en 300 euro kwijt.

De echte zware en grote modellen beginnen qua prijs rond 500 euro en dit kan oplopen tot 750 euro. Een geavanceerde terrasverwarmer, die bijvoorbeeld draaibaar is, valt ook weer duurder uit dan een standaard heater.

Terrasheater op gas: prijs

De prijs van een niet al te grote gasheater (qua vermogen en omvang) begint bij ongeveer 150 euro. Het stralingsbereik is dan ongeveer 20 vierkante meter.

Voor een gemiddelde flameheater betaal je toch al snel 200 tot 500 euro.

Bij de grotere en zwaardere modellen gasheaters loopt de prijs op tot 1.500 euro (en ze zijn er nog duurder). Ook bij een terrasheater op gas kun je kiezen voor geavanceerde modellen. Zo zijn ze bijvoorbeeld te koop met een volledig automatische ontsteking. Ook hiervoor betaal je weer een meerprijs.

Vind de juiste vakman in jouw regio

terrasverwarmer

Terrasverwarming: het verbruik

Veel mensen willen wel graag lekker warm onder hun terrasoverkapping zitten, maar vragen zich af wat de kosten hiervan zijn. Behalve de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de verbruikskosten.

Je hebt natuurlijk altijd te maken met factoren als hoe groot je terrasoverkapping is en welk vermogen je terrasheater heeft. Daarom gaan we hier uit van gemiddelden en kunnen de verbruikskosten daarom bij jou wel heel anders zijn.

Terrasverwarming elektriciteit: voorbeeld verbruikskosten

De prijs voor elektriciteit ligt ongeveer op 22 eurocent per kWh. Stel je hebt een terras van ongeveer 12 vierkante meter (3,5 bij 3,5 meter). Je koopt een elektrische terrasverwarmer met een vermogen van 1.400 Watt. Deze verbruikt per uur 1,4 kilowatt. Je betaalt dan: 1,4 x ,022 = 31 cent per uur.

Gemiddeld gebruik je een terrasverwarming 80 tot 100 uur per jaar. Je zou dan hoogstens 31 euro per jaar kwijt zijn (we hebben de btw wel, maar de energiebelasting niet meegerekend). Voor een dergelijk terras is het voor ideale verwarming beter om twee heaters te nemen en dan ben je dus 62 euro per jaar kwijt.

Terrasverwarming gas: voorbeeld verbruikskosten

Op dit moment ligt de prijs voor aardgas op 79 eurocent per kubieke meter. We nemen weer even het terras van 12 vierkante meter als voorbeeld. Een gasheater voor dit terras verbruikt 0,90 kubieke meter aardgas per uur. Je betaalt hier aan verbruikskosten: 0,90 x 0,79 = 71 cent per uur en dus 71 euro per jaar.

Nu is het zo dat er ook gasheaters op propaan- of butaangas werken. De prijs van propaan en butaan is erg lastig te geven en schommelt dagelijks. Deze ligt in ieder geval hoger dan die van aardgas. Van alle soorten gas aardgas is het goedkoopste manier om je terras te verwarmen.

Ook hier geldt trouwens weer dat je beter twee gasheaters kan nemen voor de ideale verwarming van het terras.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.