Terrasoverkapping onderhouden

terrasoverkapping onderhoudNet zoals eender welk ander bijgebouw heeft een terrasoverkapping ook regelmatig een onderhoud nodig. Bepaalde materialen hebben meer onderhoud nodig dan andere (bijvoorbeeld hout) maar vergis je niet. Ieder materiaal heeft wel eens een schoonmaakbeurt nodig.
Algen, mossen, bladeren, zand en stof zullen ieder jaar terugkomen en je verplichten om je terrasoverkapping aan een groot onderhoud te onderwerpen.
Je kan het onderhoud natuurlijk niet blijven uitstellen, want door een regelmatige poetsbeurt uit te voeren verleng je de levensduur van je pergola namelijk aanzienlijk.

Vooral bij algen en mossen is het aangeraden om snel te gaan ontmossen. De worteltjes hechten zich immers diep in het materiaal van de pergola, waardoor de waterwerende functie weleens zou kunnen ongedaan worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat je terrasoverkapping in de toekomst zal gaan rotten of roesten.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

terrasoverkapping schoonmaken

Meest onderhoudvriendelijke materiaal

Het ene materiaal is al eenvoudiger te onderhouden dan het andere.

Hout heeft het meeste onderhoud nodig. Het blijft immers een (meestal) onbewerkt natuurproduct. Nu moet wel gezegd worden dat hardhout of geïmpregneerd hout niet veel werk geeft. Het enige waar je op moet letten is dat er geen mossen of algen op gaan groeien. Schuren of vernissen moet niet. (Bij andere houttypes dan hardhout of geïmpregneerd hout moet dit wel!)

Glas heeft ook redelijk wat onderhoud nodig. Dit is gewoon te wijten aan het feit dat het doorzichtig is en dat je er alle viezigheid dus al snel op ziet liggen. Mossen, stof, blaadjes, algen, … Regelmatig bijpoetsen is de boodschap.

Aluminium en PVC zijn de beste keuzes voor het minste onderhoud. Hoewel ook zij mossen en algen krijgen te verduren. Ook stof en andere vuiligheid hoopt zich natuurlijk op op deze terrasoverkappingen.

Zoals je kan lezen is er geen enkele overkapping waar je geen werk aan hebt. De extra tijd die je in glas of hout moet stoppen is dan ook verwaarloosbaar.onderhoud terrasoverkapping

Wat en hoe?

Een beetje gezond verstand brengt je al gauw bij het schoonmaken van de belangrijkste delen van de overkapping.
Het meeste werk zal je hebben aan het dak, die het merendeel van de viezigheid opvangt. Maar ook de steunpalen (het frame) moeten ook eens worden schoongemaakt. Dit kan gewoon met een doekje als het gewoon gaat om wat stof.

Voor het dak te poetsen gebruik je het best een stabiele ladder. Spoel het dak eerst eens af met een tuinslang zodat de meeste vuildeeltjes er al zijn afgespoeld. Daarna kan je met een doekje het aangekoekte vuil verwijderen van zowel het dak als de dakgoot.

Als je toch bezig bent is het niet onverstandig om ook de onderkant van het dak eens nat te spuiten. Misschien zitten er wel beestjes onder.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!