Terrasoverkapping uit hout

terrasoverkapping houtWie houdt er nu niet van om heerlijk op het terras te zitten onder het stralende zonnetje?
Te felle zon is natuurlijk ook niet echt prettig. Dan wordt het al heel snel veel te heet op je terras. Je hebt anderzijds ook te maken met bewolkte dagen. Dan wil je eigenlijk wel buiten, maar de kans op regen maakt dit in feite onmogelijk. In al deze gevallen is een terrasoverkapping ideaal. Met zo’n afdak kun je immers onder veel soorten weersomstandigheden prettig buiten zitten. Dit artikel gaat specifiek over de houten terrasoverkapping.We geven de mogelijkheden met een terrasoverkapping van hout en we bespreken de voor- en de nadelen.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

Wat is een houten terrasoverkapping?

Simpel gezegd bestaat een terrasoverkapping uit twee of vier steunpalen met daarop een dak. Eventueel kan een overkapping voorzien worden van dichte of half open wanden. Deze constructie wordt aan de gevel van de woning gemonteerd, uiteraard boven het terras. Het is trouwens ook mogelijk om een losstaande constructie te plaatsen. Dan praten we wel sneller over een tuinoverkapping.
Bij een terrasoverkapping van hout zijn de staanders en het frame van het dak gemaakt van hout. Het dak zelf is meestal niet van hout, maar kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals glas, polycarbonaat of doek.

Waarom een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping biedt je vooral bescherming. Bij al te felle zon kun je heerlijk in de schaduw zitten en bij regen of andere neerslag zit je altijd droog. Ook heb je weinig last van vallende bladeren.

Als je een goede terrasverwarming aanschaft, is het zelfs op kille dagen nog heerlijk vertoeven op je terras. De terrasoverkapping voorzien van half open of dichte wanden, beschut je ook nog eens tegen de wind. Een mooie terrasoverkapping kun je dan inzetten als een verlengstuk van je huis, wat de waarde van je woning ook weer doet toenemen.

houten terrasoverkapping

Waarom een terrasoverkapping van hout?

Het voordeel van hout is dat het een hele natuurlijke, tijdloze en warme uitstraling heeft. Daarbij past hout, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminium, bij ieder soort en type woning.
Een ander voordeel van hout is dat het relatief goedkoop is. Met een terrasoverkapping van hout ben je dus nooit al te duur uit (al kun je het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt).

Hout kun je verven in alle kleuren die er zijn. Hierdoor kun je het hout de uitstraling geven die jij wilt. Zodra je het wel gehad hebt met een kleur, verf je het gewoon weer over. Zo kun je eindeloos blijven variëren.

Nadelen van een terrasoverkapping van hout

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan een houten terrasoverkapping.

Hout vergt het nodige onderhoud. Zo zul je je terrasoverkapping van hout regelmatig eens van een likje vernis moeten voorzien. Echter wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout of hardhout. Dit hoef je in principe niet te verven.
Toch is het beter om ook geïmpregneerd hout regelmatig te behandelen, bijvoorbeeld met een beits. Bij hardhout is dit niet nodig, maar daar betaal je dan initieel weer meer voor.
Door bovenstaande factoren is een terrasoverkapping van hout minder duurzaam dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping van aluminium.

Een ander nadeel van hout is dat het schimmels en insecten aantrekt. Je zult hout dan ook zeer zeker regelmatig grondig moeten reinigen.terrasoverkapping uit hout

Een houten tuinoverkapping

Met een tuinoverkapping bedoelen we een vrijstaande overkapping zoals een pergola of prieeltje. Net als bij een houten terrasoverkapping kan een houten tuinoverkapping ook voorzien zijn van dichte of half open wanden. Een tuinoverkapping is ten opzichte van een terrasoverkapping iets duurder in aanschaf, omdat je meer materiaal (steunpalen) nodig bent.
Het voordeel van een tuinoverkapping is dat je deze in principe kunt plaatsen waar je wilt. Ook ben je niet gebonden aan de gevel van je huis en de daarbij behorende afmetingen.

Welke houtsoort neem je?

Het is moeilijk om een exacte prijs te geven voor een terrasoverkapping. De prijs is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Zo heb je te maken met de houtsoort die er gebruikt wordt. Vuren of grenen hout is het goedkoopst, maar heeft ook veel onderhoud (verf, vernis, beits, …) nodig en gaat minder lang mee.
Geïmpregneerd hout is al weer wat duurzamer, maar ook dit hout zal af en toe behandeld moeten worden en is in aanschaf weer duurder dan vuren of grenen hout. Bovendien is het ook niet erg goed voor het milieu.
Hardhout hoeft niet behandeld te worden, is bijzonder duurzaam, maar relatief duur in aanschaf.

Als je budget niet toereikend genoeg is om een hele overkapping van geïmpregneerd of hardhout te nemen kun je ook combineren. De steunpalen hebben in de praktijk het meeste onderhoud nodig. Je zou dan bijvoorbeeld hardhouten steunpalen kunnen nemen en een dak van geïmpregneerd of vuren hout.welk hout voor een pergola / terrasoverkapping?

Hoe komt de prijs van een terrasoverkapping van hout tot stand?

Behalve de keuze van de houtsoort, zijn er nog wel meer factoren die de prijs van een terrasoverkapping van hout beïnvloeden. Denk maar eens aan de afmetingen. Het zal je niet verbazen dat hoe groter de overkapping is, hoe duurder het wordt.
Een andere factor die een rol speelt, is het soort en type dak dat je neemt. Een dak van golfplaten is aanmerkelijk goedkoper dan een dak van glas.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de kosten voor het plaatsen van de overkapping. Het plaatsen van een terrasoverkapping is niet zo maar een klusje. Ook al ben je een handige doe-het-zelver, er komt een behoorlijk stukje vakmanschap kijken bij het monteren van een terrasoverkapping. Alle werkzaamheden laten doen is het duurst, maar met alles wat je zelf uit kunt voeren, bespaar je weer op de kosten. Bovendien heb je bij vakmannen ook steeds garantie. Áls er iets misgaat, hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken.

Wil je graag weten wat een (houten) terrasoverkapping precies zou kosten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende prijsofferte aan via onze website.

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een houten overkapping zelf wilt plaatsen, moet je weten dat dit allesbehalve makkelijk werk is.
Ben je wel handig? Dan kan je het natuurlijk zelf proberen, maar zorg er dan wel voor dat er niets misgaat. Je kan immers niet terugvallen op de garantie als je zelf een overkapping plaatst.
Eventueel kan je ook besparen op de werkzaamheden door bepaald werk zelf te doen en de rest uit te besteden aan de vakman. In overleg met een vakman behoort dit zeker tot de mogelijkheden.
Als je graag contact wil leggen met een plaatser van terrasoverkappingen, dan kan je hier gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.terrasoverkapping van hout zelf maken of laten doen?

Wat kost een terrasoverkapping van hout?

De standaardafmeting voor een terrasoverkapping is ongeveer drie meter diep, vijf tot zes meter breed en twee tot drie meter hoog.
Voor een erg eenvoudige terrasoverkapping van hout kom je al toe met een paar honderd euro.
Weet wel dat je dan niet veel meer hebt dan een paar simpele staanders en een dak met golfplaten.
Voor het serieuzere werk moet je toch al snel rekenen op een prijs die begint bij duizend euro.
Je hebt dan een stevige terrasoverkapping van een kwalitatief prima houtsoort met een mooi en stevig dak. Met een dergelijke terrasoverkapping kun je zeker een tiental jaren vooruit.

Daarna kunnen de prijzen voor een overkapping oplopen tot drie- of vierduizend euro. Deze prijsstijging is vooral afhankelijk van de grootte en het soort materiaal waar het dak van gemaakt is. Alle prijzen die hier gegeven worden, zijn exclusief het plaatsen van de overkapping.
Wil je graag een exact prijsbestek? Laat je gegevens en een beetje informatie achter op dit contactformulier.

Hoe kies je de beste aanbieder?

Er zijn bijzonder veel verschillende aanbieders op de markt die terrasoverkappingen van hout verkopen. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer: de ene aanbieder heeft een prijs inclusief plaatsen en de andere aanbieder weer niet, de ene aanbieder gebruikt een ander soort materiaal dan de ander en ga zo maar door.

Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte aanvragen via terras-overkappingen.be is altijd volledig gratis en je zit nergens aan vast.terrasoverkapping van hout

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Om direct maar antwoord te geven op deze vraag: een bouwaanvraag heb je eigenlijk zelden nodig. Zolang de overkapping niet hoger wordt 3,5 meter en je binnen een straal van 30 meter van je huis blijft, is er geen vergunning nodig. Er zijn nog wel enkele uitzonderingen. Als je dus twijfelt, kun je het beste bij je gemeente navragen welke regels er gelden voor het bouwen van een terrasoverkapping van hout.

Hier vind je alvast een samenvatting van al deze regels.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!