Terrasoverkapping uit hout

terrasoverkapping houtBij regenachtige zomerdagen toch droog zitten en bij hete zomerdagen lekker koel? Dan is een houten terrasoverkapping net iets voor jou. In dit artikel geven we informatie over een houten terrasoverkapping. We bespreken de voor- en de nadelen, de soorten en maten, de aanbieders en de prijzen.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

Wat is een houten terrasoverkapping?

In principe is een terrasoverkapping van hout niets meer dan twee staanders en een dak. Deze constructie wordt aan de gevel van het huis vastgemaakt en de ruimte eronder kun je benutten als terras. Eventueel zou je de zijkanten nog kunnen voorzien van dichte of half open wanden. Dit houdt de wind tegen, waardoor het nog aangenamer toeven is op het terras.

Waarom een terrasoverkapping?

Het doel van een terrasoverkapping is bescherming bieden. De overkapping zorgt ervoor dat je beschermd zit tegen de regen en andere neerslag. Je kunt dus op minder aangename dagen toch lekker op je terras zitten. In de herfst heb je ook minder last van vallend blad en als je zijwanden hebt, zit je goed beschut tegen de wind. Op hele hete dagen beschermt de overkapping je tegen al te felle zon.

houten terrasoverkapping

Waarom een terrasoverkapping van hout?

Terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, waarbij hout en aluminium het populairst zijn. Als je kiest voor een overkapping van hout ben je in ieder geval nooit te duur uit. In vergelijking met andere materialen is hout namelijk het goedkoopste materiaal waar een terrasoverkapping van gemaakt wordt. Hout heeft een natuurlijk en warme uitstraling. Hout is een tijdloos materiaal en past daarom bij ieder type huis. Een terrasoverkapping van hout is duurzaam. Zeker als je het hout goed onderhoudt, kan een houten terrasoverkapping tientallen jaren meegaan. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je de overkapping in alle kleuren kunt verven die je wilt. Daarmee kun je de terrasoverkapping altijd de perfecte uitstraling geven.

Nadelen van een terrasoverkapping van hout

Een nadeel van een houten terrasoverkapping is dat het in vergelijking met aluminium niet onderhoudsvrij is. Hout trekt schimmels en insecten aan, dus je zult een terrasoverkapping van hout regelmatig grondig schoon moeten maken. Als je het leuk vindt om planten tegen de overkapping op te laten groeien, is het ook opletten dat deze het hout niet aantasten. Om verrotting te voorkomen zul je het hout moeten verven. Dit kan met een goede beits of buitenlak. Je kunt ook kiezen voor een overkapping van geïmpregneerd hout. Dit hoef je in principe niet te verven, maar het is beter om het af en toe toch te doen. Als je helemaal niet wilt verven, kun je kiezen voor hardhout (bijvoorbeeld meranti). Dit is duurder in aanschaf, maar het gaat ook weer langer mee.terrasoverkapping uit hout

Een houten tuinoverkapping

Als de terrasoverkapping los staat van de gevel noemen we het een tuinoverkapping. Een tuinoverkapping wordt ook wel pergola of prieel genoemd. Een tuinoverkapping van hout valt vaak iets duurder uit dan een terrasoverkapping , omdat je meer materiaalkosten kwijt bent. Het voordeel van een tuinoverkapping is dat je deze in principe kunt plaatsen waar je wilt. Daarbij ben je niet, zoals bij een terrasoverkapping, afhankelijk van de afmetingen van de gevel. Dus ook qua omvang kun je de tuinoverkapping naar eigen idee (laten) maken.

Welke houtsoort neem je?

Een tuinoverkapping van hout is in principe verkrijgbaar in drie houtsoorten: blank hout, geïmpregneerd hout of hardhout. Voor blank hout wordt meestal vuren- of grenenhout gebruikt. Dit is relatief goedkoop in aanschaf, maar heeft als nadeel dat het (regelmatig) geverfd moet worden. Geïmpregneerd hout is duurder in aanschaf, maar heeft nauwelijks behandeling nodig. Het meest duurzame materiaal is hardhout. Dit hoeft je niet te behandelen en gaat tientallen jaren mee. Nadeel is dat hardhout ook het duurst in aanschaf is. Om de kosten te drukken, kun je ook verschillende houtsoorten combineren. De staanders hebben het meeste onderhoud nodig, zeker als je ze in de grond graaft. Die zou je dan van hardhout kunnen nemen, terwijl je voor de dakconstructie een goedkopere houtsoort neemt. In principe is iedere houtsoort dus goed. Welke je neemt, is vooral afhankelijk van je budget.welk hout voor een pergola / terrasoverkapping?

Hoe komt de prijs van een terrasoverkapping van hout tot stand?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een houten terrasoverkapping beïnvloeden. Eén daarvan is de houtsoort. Een andere factor is de grootte van de overkapping. Hoe groter de overkapping wordt, hoe meer materialen je nodig bent en hoe hoger de prijs uitvalt. Ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt, speelt een rol in de totstandkoming van de prijs. Voor een paar simpele golfplaten ben je heel wat minder kwijt dan een dak van polycarbonaat of glas. We kunnen dan ook concluderen dat het een kwestie is van smaak en budget om te zien op welke prijs je uitkomt. 

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een houten overkapping zelf wilt plaatsen, moet je er rekening mee houden dat dit geen eenvoudige klus is. Bij het bouwen van een terrasoverkapping komt een stukje vakmanschap om de hoek kijken en niet iedereen bezit dit. Als je overal vanaf wilt zijn, kun je het beste het plaatsen in zijn geheel overlaten aan de vakman. Voordeel is ook dat je op hem terug kunt vallen bij eventuele gebreken. Je kunt besparen op de kosten door de werkzaamheden die je zelf kunt doen niet uit te besteden. In overleg met de vakman is dit zeker mogelijk. Wil je graag in contact komen met een vakman? Vraag hier een gratis offerte aan en bespreek wat er kan gebeuren.terrasoverkapping van hout zelf maken of laten doen?

Wat kost een terrasoverkapping van hout?

Het is lastig om een vaste prijs te noemen voor een houten overkapping. Daarvoor zijn er simpelweg te veel factoren van invloed op de prijs. We houden het in dit geval dus bij richtprijzen (exclusief plaatsing). Daarbij moeten we ook vermelden dat de hier genoemde prijzen af kunnen wijken van de actuele prijzen. Om tot een goed vergelijk te komen, gaan we uit van een overkapping met een standaardafmeting. Dit is drie meter diep, vijf tot zes meter breed en twee en half tot drie meter hoog. Een terrasoverkapping in de meest simpele vorm kost dan ongeveer vijfhonderd euro. Dan heb je niks bijzonders, maar je zit wel beschermd tegen zon en regen. Voor een stevige houten overkapping van geïmpregneerd hout met een stevig dak, ben je al snel het dubbele of driedubbele kwijt. Daarna is het vooral een kwestie van: meer, mooier en groter. De prijs is dan afhankelijk van smaak en budget en deze kan oplopen tot drie- of vierduizend euro. 

Hoe kies je de beste aanbieder?

Er zijn verschillende aanbieders van houten terrasoverkappingen. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere leveranciers. Het vergelijken van offertes loont. Je kunt snel een paar honderd euro besparen. Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast.terrasoverkapping van hout

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

  • De oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • De overkapping niet hoger wordt dan drie en een halve meter
  • Je de overkapping binnen dertig meter van de woning bouwt.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. Zij kunnen precies duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

  • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
    Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!