Terrasoverkapping glas

terrasoverkapping glasMet een terrasoverkapping van glas zit je altijd buiten. ’s Zomers draai je de ramen een beetje open en waait het lekker door. In de andere jaargetijden zorgt de glazen overkapping voor een aangename warmte. In dit artikel kom je alles te weten over een glazen terrasoverkapping: de voors en de tegens, de soorten en maten en natuurlijk de kosten.

Wil je graag een terrasoverkapping laten plaatsen? Klik dan hier.

glazen terrasoverkapping

 

Hoe ziet een terrasoverkapping van glas eruit?

Een terrasoverkapping van glas kan natuurlijk niet helemaal uit glas bestaan. Dat zou een wel erg breekbaar geheel worden. Als we het hebben over een glazen overkapping dan bedoelen we een overkapping waarbij in ieder geval het dak van glas is gemaakt. Eventueel kunnen de zij- voordeuren ook van glas zijn. De dragende constructie is in de meeste gevallen gemaakt van hout of van aluminium. De terrasoverkapping wordt aan de gevel van je huis gemonteerd en onder de overkapping kun je een terras maken. Op deze manier zit je beschermd tegen neerslag en vallend blad. Als je de zijkanten voorziet van wanden (open of half open) zit je ook nog beschut tegen de wind. Daarbij profiteer je optimaal van de zonnewarmte, maar het kan ook snel te warm worden.

De voordelen van een terrasoverkapping van glas

Een groot voordeel van een glazen overkapping is dat het licht ongehinderd wordt doorgelaten. Daardoor heb je een vrij uitzicht en kun je optimaal gebruik maken van de zonnewarmte. In vergelijking met een dak van polycarbonaat vermindert de lichtdoorlatendheid niet na verloop van tijd. Een ander voordeel is dat glas nauwelijks onderhoud nodig heeft. Je hoeft het eigenlijk alleen maar regelmatig schoon te maken. Dat kan trouwens met allerlei schoonmaakmiddelen, ook bijtende. Als je de overkapping maakt van gelaagd glas heb je als voordeel dat dit geluiddempend is. Je hoeft ’s winters ook niet bang te zijn een flink pak sneeuw valt. Gelaagd glas kan zeker een meter sneeuw verdragen.

De nadelen van een terrasoverkapping van glas.

Op warme dagen kan het wel heel erg warm worden onder een glazen terrasoverkapping. Zeker als je ook glazen zijwanden en voordeuren hebt, heb je al snel het idee dat je in een broeikas zit. Aangezien een terrasoverkapping toch ook bedoeld is om in de schaduw te zitten op warme dagen, moet je hier een oplossing voor zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door een schermdoek boven het glas te plaatsen. Een ander nadeel is dat glas een breekbaar materiaal blijft. Ondanks dat gelaagd glas heel wat kan hebben, blijft het toch oppassen geblazen. Stof, takjes en blaadjes zie je allemaal op glas. Als je dat storend vindt, moet je vaak schoonmaken.

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

terrasoverkapping glas

Uit welke soorten glas kun je kiezen?

Als je kiest voor hoogrendementsglas kun je profiteren van de isolerende waarde van dit glas. De temperatuur onder de terrasoverkapping zakt behoorlijk door het hoogrendementsglas en daarbij blijft de lichtinval even hoog. Om de temperatuur te laten dalen onder de overkapping kun je ook kiezen voor melkglas. Het voordeel hiervan is dat het niet heel erg warm wordt onder de terrasoverkapping, maar het nadeel is dat je het zicht kwijt bent en dat je niet optimaal profiteert van de lichtinval.

Richtprijzen

Aangezien je een glazen terrasoverkapping bijna altijd in zijn geheel koopt, is het lastig om een prijs te geven voor alleen een glazen dak. Om je toch een beetje een indruk te geven wat een dak van glas kost, geven we de prijs van de gehele terrasoverkapping.
Alle kosten, dus ook die voor het frame, profielen, rubbers en dergelijke zijn mee berekend. Het gaat trouwens om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen (exacte prijzen krijgen? Vraag hier een offerte aan). De afmetingen zijn heel bepalend bij de prijzen van glazen terrasoverkappingen. Om tot een goed prijsvergelijk te komen, gaan we uit van een vaste maat. Een afmeting voor een gemiddelde terrasoverkapping is vijf tot zes meter breed en twee en half tot drie meter diep.

Een prijsvoorbeeld van een gemiddelde terrasoverkapping van glas

We nemen een aluminium terrasoverkapping met een glazen dak. Deze kost gemiddeld 2000 euro. Hier komt een fundering bij en deze kosten zijn 200 euro. Dan komen er nog montagekosten overheen en die zijn 750 euro.
Al met al komt een glazen terrasoverkapping, geplaatst en al op bijna 3000 euro. Je kunt natuurlijk op de kosten besparen door de terrasoverkapping zelf te plaatsen, maar dit is wel een werkje waar veel vakmanschap bij komt kijken. Dit is niet voor iedere doe- het-zelver weggelegd.

Een prijsvoorbeeld van een luxe glazen terrasoverkapping

Bij de glazen overkapping van het vorige prijsvoorbeeld nemen we ook verlichting en kiezen voor een set van zes ledlampen. Deze set kost 200 euro.
We willen ook beschut zitten tegen de wind en daarom nemen we zijwanden. We nemen twee glazen schuifdeuren voor 1800 euro. Omdat de wind ook wel eens van voren komt, kiezen we daar ook glazen schuifdeuren. Deze kosten 1000,- euro.

In totaal komt deze terrasoverkapping nu op 6150 euro. Als we helemaal luxe willen, zouden we er ook nog een terrasverwarmer van 650 euro bij kunnen nemen. Je kunt ook voor glazen wanden kiezen in plaats van schuifdeuren. Dan ben je weer een stuk goedkoper uit. Reken dan op een bedrag tussen de vier en de vijfduizend euro.

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

terrasoverkapping met glas

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders op de markt die terrasoverkappingen met glas verkopen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is via deze website altijd gratis en je hebt nooit een directe aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van een terrasoverkapping is uiteraard een stuk goedkoper dan dit te laten doen. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om een terrasoverkapping eigenhandig te plaatsen. Je moet over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een terrasoverkapping met glazen dak op de juiste manier te plaatsen. Als je een vakman onder de arm neemt, weet je zeker dat de overkapping goed geplaatst wordt en je kunt op hem terug vallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. In overleg is dit zeker mogelijk.

Wil je graag contact opnemen met een vakman? Vul dan dit formulier in.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

 • De oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
 • De overkapping niet hoger wordt dan drie en een halve meter
 • Je de overkapping binnen dertig meter van de woning bouwt.
 • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!