Terrasoverkapping doek

overkapping met doekHeel wat mensen kiezen ook voor een terrasoverkapping die uit verschillende materialen bestaat. De populairste mogelijkheid daarbij is een terrasoverkapping met doek.
Veel mensen vragen ons of een doek wel zo’n goed idee is, want België staat natuurlijk niet meteen bekend voor zijn tropische klimaat… Toch is ons antwoord positief!
Dee terrasoverkapping doeken worden uit polyester gemaakt en krijgen daarbovenop nog eens een pvc coating. Daardoor zijn de doeken helemaal waterdicht gemaakt en kunnen ze gerust enkele liters Belgisch regenweer dragen!
Het leuke aan een terrasoverkapping met doek is dat je er erg uitgebreide mogelijkheden bij hebt.
De meeste terrasoverkappingen kunnen niet worden geverfd, of in ieder geval niet in zo veel kleuren. Met een doek over je overkapping wordt het zo veel eenvoudiger om een accentkleur aan te brengen, zonder dat het meteen te opvallend wordt. Afhankelijk van het bedrijf waar je dit zonnedoek aanschaft, kan je rekenen op enkele RAL kleuren.
Ben je benieuwd naar de prijs die vakmannen vragen voor een terrasoverkapping? Klik dan hier.
 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

 terrasoverkapping met doek

Voordelen van een zonnedoek

 • De steunpalen zijn een blijvende constructie, maar het dak kan altijd worden opengeschoven. Handig bij minder goed weer, als je toch wat zon binnen wilt laten stromen.
 • Verkrijgbaar in vele verschillende RAL-kleuren voor een leuke toets aan je overkapping.
 • Er mag al heel wat misgaan om je doek te laten scheuren! Door allerlei speciale coatings en behandelingen zijn de doeken bestand tegen gure weersomstandigheden.
 • Vaak bieden leveranciers ook een (beperkte) vorm van garantie aan bij deze schaduwdoeken. Vraag hier dus zeker naar als je een offerte aanvraagt!
 • Het doek is eenvoudig op maat te snijden en brengt geen al te grote meerkost met zich mee.
 • In vergelijking met andere materialen, betaal je voor een zonnedoek slechts de fractie van die prijs.

Nadelen van een terrasoverkapping met doek

 • Stof, algen, afval en andere viezigheid hechten zich erg snel aan het doek. Om de waterwerende functie van het doek te behouden moet je het dan ook regelmatig vuilvrij maken. Als het doek geen donkere kleur heeft, zie je dit vuil bovendien snel liggen.
 • Nadat je het doek hebt opgehangen, moet je er wel degelijk nog naar omkijken. Het doek kan niet het hele jaar door buitenhangen, want dan kunnen er scheurtjes vormen.
 • Eens je de uitvoering en de kleur van het doek hebt gekozen, kan je het niet meer vervangen. Tenzij je natuurlijk een ander doek koopt.

pergola met doek

Alternatief voor een terrasoverkapping met doek

Sommige mensen willen wel graag een plekje in de schaduw, maar vinden een terrasoverkapping toch te permanent aanwezig. Een erg gelijkaardig alternatief voor een terrasoverkapping is een zonnescherm.

Een zonnescherm is een type van zonwering die, net als de overkapping, aan een draagmuur wordt bevestigd. Hier gebeurt dat echter wel in een omkasting, en zijn er geen steunpalen nodig.
Het zonnescherm zit operold in de kast die aan je muur wordt bevestigd. Dit opgerolde doek kan met een druk op de knop worden uitgerold of opgeborgen.

Een tweede alternatief is het schaduwdoek.
In feite is dit niet meer dan twee, drie of vier steunpalen (meestal uit hout of aluminium) waartussen een zonnedoek wordt strakgespannen.
Deze constructie kan ook worden afgebroken, maar het is wel iets meer werk om ze ook weer op te zetten.

Er bestaan talloze vormen zonneschermen en schaduwdoeken waar je op deze site meer over kan lezen.

zonnescherm als alternatief voor terrasoverkapping

Prijs terrasoverkapping doek

Zoals we al bij de voordelen hebben opgesomd is een terrasoverkapping in combinatie met een doek veel goedkoper dan de aluminium, houten en polycarbonaten variant.
Natuurlijk zijn niet alle doeken hetzelfde en kan je zo veel betalen als je zelft wilt. Die meerprijs zit dan vooral in de afmetingen, het materiaal, de sterkte, luxevarianten, afwerking, etc.
Een erg basic overkapping met doek kost je zeker €350,00 à €400,00 voor een volledige set. Daarbij is doek en steunpalen inbegrepen.
Groter en luxueuzer bestaat natuurlijk ook! Reken daarbij zeker op €800,00 à €1000,00.

schaduwdoek terrasoverkapping

Terrasoverkapping doek plaatsen

Vrijwel alle terrasoverkappingen worden vastgemaakt aan een muurprofiel met een helling van 15°. Ook dit kan bij een terrasoverkapping met doek, maar hier heb je toch iets meer vrijheid.
Je kan het doek immers ook gewoon tussen reeds bestaande muren laten spannen, eventueel met behulp van een extra steunpaal.

Nadat de staanders zijn geplaatst wordt het doek tussen het muurprofiel en de staanders gehecht en stevig opgespannen.

Ben je handig genoeg om je overkapping zelf te plaatsen? Lees dan zeker het volgende artikel : Terrasoverkapping voor doe het zelvers.
Wil je dat de terrasoverkapping liever wordt geplaatst? Klik hier en vraag een gratis offerte aan!

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!