Lamellen terrasoverkapping

lamellen terrasoverkapping

Een lamellen terrasoverkapping is behalve erg praktisch ook ongekend mooi. Je voelt je als het ware een koning op je eigen terras: je zit in de schaduw en met één druk op de knop ‘tover’ je de blauwe lucht tevoorschijn. Het warme zonlicht en een heerlijk verkoelende wind komen eveneens het terras opstromen. Zeg nou zelf, wat wil je nog meer?

 • Gratis offertes voor terrasoverkappingen ontvangen?
  Vul dit formulier in voor elektronische offertes van meerdere vakmannen te ontvangen!

lamellendak

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is een hele fijne toevoeging aan de woning. Aan de gevel wordt een constructie gemonteerd bestaande uit staanders en leggers. Op deze leggers wordt een dak geplaatst en zo ontstaat een overkapping waaronder het zowel ’s winters als ’s zomers heerlijk toeven is. Het voordeel van een terrasoverkapping is dat je met felle zon lekker in de schaduw kunt zitten en op bewolkte of regenachtige dagen toch nog droog buiten kunt zitten.

Welke soorten terrasoverkappingen zijn er?

Terrasoverkappingen zijn er in een paar soorten en allerlei maten. De meeste terrasoverkappingen zijn gemaakt van hout of aluminium. Een stijlvolle (maar wel dure) terrasoverkapping is de overkapping die gemaakt is van smeedijzer. Het dak van een terrasoverkapping is meestal gemaakt van glas of polycarbonaat (een soort kunststof). Er zijn echter ook (uit)schuifbare terrasoverkappingen, dan is het dak meestal gemaakt van doek. Schuifbare terrasoverkappingen komen het dichtst in de buurt van de terrasoverkapping met lamellen.

Wat is een lamellen terrasoverkapping?

Een lamellen terrasoverkapping is meestal geheel gemaakt van aluminium, alhoewel er ook overkappingen zijn met lamellen van kunststof (polycarbonaat). Het dak van de lamellen terrasoverkapping bestaat uit draaibare lamellen die naar eigen wens open, half open of dicht te draaien zijn. Het draaien van de lamellen gaat elektrisch en dit regel je met een afstandsbediening. Het is ook mogelijk om de zijkanten van de overkapping te voorzien van lamellen wanden, maar de nadruk ligt toch op het dak. Een lamellen overkapping is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren. Er zijn twee varianten van lamellen terrasoverkappingen: een overkapping die aan de gevel gemonteerd wordt, of een overkapping die losstaand geplaatst wordt.

lamellendak terrasoverkapping

Met de lamellen overkapping luchtstroom en zonlicht reguleren

Het grote voordeel van een terrasoverkapping met lamellen is dat zowel de lichtinval als de luchtstromen te reguleren zijn. Een terrasoverkapping met een vast dak houdt opstijgende warmte tegen en laat al het zonlicht door. Heb je een schuifbare terrasoverkapping dan is het dak òf open, òf dicht. Bij een terrasoverkapping met lamellen kun je deze lamellen in elke gewenste stand zetten en laat je opstijgende warmte ‘ontsnappen’. Tegelijk kun je de hoeveelheid zonlicht van bovenaf reguleren: hoe verder je de lamellen opendraait, hoe meer zonlicht er binnenkomt.

Een terrasoverkapping met lamellen heeft een stijlvolle uitstraling

Onmiskenbaar heeft een lamellen terrasoverkapping een bijzonder stijlvolle uitstraling. De strakke, rechte lijnen geven je huis een extra dimensie. Bij een modern huis vormen huis en de lamellen terrasoverkapping een harmonieus geheel, doordat de lijnen naadloos in elkaar overlopen. Bij een wat ouder huis krijgt het huis juist meer aanzien en oogt het geheel stijlvol en eigentijds. Een lamellen overkapping is een waardevolle toevoeging van ieder huis en zal de waarde van je huis zeker verhogen.

Een lamellen overkapping is waterdicht

Als je de lamellen overkapping dicht draait, heb je een volwaardig dak. Op warme dagen houdt dit dak de felle zonnestralen tegen en op regenachtige dagen zit je lekker droog. Een terrasoverkapping met lamellen is voor 99 procent waterdicht. Daarnaast zijn de lamellen sterk en stevig, waardoor je ook niet bang hoeft te zijn voor beschadigingen bij hevige wind of grote plensbuien. Als je ook zijkanten van de lamellen overkapping nog voorziet van wanden (bijvoorbeeld door middel van screens), zit je helemaal beschut tegen alle weersinvloeden op je terras.

Nadelen van een terrasoverkapping van lamellen

Het belangrijkste nadeel van een lamellen terrasoverkapping is dat het een ontzettend dure aanschaf is. De precieze prijzen worden verderop in deze tekst besproken, maar in vergelijking met een ‘gewone’ terrasoverkapping ben je aanzienlijk meer geld kwijt aan een lamellen overkapping. Deze forse prijstoename zit vooral in het feit dat je met een lamellen overkapping vrijwel altijd op elektrische bediening bent aangewezen, en dat is duur. Een ander nadeel is dat je altijd een deel van je zicht en dus ook de lichtinval kwijtraakt bij een terrasoverkapping met lamellen. Hoe je de lamellen ook afstelt, je zult altijd een deel zonlicht verliezen en een stukje schaduw houden.

lamellen overkapping

De prijs van een lamellen terrasoverkapping

Zoals hiervoor opgemerkt is een terrasoverkapping met lamellen niet goedkoop. De hoogte van de prijs is in grote mate afhankelijk van afmetingen van de lamellen overkapping. Een kleine lamellen terrasoverkapping kost ongeveer zes- tot tienduizend euro. Voor een middelgrote terrasoverkapping met lamellen ligt de prijs gemiddeld tussen de tien- en vijftienduizend euro. Een grote terrasoverkapping met lamellen kost vijftienduizend euro of meer. Het gaat hier puur en alleen om de terrasoverkapping met lamellen en we gaan uit van aluminium lamellen (geen polycarbonaat, maar deze zijn wel iets goedkoper). Plaatsingskosten en extra materialen zijn niet meegerekend en dan hebben we het ook nog niet over mogelijke accessoires gehad. Uiteraard zijn dit richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Accessoires bij een lamellen terrasoverkapping

Een lamellen terrasoverkapping is al een luxe op zich, maar je kunt deze desgewenst nog luxueuzer maken. Hier volgt een opsomming van mogelijkheden:

 • Led- verlichting aanbrengen in de lamellen terrasoverkapping door middel van spots of strips. Het mooiste is natuurlijk dat je ze ook nog kunt dimmen.
 • Een heater aanschaffen, zodat je ook als het frisser wordt heerlijk onder de lamellen terrasoverkapping kunt blijven zitten.
 • Je kunt zijwanden plaatsen in de lamellen terrasoverkapping, bijvoorbeeld zijwanden van glas of screens.
 • Een luxe afstandsbediening nemen in plaats van de standaard, zodat je alle accessoires van de lamellen terrasoverkapping met dezelfde afstandsbediening kunt bedienen.

Een prijsvoorbeeld van een terrasoverkapping met lamellen

De heer en mevrouw Jansen hebben besloten een middelgrote terrasoverkapping met lamellen te nemen.

 • De basisprijs van een terrasoverkapping met lamellen is € 12.500
 • Het opmeten en het plaatsen kost € 1250,-
 • Omdat ze een middelgrote lamellen overkapping nemen, is er extra materiaal ( bijvoorbeeld staanders) nodig. Dit kost met elkaar € 500,-

Voor het bedrag van € 14.250 heeft de familie Jansen nu een lamellen terrasoverkapping, maar…

 • Mevrouw Jansen wil graag led- verlichting in de lamellen overkapping. Dit kost inclusief afstandsbediening, ontvanger en montage € 1000,-.
 • Om de zijwanden dicht te maken, komen er ook nog twee screens bij. Deze kosten samen € 2000,- inclusief montage.
 • Voor de koude zomeravonden komt er nog een heater bij voor € 750,-.
 • Meneer Jansen wil liever één afstandsbediening, waarmee hij de accessoires en de lamellen tegelijk kan bedienen. Deze kost € 100,-

In totaal komt deze terrasoverkapping met lamellen, inclusief accessoires, op de totaalprijs van € 18.100.

lamellendak terrasoverkapping

Een lamellen terrasoverkapping zelf maken?

Het zelf maken van een lamellen terrasoverkapping is vrijwel onmogelijk. Het dak met lamellen is namelijk zeer geavanceerd, doordat het elektrisch bedienbaar moet zijn. Daarbij komen ook nog eens zaken als dat de lamellen in een rails geplaatst moeten worden en dat de lamellen voorzien moeten worden van een rubberen afdichtstrip. Het is wel mogelijk om een lamellen terrasoverkapping zelf te plaatsen. Een lamellen overkapping wordt in onderdelen geleverd en deze kun je zelf plaatsen. Echter, dan bespaar je maar een klein gedeelte (ongeveer tien procent) op het totaalbedrag van de lamellen terrasoverkapping. Je moet je afvragen of dit de moeite wel loont.

Wie is de beste aanbieder?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders van terrasoverkappingen met lamellen op de markt. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Omdat het over behoorlijk grote bedragen gaat bij een lamellen overkapping, is het zeker aan te raden om offertes te laten maken door meerdere aanbieders. Vergelijk deze goed met elkaar en ga niet direct voor de goedkoopste lamellen overkapping. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s op een lamellen terrasoverkapping besparen.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een lamellen terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de lamellen terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

 • De oppervlakte van de lamellen overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
 • De lamellen overkapping niet hoger wordt dan drie en een halve meter
 • Je de lamellen terrasoverkapping binnen dertig meter van de woning bouwt.
 • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

terrasoverkapping met lamellen