Terrasoverkapping uit hout

terrasoverkapping houtVeel mensen kiezen voor hout als ze een terrasoverkapping willen aanschaffen. Op zich is dit niet zo raar, want hout is goedkoop, heeft een natuurlijke uitstraling en heeft veel voordelen. Door dit artikel te lezen, kom je meer te weten over houten terrasoverkappingen. Wat kosten ze eigenlijk? Zijn er voor- en nadelen? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een houten terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping bestaat uit steunpalen (staanders) en leggers. Op de leggers plaatst men een dak. Deze constructie wordt aan een gevel van de woning gemonteerd, zodat er een soort afdak ontstaat. Onder de overkapping kun je dan een terras aanleggen en zo heb je een heerlijk plekje waar je beschermd bent tegen de zon. Bij een houten terrasoverkapping is de hele constructie gemaakt van hout.

Waarom een terrasoverkapping nemen?

Met een terrasoverkapping zit je altijd beschut tegen zon en regen. Als je zijwanden in de overkapping laat plaatsen, creëer je ook nog beschutting tegen de wind. Een terrasoverkapping staat er permanent, waardoor je er een groot deel van het jaar gebruik van kunt maken. Dit is een groot voordeel in vergelijking met een zonnescherm, want dat moet je steeds weer inklappen.

houten terrasoverkapping

Terrasoverkapping van hout: de voordelen

Hout biedt veel voordelen en is daarom een veelgebruikt materiaal om terrasoverkappingen van te maken. Hieronder noemen we de belangrijkste voordelen.

  • Hout is een materiaal dat relatief goedkoop is in aanschaf. Je hebt al een simpele houten overkapping voor 500 tot 1000 euro.
  • Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Vooral bij landelijk gelegen huizen komt deze erg mooi tot uiting, maar in principe past een houten overkapping bij ieder huis.
  • Een terrasoverkapping van hout is erg duurzaam. Het ligt er een beetje aan welke houtsoort je neemt, maar bij goed onderhoud gaat een dergelijke overkapping zeker tien jaar mee.
  • Er zijn ontzettend veel verschillende houtsoorten die allemaal hun eigen kleur, tekening en eigenschappen hebben. Je hebt dus heel veel keuze.

Terrasoverkapping van hout: nadelen

Aan een terrasoverkapping zijn ook nadelen verbonden. Als je dus een overkapping wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je deze ook meeneemt in je afweging. Daarom noemen we hier ook de nadelen.

  • Hout wordt graag bezocht door schimmels, insecten en algen. Je zult een houten terrasoverkapping daarom regelmatig schoon moeten maken om de levensduur optimaal te houden.
  • Hout kan ook gaan rotten. Daarom zul je altijd behandeld hout moeten nemen, of je zult het hout zelf moeten behandelen door het te verven of te oliën. Er is trouwens ook hout dat onderhoudsvrij is: hardhout. Dit is echter wel een stuk duurder dan andere houtsoorten.
  • De uitstraling van de overkapping wordt nog natuurlijker door planten tegen de overkapping aan laat groeien. Je moet er echter wel rekening mee houden dat deze het hout ook aan kunnen tasten. Controleer dit dus regelmatig.

terrasoverkapping uit hout

Een houten tuinoverkapping

Als de terrasoverkapping los staat van de gevel noemen we het een tuinoverkapping. Een andere benaming voor een tuinoverkapping is prieel of pergola. Een tuinoverkapping valt vaak iets duurder uit dan een terrasoverkapping, omdat je meer materiaalkosten kwijt bent. Het voordeel van een tuinoverkapping is dat je deze in principe kunt plaatsen waar je wilt.
Daarbij ben je niet, zoals bij een terrasoverkapping, afhankelijk van de afmetingen van de gevel. Dus ook qua omvang kun je de tuinoverkapping naar eigen idee (laten) maken.

Vergelijk tuinoverkappingen

Welke houtsoort neem je?

Er zijn ontzettend veel verschillende houtsoorten die geschikt zijn om er een overkapping van te maken. Voor de duidelijkheid verdelen we deze in drie categorieën.

  • Blank hout is meestal grenen- of vurenhout. Dit is zacht hout dat afkomstig is van naaldbomen. Deze houtsoorten zijn goedkoop in aanschaf, maar de kwaliteit is ook minder goed. Je zult een overkapping van dit hout regelmatig moeten verven.
  • Douglas hout is afkomstig van de gelijknamige spar en is de laatste jaren zeer populair aan het worden. Het hout hoeft namelijk niet behandeld te worden en is daardoor erg duurzaam. Daarbij is het ook zeer betaalbaar.
  • Hardhout is bijzonder duurzaam en gaat zeker 40 jaar mee. Hardhout heeft helemaal geen onderhoud nodig, maar er hangt wel een veel duurder prijskaartje aan vast.

welk hout voor een pergola / terrasoverkapping?

Terrasoverkapping van hout: prijsbepalende factoren

De prijs van een houten overkapping komt niet zomaar tot stand. Er zijn diverse factoren om rekening mee te houden.

  • Denk bijvoorbeeld maar eens aan de houtsoort van de overkapping. Vurenhout is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan hardhout.
  • Ook de oppervlakte van de overkapping is prijsbepalend. Voor een grotere overkapping is meer hout nodig en dus valt deze duurder uit dan een kleinere.
  • Het maakt ook verschil in prijs welk soort dak je neemt. Een glazen dak heeft een prachtige uitstraling, maar is wel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een dak met bitumen.
  • Je krijgt ook te maken met de arbeidskosten van de aannemer. Voor het plaatsen van een terrasoverkapping rekent iedere aanbieder weer andere bedragen.

Zelf plaatsen of de vakman inschakelen?

Het zelf plaatsen van een terrasoverkapping kan kostenbesparend zijn, omdat je de arbeidskosten van de aannemer uitspaart. Je moet dan wel over de nodige kennis en vaardigheden beschikken, anders kun je er beter niet aan beginnen.

Een handige klusser kan een eenvoudige terrasoverkapping nog wel plaatsen, maar bij de grotere klussen is de hulp van een vakman inroepen wel verstandig. Deze weet namelijk precies hoe hij de overkapping op een juiste manier kan plaatsen. Binnen een dag is deze klus meestal wel geklaard en de prijs valt meestal heel erg mee (500 tot 750 euro).

Vind de juiste vakman in jouw regio

terrasoverkapping van hout zelf maken of laten doen?

Terrasoverkapping van hout: prijzen

Een exacte prijs van een terrasoverkapping van hout kunnen we hier niet geven. Als je deze graag wilt weten, kan je het best gebruik maken van onze gratis offertedienst. Voor dit artikel houden we het bij gemiddelde prijzen, zodat je een idee krijgt aan welke bedragen je ongeveer moet denken. Wat betreft de afmetingen gaan we uit van een standaard overkapping met een oppervlakte van tien vierkante meter.

  • Een terrasoverkapping van blank hout heb je al bij de bouwmarkt voor 500 tot 1000 euro. Een op maat gemaakt exemplaar van de vakman zal ongeveer 1500 euro kosten.
  • Neem je een terrasoverkapping van Douglashout dan ben je een bedrag rond 2000 euro Deze overkapping is vrijwel onderhoudsvrij en zal zeker tien tot vijftien jaar meegaan.
  • Als je een terrasoverkapping neemt van hardhout, reken dan op een prijs die begint bij 5000 euro en die nog behoorlijk op kan lopen. 

Hoe kies je een betrouwbare aanbieder?

Een betrouwbare leverancier is natuurlijk heel belangrijk als je een terrasoverkapping van hout aan wilt schaffen. Het is daarom raadzaam om niet voor de eerste de beste aanbieder te gaan, maar meerdere offertes op te laten stellen. Als je dat via onze online dienst doet, zijn offertes geheel vrijblijvend en je bent vrij om te kiezen of je met de aanbieder in zee gaat of niet.

Wij sturen je, geheel vrijblijvend en gratis, diverse offertes (maximaal vier) van leveranciers van (houten terrasoverkappingen) bij jou in de buurt op.

terrasoverkapping van hout

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen en je hebt ook geen meldingsplicht als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

  • De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • De overkapping is niet hoger dan drie en een halve meter
  • De overkapping wordt gebouwd binnen dertig meter van de woning.
  • Je blijft binnen de perceelgrenzen ( je blijft een meter uit de achterzijde en drie meter uit zijkanten).

Er zijn nog meer aanvullende voorwaarden en deze kun je nalezen op de website van Omgevingsloket Vlaanderen of op deze pagina. Het kan ook het geval zijn dat de gemeente waarin je woont aanvullende regels en voorwaarden hanteert voor de bouw van een terrasoverkapping. Daarvoor kun je het beste even informeren bij je woongemeente.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.